reklam

08 Kasım 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Çinliler yatırım için sektör arıyor

Aralık’ta resmen Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine girecek olan Çin, yatırım yapmak için ülke arıyor. Türkiye’ye gelen Çin heyeti, inşaat, çimento ve beyaz eşya sektöründe ortak arıyor.

Dünyada en fazla direkt yabancı sermaye yatırımı çeken ikinci ülke konumundaki Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye’yle ticari ilişkileri canlandırma kapsamında yatırım olanaklarını araştırıyor. Bu kapsamda, Çin Dış Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığı yetkilileri ve sanayicilerinden oluşan bir heyet, İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyesi firma temsilcileriyle biraraya gelerek, ikili ticaret olanaklarını ele aldı.

İSO Genel Sekreteri Mehmet Kabasakal başkanlığındaki toplantıya, Çin Büyükelçiliği’nden 1. Sekreter Guiqing Wang ve Ticaret Müşaviri Wentao Liang da katıldı. Toplantıda YASED Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman, “Yabancı sermaye ve Türkiye” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Toplantının ardından 19 kişilik Çin heyetine başkanlık eden Dış Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Wu Xilin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yabancı sermaye konusunda araştırma yapmak için Türkiye’ye geldiklerini söyledi.

Xilin, firmalar arasında işbirliği yapmak ve detaylı projeler hakkında konuşmak üzere İstanbul’da olduklarını belirterek, 2 ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeyi ve artırmayı öngördüklerini bildirdi.

Çin hükümetinin, firmaların Türkiye’ye yatırım ve başka şirketlerle işbirliği yapmasını desteklediğini ifade eden Xilin, “Ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliği mutlaka gelişecek” dedi. Xilin, Çin’in dışa açılma politikası sayesinde Türkiye’de de yatırım yapabileceklerini belirterek, bugün gelen Çin firmalarının demiryolu, çimento-inşaat, kimyasal petrol ve beyaz eşya alanlarında faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Yatırımlar Hong Kong kanalıylaYATIRIMLAR HONG KONG KANALIYLA
Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman da, Çin’in Hong Kong kanalıyla dışarıya en fazla yatırım yapan ülkelerden biri olduğunu belirterek, “İşte olanakları ve pazarı araştırmak açısından buralara da geliyorlar” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin birçok bakımdan yatırımcı için artık gelişmiş ülkelerden daha cazip yatırım alanları haline gelmeye başladığını vurgulayan Arıman, “Türkiye’nin Çin’den veya başka taraftan alacağı önemli paylar olması gerekir. Bunu sağlamak üzere hareket geçmek dışında yapacak birşey kalmadı” diye konuştu.

Arıman, Türkiye’nin değer olarak 32. sırada ancak endeks değeri olarak 136 ülke arasında 123. sırada bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Dolayısıyla Türkiye’nin zaten yatırım çekemediğini biliyoruz. 2002 yılında da bütün zamanların en düşük değerine inmiş vaziyette, 180 milyon dolar. Bunu da zaten yapanlar Türkiye’de faaliyette bulunan mevcut yatırımcılardır, yeni bir yatırım değil bunlar. Çok düşük rakamlarda yeni yatırım olmuş olabilir, 3-5 milyon dolarlık. Türkiye maalesef şu anda kuyunun dibinde.”

Arıman, yabancı yatırım çekme konusunda 2003 yılının ilk yarısı için birşey beklememek gerektiğini ifade ederken de, “Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirmek üzere yola çıkması, en erken yaz aylarında olabilir veya yaz sonu... Dolayısıyla 2003’ün önemli bir bölümüyle kayıp bir yıl olduğunu şimdiden zaten kabul etmek durumundayız. Eğer sözünü ettiğimiz güven ortamı sağlanır ve yapılması gerekenler yapılırsa son 3-5 ayda da birkaç milyar dolar çekilebilir ama Türkiye 25 milyar dolar olarak telaffuz edilen potansiyeline 1-2 yıl içinde gider ve önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye, 100 milyar dolar rahatlıkla yatırım çekebilir” diye konuştu.
NTVMSNBC

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz