reklam

19 Kasım 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Depremde İstanbul'un gaz ve elektriğini Aria kesecek

Aria deprem öncesi kritik kurumları uyaracak bir ‘‘Erken Uyarı Sistemi’’ kuruyor. Çalışma tamamlandığında Aria'nın İstanbul'un 100 değişik biriminde kurduğu uyarı istasyonları, İGDAŞ, BEDAŞ, POAŞ, PETKİM, AYGAZ, İPRAGAZ gibi kurumlara depremden 7-12 saniye önce uyarı mesajı gönderecek ve deprem sonrası olası yangınların önüne geçilecek.

Aria depremi 7-12 saniye önce haber verecek bir erken uyarı sistemi kuruyor. Deprem sonrası meydana gelecek yangınların önüne geçmek amacıyla kurulan sistem, doğalgaz ve elektrik dağıtımı yapan kurumlarla, petrol ve likid gaz dolum istasyonlarını, kimyasal ürünlerle çalışan fabrikaları, hastaneleri ve nükleer araştırma istasyonlarını kapsayacak.

Aria'nın Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile ortak olarak yaptığı çalışmaları anlatmak amacıyla Expo 2002 Güvenlik Fuarı'nda düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Profösör Ahmet Mete Işıkara, Aria'nın erken uyarı sisteminin deprem sonrası ortaya çıkacak yangın ve kimyasal patlamaların önüne geçeceğini ve deprem sonrası kayıpların azaltılmasında çok önemli rol oynayacağını söyledi.

Işıkara, Aria ile Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Ensitüsü'nün ortak hazıladıkları Acil Müdahale Sisteminin ikinci fazı olan erken uyarı sisteminin, dünyanın gelişmiş ülkelerinde bulunan sistemlerden daha iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Aria'nın İstanbul'daki acil müdahale çalışmalarının koordinasyonunu sağlayacak 100 adet deprem kayıt cihazını kurduğunu ve kendi altyapısı üzerinden Kandilli Rasathanesi'ne GSM kanalıyla bağladığını belirten Işıkara şöyle devam etti:

‘‘Deprem kayıt cihazları karakol, okul gibi güvenli yerlere kuruldu ve şu anda çalışıyor. İstanbul'un farklı yerlerindeki yer hareketleri Aria şebekesi üzerinden anında bize iletiliyor. Biz de SMS ile gelen bilgileri İstanbul deprem simülasyon programına aktarıyoruz. Bu program İstanbul'da nüfus yoğunluğu ve zemin yapısı dikkate alınarak hazırlandı. Yer hareketleri belli bir düzeyin üzerine çıktığında simülasyon programı devreye girecek ve 2 dakika içerisinde İstanbul'un hangi bölgelerinde ağır hasarın meydana geldiği belirlenerek acil müdahale ekiplerinin doğru yerlere yönlenmesi sağlanacak.’’

Aria Teknik Grup Yöneticisi Ara Yıldızlı, teknik altyapısı Aria tarafından oluşturulan simülasyon programı ile desteklenen deprem haritası uygulamasının dünyada ki en ileri uygulamalardan birisi olduğunu söyledi.

Dünyada deprem müdahale programlarının olduğunu ancak bu programların hiç birisinin GSM altyapısı üzerinden bir erken uyarı ve acil müdahale içeriği taşımadığını belirten Yıldızlı, ‘‘ Sistemimiz her türlü olumsuzluğa karşı yedekli olarak hazırlanmıştır. Deprem anında bir hazırladığımız sistemde bir sorun çıkmayacaktır’’ dedi.
Hürriyet

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

İşverenlerin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 19 Kasım'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Emre Arolat
Konuşmacılar:
Can Elgiz, Haydar Karabey, Reşit Soley, Han Tümertekin, Erhan İşözen


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz