reklam

02 Kasım 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Şehirciler "radikal" toplantı talep etti

Mimarlık, planlama ve kentsel yenileme alanlarından uluslararası bir çok girişimci ve eylemci topluluğu Ekim ayının son günü, yani geçtiğimiz Perşembe günü, Birmingham'daki Şehircilik Toplantısı'nın gündemini, geleneksel yaklaşımlara meydan okuyan bir yenileme çerçevesi içerisinde gerçekleştireceklerini açıkladı.

"Re:urbanism" adındaki yeni bir kitapta genel hatları çizilmiş olan program, yönetim şeklini topluca yeniden düşündürmeye ve inşaat sektöründeki profesyonelleri kenti ve kentsel yenileme konularını kafalarında tekrar şekillendirmeye davet ediyor. Program, aynı zamanda, üretimle ilgilenenlerin kafa yapılarında da bir reform talep etmekte.

Şehircilik Toplantısı'yla aynı dönemde yayımlanmaya başlanan kitap, destekleyicileri tarafindan "şehir bahçesi hareketi kadar önemli" şeklinde yorumlandı. "Mimar" kavramını tekrar irdeleyen kitap, "bir zaman sapmasında ve hayal ülkesinde tıkalı kalmak" olarak tasvir ettigi mimarlik mesleğine gaddar bir saldırı başlatıyor.

Onaylanan bu yeni ajanda da, Sir Terry Farrell ve Sir Richard MacCormac, Şehir ve Bölge Planlama Derneği Başkanı David Lock, Mimarlık Vakfı'nın yeni başkanı Rowan Moore gibi üst düzey yetkililerin de imzası bulunuyor.

Farrell tarafından "yeni ve oldukça heyecan verici" olarak tanımlanan kitap, kentsel yenilemenin başarısız olduğunu anlatan on kısma ayrılmış. Kitaptaki eleştiriler, özellikle de "uzmanlaşma" konusunda, bir diğer deyişle, üretim uzmanlarının "bütünü görme" sorunu üzerinde yoğunlaştırılmış. Kitap, mimarların kendilerini plancılık konusunda geliştirmeleri ve plancıların mimarlığı anlama konusunda daha hassas davranmaları gerekliliğinin yanı sıra, her iki tasarım alanının da mühendisliği anlaması gerektiğini ifade ediyor.

Ancak kitabın en katı eleştirisi özellikle de, Re:urbanism'de çevresiyle tamamen etkileşim dışı olarak bahsedilen mimarlık mesleği üzerine. "Mimarlar, sanatı için kendini feda eden, toplum tarafından yanlış anlaşılan, aydın bir müşteri bulduğu takdirde hayatını devam ettirebilen ve katı gelenekselciliğin engellerini kahramanca aşabilen yalnız başına olan sanatçılar olarak tasvir ediliyor. "Mimar, öncelikli olarak bir sanatçıdır" gibi her hangi bir kısıtlamayla engellenmemiş bir kabul, hala daha mimarlık mesleği hakkındaki temel inanışı oluşturmakta.

Kitap mimarlık mesleği hakkında şöyle devam ediyor: "Sadece bir kısım mimar açık olarak, böyle bir "kendi-görünüm"e sahip çıkıyor, ki bu durum şu an sadece belli bir bölgeyle sınırlı. Mimarın hayal gücü, saf "kendi-saplantı"sından daha çok zarar verici. Mesleğin kabul görmüş "sanatçı" modeli, mimarlığa ve onun uzantısında da şehirciliğe zarar veriyor. Mimarlık böyle olmak zorunda değil. Şehirler, yaratıcı enerjilerini içinde barındırdıkları karmaşık ilişkilerden alırlar. Bu enerjiyi kendi içinde üretebilecek radikal, öncü kentsel bir mimarlık bekliyoruz."

Talep edilen reformların özünü, şehir yönetimine duyulması gereken güven oluşturmakta. Her büyük şehir veya kent, kendi özel gelişim planına sahip olmak zorunda. Mevcut planlama yönetimi reformlarına "sadece kurcalama" olarak yer verildi. Şehir planlama konusunda öngürelen talep ise, şehircilere şehri bütünüyle yeniden düzenleme yetkisi vermek şeklinde kabul gördü. Re:urbanism ayrıca, herhangi bir meslek dalına mensup olduğu halde şehrin nasıl işlemesi gerektiğini deriniyle anlayabilen, yenilikçi çözümler üretebilen "kentçi" (urbanist) adıyla yeni bir meslek dalının gerekliliğine işaret ediyor.

www.reurbanism.com adresinden de ulaşılabilen yayın David Lock tarafından, "ses getirecek etkin bir manifesto" olarak tanımladı. "Bitmemiş kentsel tasarım ajandasını yürütme adına yapılmış en radikal çağrı olan bu kitabı görene kadar, bu toplantının dış çevreler tarafından, 'alınan kararların sadece toplantıyı oluşturan kişiler tarafından doğru bulunduğu ve bu doğrultuda kendinii takdir eden bir grup' şeklinde algılanmaktan endişe duyuyordum"sözleriyle kitabın toplantıyla eş zamanlı piyasaya sürülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

Mevcut üretimde eksik olan 10 madde
· Kentsel üretim mesleğini uygulayanlar arasında gereğinden fazla uzmanlaşma
· Kntsel gelişime karşı planlama sistemi konusudnaki önyargılar
· Büyük ve kullanılmayan şemalara kadar uzanan genel ön yargılar
· Uzun-vadeli çözümleri inkar eden kısa vadeli manzarlar (görünümler)
· "Cahil" müşteriler
· "Kent sembolu" şemaları hususunda safca ve amacı olayan istek
· Diğer konuların masrafında çevreciliğe odaklanma eğilimi
· Kural, düzenleme ve kanunların oluşturduğu yoğun bir prosedür
· Yeniden üretmeye ilişkin, sorgulanmadan kabul görmüş prensiplere olan bağlılık
· Arabaların baskın olduğu şehir sokaklarındaki trafik

Re:urbanism'i destekleyen kişiler
· Les Sparks, CABE (Commission for Architecture and the Built Environment) Komisyon üyesi
· Bob Allies
· Sir Terry Farrell
· Jan Gehl, Danimarka Kentsel Tasarımı'ndan bir otorite
· David Lock, TCPA (The Town and Country Planning Association) Yönetim Kurulu Başkanı
· David Rudlin, Urbed Kentsel Tasarım Müdürü
· Alan Simpson, Yorkshire Forward Müdürü
· Rowan Moore, Mimarlık Vakfı Müdürü
· Sir Richard MacCormac
· Robert Adam

Linkler:
The Architect's Journal : http://www.ajplus.co.uk/
CABE: http://www.cabe.org.uk/kDyOUYKI7Ho=-wJeLjooozw/index.html
TCPA: http://www.tcpa.org.uk/

The Architect's Journal - Çeviren:Gülfidan Cansızoğlu

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

26. Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu

Dünya Şehircilik Günü Kolokyumunda bu yıl Yoksulluk, Kent Yoksulluğu ve Planlaması konusu tartışılacak.

6 - 8 Kasım,
Gazi Üniversitesi Şehir Bölge Planlaması Bölümü  Ankara  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz