reklam

13 Kasım 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir'li milletvekillerinden işte ilk icraatlar

İzmir'in CHP ve AKP'li milletvekillerinden kurulan İzmir Partisi'nin çalışma programında öncelik, liman ve metronun.

İzmir milletvekillerinden oluşan İzmir Partisi, çalışma programını belirledi. Öncelikli sorunları ortaya koyan miletvekilleri ilk önce metro, ardından da liman sorununa el atılması gerektiği konusunda hemfikir oldu. Milletvekillerine göre bu iki sorunu aynı öncelik sıralamasıyla İzmir'den Ankara ve İstanbul duble otoyollarının yapılması takip ediyor. İktidar ve muhalefet ayrımı gözetmeden kentin sorunları için tek yumruk olan vekiller, bu sorunların çözümü için de aynı kararlılığı göstereceklerini açıklarken, 2003 bütçesinden de İzmir'in gerekli payı alması için kolları sıvadı. Öncelikli olarak belirledikleri sorunların çözümünde İzmir'e gereken ödeneğin ayrılması için İzmir milletvekillerinin bir bölümü Ankara'nın yolunu tuttu.

Aliağa'dan-Urla'ya
Avrupa kentlerinin kilometrelerce uzunluğunda metro hattı kurduğunu, İstanbul ve Ankara'nın da hızla bu kentlere yetişmek için çaba sarfettiğini kaydeden vekiller, İzmir'in de demiryolu ulaşımı konusunda hızla ilerlemesi gerektiğini açıkladı. Vekillerin Ankara'ya gittiklerinde İzmir adına gerçekleştirmeyi planladıkları ilk icraat arasında da metro yerini aldı. Geniş bir metro ağı kurulması gerektiğini ifade eden vekiller, belediyelerin kendi bütçeleriyle bunu gerçekleştirmelerinin imkansız olduğuna dikkat çekerek, hazine garantisi altında yurt dışından alınacak krediyle kaynak yaratılmasını sağlayacak. Metro için İzmir Partisi milletvekilleri ilk etapta kent içi ağın kurulması gerektiğini belirtti. Üçkuyular'ın ardından Buca ve Gaziemir'e ulaşacak olan metronun ikinci etapta Aliağa'dan Urla'ya kadar banliyöleri de içine alan uzun bir güzergahta olması için vekiller Ankara'da gerekli çalışmaları yapacak. Tüm vekiller bu konuda üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getireceklerine dair açıklamada bulundu.

Farklı çözümler
Milletvekilleri, yıllardan bu yana kapasitesinin azlığı nedeniyle şikayet edilen ancak bir türlü çözümü için adım atılmayan liman sorununun çözümü için de görüş birliğine vardı. Vekiller limanın kapasitesinin yetersiz olduğunu herkesin bildiğini ancak teknik bir konu olması nedeniyle liman sorununa farklı çözümler getirildiğini açıklayarak, öncelikle görüş birliği sağlayacaklar. Bu amaçla uzmanların görüşlerini dinleyeceklerini ifade eden vekiller, konuyla ilgili meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının önerilerini alarak bu doğrultuda hareket edecekler. Liman sorununda Deniz Ticaret Odası, İTO ve işadamları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının kısaca İzmir'in görüşünü alacak olan vekiller limanın kapasitesinin artırılması ya da Çandarlı'ya taşınması için girişimlerde bulunacak.

Otoyolu unutmayız
Metro ve liman konusunun İzmir'in öncelikli sorunu olduğunu dile getiren milletvekilleri, otoyol bağlantılarının da unutulmayacağını ve en az bu iki konu kadar öncelik taşıdığını ifade ettiler. İzmir'den Ankara ve İstanbul'a yaklaşık 15 bin kilometrelik duble otoyol yapılmasını ve bu konuda bütçeden gerekli payı çıkarmay hedefleyen vekiller, kısa bir zaman içinde bu projeyi de hayata geçirmeyi planlıyor. İktidarda olan Ak Parti'nin seçim sözleri arasında bu projenin de yer alması nedeniyle otoyol konusu da öncelikli icraatlar arasında yerini aldı.

Dış krediyi zorlamalıyız
İsmail Katmerci (AKP):
Metro ilk etapta Üçkuyular, Buca ve Gaziemir'e ardından da Aliağa'dan Urla'ya kadar uzanan geniş bir hatta hayata geçirilmeli. Ancak metro gibi büyük yatırımları belediyelerin dar bütçeleriyle gerçekleştirmek mümkün değil. Bu nedenle İzmir metrosunu büyütecek dış krediyi bulmalıyız. Liman konusunun yabancısıyım. Ancak sorun ortada. Uzmanların görüşünü alarak verilecek karar doğrultusunda hareket etmeliyiz. Böylece herkes birşeyler üfürüp durmaz. Ankara'da biz de konunun takipçisi oluruz. Ayrıca, en az bu projeler kadar önemli olan otoyoldur. En kısa zamanda İstanbul ve Ankara'ya 15 bin kilometrelik duble yolları yapmalıyız.

Metro hattı uzatılmalı
Yılmaz Kaya (CHP):
Urla'dan Üçkuyular'dan Aliağa'ya kadar giden bir metro İzmir'in çehresini değiştirir. Ayrıca metronun otogara ve havaalanına da ulaşması lazım. Biz bu proje için her türlü desteği vermeye hazırız. Hatta daha uzak bir vadede Bornova'dan daha ileriye götürülmesi daha iyi olur. Trafik sorunu da böylelikle çözülür. Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmek için atılacak her adıma destek oluruz.

Haksızlıkları önleyeceğiz
Tevfik Ensari (AKP):
İzmir ömür boyu kalacağım çok güzel bir kent. Ancak bu kente yapılan haksızlıklar da belli. Ne yazık ki İzmir verdiğinin karşılığını alamayan bir kent. Metro ve limanın durumu ortada. Metro hattı mutlak surette önce kent içinde ardından da banliyölere doğru genişletilmeli. İzmir'e daha fazla pay düşmesi için AKP milletvekili olarak elimden gelen tüm çabayı göstereceğim. Bu konuda bana düşen ne görev varsa yapmaya hazırım.

Uzmanlara söz hakkı
Mehmet Tekelioğlu (AKP):
İzmir'in problemlerini Ankara'da tek başımıza çözmemiz mümkün değil. Bu nedenle ortak bir platform oluşturmamız çok önemli. Liman konusunda sorunlar sürekli dile getiriliyor. Ancak bu konunun uzmanı değilim. Önümüzdeki günlerde Deniz Ticaret Odası'ndan brifing alacağız. Sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları biraraya gelerek ortak bir çözüm getirebilir. Biz de uzmanların görüşleri doğrultusunda hareket ederek, elimizden gelen çabayı gösteririz.

60 milyon dolar kaynak gerek
Bülent Baratalı (CHP):
Metronun Güzelbahçe'ye kadar uzaması gerekir. En azından şimdilik S bandını kullanılarak bu hayata geçirilebilir. Karayolunun kenarına bir demiryolu ilave edersiniz, bu geçici olarak size metro standardını sağlar. Doğrusu bunun Yerel Yönetimler Yasasını çıkarmak yerel yönetimleri güçlendirmekle ilgili olduğunu düşünüyorum. AKP ve CHP'nin bildirileri bu konuda örtüşüyor. Draftı yüksek gemiler limana giremiyor. Buranın taranıp draftının 14 m'ye getirilmesi gerekiyor. Bunun için de 60 milyon dolar civarında kaynak lazım. İzmir Limanı'nın Çandarlı'ya taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Ama tabii bir 3-4 yıllık süreçte İzmir Limanı kullanılmaya devam edecektir. Ancak ileri vadede kullanılması çok gereksiz. Burası yat limanı olarak değerlendirilebilir. Limanı çalışmayan kentler batmaya mahkumdur."

Odalarla mutabakattayız
Erdal Karademir (CHP):
"İzmir Limanı taşınmalı. Limanın kapasitesinin artırılıp kent içinde kalması durumunda trafik sorunu içinden çıkılmaz bir hal alacak. Köklü bir kompleks olarak Çandarlı'ya taşınmasını istiyoruz. 39 meslek odası bu konuda mutabakatı var. Biz yatırımların buraya akması için lobi faaliyetlerini yürüteceğiz. Bu kaynakların yönetilmesi için bizler faaliyette bulunacağız. Bu konuyu hem uzmanlarla, hem yerel yöneticilerle, hem de ihracatçılarla görüşmeliyiz."

Üçkuyular'a kadar hat
Canan Arıtman (CHP)
"Metro projesinin İzmir'lilerin yaşam standartları açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Şimdi Aliağa'ya kadar ulaşması gündemde. Ama daha ileriki aşamalarda ben bunun Üçkuyular'a getirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Yatırımlar tamamlanacak
Ali Rıza Bodur (CHP):
Kitle ulaşım sorununu çözmek gerekiyor. Özellikle Metro konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin gereken payı alması için AKP'li arkadaşlarla birlikte hareket etmeliyiz. İzmirlinin yaşam standartlarını yükseltmek öncelikli hedefimiz. Belediyelerin kısıtlı bütçeleriyle çözülemez. Ayrıca İzmir'in yarım kalmış birçok yatırımı var. Bunları ayrılacak küçük bütçelerle çok masraflı görünümden kurtarabiliriz.
Yeni Asır 

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin, Erhan İşözen


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz