reklam

19 Kasım 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Büyük Kanal da SİT engeline takıldı

Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'nün kanalizasyonu, SİT kurulu izin vermediği için şehir şebekesine bağlanamıyor.

Büyük Kanal Projesi'nin hayata geçirilmesiyle denize akan kirliliğin önünü kesen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Birinci Kordon'da yürüttüğü 1 km'lik şebeke hattı döşeme çalışmalarında SİT engeline takıldı. Bölgede yürüttüğü çalışmaları 1.5 ay önce tamamlayan İZSU Genel Müdürlüğü, Pasaporttaki Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü binalarından denize akan kirliliği durdurmak için yoğun bir bürokrasi mücadelesi içine girdi.

Bölgeden denize akan kaçak deşarjları tespit eden İZSU, meydanın kıyı şeridine dalgalarla birlikte insan dışkısı geldiğini tespit etti. Araştırmalar sonucu dışkının Kantar Karakolu ile karakolun arka kısmında bulunan Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğü'ne ait binaların denize direkt olarak verilen kanalizasyonlarından geldiği belirlendi. Birinci Kordon'daki apartman ve işyerlerinin atıksularını döşenen şebekeye bağlayan İZSU, Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'ne ait binanın kanalizasyonunu da kanala dahil etmek istedi ama SİT engeline takıldı.

1.5 ay gecikti
Gümrük Müdürlüğü yetkilileri binaların tescilli ve koruma altında binalar olduğunu gerekçe göstererek şifai olarak yapılacak çalışmaya izin vermedi. Bunun üzerine İZSU, Gümrük Müdürlüğü yetkililerine tarihi binaların mevcut dokularına zarar vermeden çalışma yapacağını belirterek bu sefer yazılı başvuruyla izin talebinde bulundu. Yazılı başvuruya 6 Kasım'da cevap veren Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü yetkilileri kendileri için sorun olmayacağını fakat binaların tescilli yapılar olduğu için İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan gerekli iznin alınması gerektiğini söylediler.

Gümrük'ten alınan cevabın hemen ardından İZSU yazılı olarak İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na resmi müracatta bulundu.
Aradan 10 gün geçmesine rağmen kurul olumlu ya da olumsuz yapılan başvuruya cevap vermedi. İZSU'nun başvurusunun önümüzdeki aylarda kurulun toplanmasıyla gündeme geleceği öğrenilirken bu süre içinde kirlilik denize akacak. Yaşanan bu gelişmeler bölgede son aşamaya getirilen çalışmaların 1.5 ay aksamasına neden oldu.

İzinsiz olmaz!
Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü yetkilileri söz konusu binaların tescilli yapılar olduğunu belirtirken şunlanı söylediler: "İZSU, 1.5 ay kadar önce şifai olarak denize direkt deşarj olan kanalizasyon atıklarını borularla şebekeye bağlamak için bize başvurdu. Biz de binaların tescilli yapılar olduğunu söyledik. Daha sonra yazılı olarak yaptıkları başvuruya 6 Kasım'da cevap vererek yapılacak çalışmanın bizce sakıncası olmadığını fakat İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu'ndan izin almaları gerektiğini söyledik. Bize söylediklerine göre binada herhangi bir kırıp dökme yapmadan binanın dışından boru uzatarak şebekeye bağlayacaklarmış. Binanın dışından uzatılacak boruların hoş bir manzara oluşturmayacağını düşünüyoruz."

İZSU: Binalar zarar görmez
Denizin üzerinde kalan gümrük binalarının yanında yol olmadığı için atıksuları şebekeye bağlamakta sıkıntı çektiklerini belirten İZSU yetkilileri de şu açıklamayı yaptı: "Şu an mevcut binalardan denize 4 ayrı deşarj söz konusu. Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu üyelerine şifai olarak yapılacak çalışma hakkında bilgi verip yazılı başvuruda bulunduk. Olumlu ya da olumsuz henüz bir cevap alamadık. Tescilli binalara zarar vermeden, dış cepheden boru döşeyeceğiz. Boruları binanın dış cephesine kelepçelerle tutturup hattı şebekeye bağlayacağız. Böylece hem denize akan kirlilik son bulacak hemde yaşanan olumsuz görüntüler ortadan kalkmış olacak. Birinci Kordon'da yürüttüğümüz 1 kilometrelik şebeke döşeme çalışması biteli 1.5 ay olmasına rağmen karşılaştığımız SİT engeli nedeniyle Gümrük Binalarını bir türlü hatta bağlayamadık".

Koruma Kurulu: Başvuru yeni geldi
İZSU'nun başvurusunu yeni aldıklarını belirten İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise şunları söylediler: "Kurul Başkanı Erkan Bey rahatsızlığı Başkan Yardımcısı Tankut Bey de ameliyat olduğu için bir süredir görevlerinin başında değil. Yasalara göre de başkan ve başkan yardımcısı olmadan kurul toplanamıyor. İZSU'nun başvurusu yeni geldi. Maden iznin çıkmasını bekliyorlar peki niye daha önceden bize başvurmamışlar. Gümrük binalarına gelinceye kadar akılları neredeydi. Yapacaklarını yapıyorlar ondan sonra da gelip izin istiyorlar. Peki çalışmanın bütünü için niye izin almıyorlar. Cumhuriyet Meydanı SİT değil mi? Tankut ve Erkan Bey uzun süreli rapor alırlarsa onlar tekrar dönene kadar kurul toplanamaz. Eğer Erkan Bey iyileşirse kurul haftaya toplanır."
Yeni Asır

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mustafa Kemal Abadan 
26 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Mustafa Kemal Abadan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz