reklam

15 Kasım 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Depremsiz de yıkım mümkün!

Sulu zemine inşa edilen bina depremde zarar görmeyince iki kat daha çıkıldı. Apartman önceki gece 'çatırdayarak' çöktü.

Esenyurt'ta sulu zemin üzerinde bulunan beş katlı binanın zemin katı çöktü, sağlam kalan katlar ise 30 derece yan yattı. Saadetdere Mahallesi'ndeki Demirtaş Apartmanı sakinleri, önceki gece saat heyecanlı anlar yaşadı. 1995'te üç katlı olarak sulu zemine yapılan bina, 17 Ağustos depreminde zarar görmeyince, sahibi Asım Demirci iki kat daha çıkmaya karar verdi. Esenyurt Belediyesi'ne gerekli başvuruyu yapan Demirci, belediye mühendislerinin incelemeleri ardından iki kat daha çıkmak için izin aldı. Demirci bir yıl içinde üç katlı binayı beş kata çevirdi.

Temel yağmurla yumuşadı
Son dönemde bastıran yağmurla birlikte binanın bulunduğu zemin iyice yumuşadı. Demirci yağmur sularını boşaltmak için temelde tadilat çalışması başlattı. Ancak önceki gece saat 23.00 sıralarında zemin kattaki kolonlar yükü taşıyamayıp çatırdamaya başladı. Binada bulunun 50 kişi çatırdama seslerini duyunca 'deprem' olduğunu zannederek binayı terk etti. Hemen ardından da binanın zemin katındaki kolonlar daha fazla dayanamayıp çöktü. Sağlam kalan dört kat ise zeminin yumuşak olması nedeniyle yaklaşık 30 derece yan yattı.

Olayın şokunu uzun süre üzerlerinden atamayan apartman sakinleri, "Yatmaya hazırlanıyorduk, bir anda çatırdama sesleri duyduk. Deprem zannettik, merdivenlerden inerek dışarı çıktığımızda, binanın alt katı birden çöküp yan yattı. Canımızı kurtardığımıza şükrediyoruz" diye konuştu.

Mühendisler: Bir şey olmaz
Demirci, son dönemde artan yağmur nedeniyle binanın bodrumunda yağmur suyu biriktiğini ve bunu boşaltmak için temelden doğru bir kanal açmaya çalıştıklarını söyledi, "Sulu zemin olduğunu biliyorduk. Bunun için belediyeden mühendisler getirdik. Onlar da binanın çökme gibi bir tehlikesinin olmadığını söyledi. Biz de gönül rahatlığıyla oturuyorduk" dedi.
Mahallede korkulu dakikalar yaşatan olayın ardından, çöken apartmanın etrafındaki binalar da jandarma tarafından boşaltıldı. Esenyurt Belediyesi yıkım ekipleri yan yatan binayı tehlike arz ettiği için yıkacak.
Radikal

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin, Erhan İşözen


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz