reklam

21 Kasım 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Kamu İhaleleri Uygulama Yönetmelikleri yayımlandı 

Kamu ihalelerine gireceklerde, yılbaşından itibaren ekonomik ve mali yeterliliğe sahip olma şartı da aranacak. Resmi Gazete'de Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Yapım İşleri İhale Yönetmeliği yayımlandı.
1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek olan "Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'ne göre idareler, yapacakları ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanımını sağlamak zorunda olacak.

Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri bir arada ihale edilemeyecek.

Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla yapım işleri kısımlara bölünemeyecek. Aynı şekilde ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak.

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli olan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için, ÇED olumlu belgesi alınacak. Ancak olağanüstü haller ve deprem durumlarında ÇED raporu aranmayacak.

İlk 9 ayda sonuçlandırılacak
Yapım işleri ihalelerinde idarelerce uyulması zorunlu hususları da düzenleyen Yönetmelik çerçevesinde, birden fazla yılı kapsayan işlerde, işin süresine uygun yıllar itibarıyle ödenek programı yapılacak. İlk yıl için öngörülen ödenek de proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak. Başlangıçta daha sonraki yıllar için programa alınan ödenek dilimlerinde de azaltmaya gidilemeyecek.

Doğal afetler nedeniyle yapılması gerekenler hariç, birden fazla yılı kapsayan yatırım ihaleleri, yılın ilk 9 ayında sonuçlandırılacak.

Arsası olmayan, mülkiyet, kamulaştırma ve gerektiğinde imar işlemleri tamamlanmayan, uygulama projeleri yapılmayan işler için ihaleye çıkılamayacak. Uygulama projesi olan yapım işlerinde de anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale yapılacak.

İhalelerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile bunların oluşturduğu tüzel kişilikler "Yerli İstekli" olarak değerlendirilecek.

Yaklaşık maliyet hesaplanacak
İdareler, ihale öncesi yapım işinin yaklaşık maliyetini ayrıntılı miktar ve fiyat araştırması yapmak suretiyle tespit edecek. Sözkonusu maliyet, dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilecek.

KDV hariç hesaplanacak yaklaşık maliyet, işin niteliği dikkate alınarak yüzde 25 oranında kar ve genel gider karşılığı eklenmek suretiyle bulunacak.

İdareler, ihale öncesi belirlenen yaklaşık maliyeti ilan edemeyecek, hiçbir belgede gösteremeyecek ve ihale sonuçlanıncaya kadar gizli tutacak.

Ödeneği bulunmayan işler için ihaleye çıkılamayacağından bütçeler hazırlanırken ihale konusu yapılacak her işin yaklaşık maliyeti saptanacak. Ödenek miktarının belirlenmesinde buna KDV dahil edilecek.

Gerekirse, sözkonusu tutar, toptan eşya fiyatları çerçevesinde güncelleştirilecek.

Açık ihale usulüne öncelik
İdareler, Kamu İhale Kanunu hükümleri doğrultusunda uygulanacak ihale usulünü belirleyecek. Ancak, burada öncelik açık ihale usulüne verilecek.

İşin türü, niteliği, uzmanlık ve yüksek teknoloji gerektirmesi, yaklaşık maliyeti ve ivediliği gibi kriterler esas alınarak belirtilen hallerde belli istekliler arasında ihale usulü, pazarlık usulü ya da doğrudan temin yolu ile de ihale gerçekleştirilebilecek.

İhale sürecindeki bütün değerlendirmeler, ihale komisyonu tarafından yapılacak.

Yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit ya da bunu aşan işlerden açık ihale usulü ile ihale edilecekler, ihale tarihinden en az 40 gün önce, pazarlık usulü ile ihale edilecekler en az 25 gün önce, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak olanların ön yeterlik ilanları son başvuru tarihinden en az 25 gün önce Resmi Gazetede en az 1 defa yayımlanmak suretiyle ilan edilecek.

Yaklaşık maliyeti, eşik değerlerin altında kalan ihalelerde tutara göre Resmi Gazete ya da ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerde duyurulacak.

İş deneyim belgesi istenecek
Uygulama Yönetmeliği uyarınca, yapım ihalelerinde isteklinin teklif edeceği bedelin yüzde 10'undan az, 20'sinden fazla olmamak üzere, işin niteliğine göre idarece belirlenecek bir oran aralığında, bankalar nezdindeki kullanılmamış nakit karedisi ve kullanılmamış teminat mektubu kredisini gösterir belgeler istenecek.

Bu belgeler, ilgili bankanın genel müdürlüğünden de teyit ettirilecek.

Yaklaşık maliyeti eşik değere eşit ve üzerindeki ihalelerde, istekliden ihalenin yapıldığı yıldan önceki son 3 yıla ait yıl sonu bilançoları da talep edilecek.

Bu durumda, gerekli likidite ve kısa dönem içinde borç ödeme gücüne salip olup olunmadığını gösteren cari oranın 3 yıllık ortalamasının en az 0.50 olması, öz kaynak oranının 3 yıllık ortalamasının en az 0.10 olması, kısa vadeli banka borçlarının öz sermayeye oranının 3 yıllık ortalamasının da 0.75'den küçük olması şartı aranacak.

İstekliden son 5 yıl içinde yurt içinde ve dışında kamu veya özel sektörde sözleşme bedelinin en az yüzde 70'i oranında gerçekleştirdiği, denetlediği ya da yönettiği idarece kusursuz kabul edilen ihale konusu iş ya da benzeri bir işle ilgili deneyimini gösteren iş deneyim belgesi de istenecek.

Vergi ve SSK/Bağ-Kur borcu olanlara yasak
Yeni Düzenlemeye göre, Türkiye'de ya da kendi ülkesinde kesinleşmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borcu bulunanlar ihalelere katılamayacak.

Türkiye'de kesinleşmiş vergi vee prim borcu değerlendirmesinde belli kriterler esas alınacak.

İhale tarihinden önceki 5 yıl içinde mesleki faaliyetlerinden dolayı yargı kararıyla hüküm giyen, aynı sürede ihaleyi yapan idareye yaptığı işler arasında iş ve meslek ahlakına aykırı faaliyeti belirlenenler, kayıtlı olduğu oda tarafından mesleki faaliyetten ben edilenler ile iflası ilan edilen, zorunlu tasfiye kararı verilenler de ihale dışı bırakılacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile organize suçlardan hükümlü olanlar, hileli iflas ettiğine karar verilenler hiçbir şekilde ihaleye katılamayacaklar.

Eşit fiyat tekliflerinde deneyim dikkate alınacak
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale bitirilecek. Yapım işleri ihalelerinde ekonomik açıdan en avantajlı teklif, en düşük teklif olarak kabul edilecek.

Birden fazla isteklinin aynı fiyatı teklif etmesi halinde ise, ihale komisyonu, iş deneyimi belgelerini dikkate alacak.

İhalenin karara bağlanması aşamasında, ihale komisyonunca düzenlenen gerekçeli karar ihale yetkilisinin onayına sunulacak. İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç 20 gün içinde kararı onaylayacak ya da gerekçesini açıkça belirterek iptal edecek.

Ödeneksiz alım ihalesi açılmaycak
Resmi Gazete'de yayımlanan Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği de 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğe göre, İdareler yapacakları ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu tutuldu.

İhalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usuller olarak belirlenirken, diğer ihale usulleri ancak kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilecek. Ödeneği olmayan hiç bir iş için ihaleye çıkılamayacak.

Yaklaşık maliyet hesaplaması
İhale yapılmadan önce idare tarafından, bu Yönetmelikle belirlenen esas ve usullere göre ihtiyaç konusu malın yaklaşık maliyeti tespit edilecek.

İdareler, ihale konusu alımın yaklaşık maliyetini dikkate alarak, ihalenin eşik değerlerin altında kalıp kalmadığını belirleyecekler. Yaklaşık maliyet, bu Yönetmelikle belirlenen esas ve usuller uyarınca ayrıntılı miktar ve fiyat araştırması yapılmak suretiyle, gerçekçi biçimde tespit edilecek ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilecek.

İdarelerce, ihale öncesi tespit edilen yaklaşık maliyet ilan edilmeyecek ve bu bilgiye onay belgesi ve hesap cetveli dışında hiçbir belgede yer verilmeyecek. Belirlenen yaklaşık maliyetin ihale sonuçlanıncaya kadar gizliliğinin korunması da zorunlu tutuldu.

İdareler, yaklaşık maliyeti tespit ederken geniş kapsamlı araştırma yapacaklar. Tedarik edilecek malın özelliğine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, meslek odaları, üretim ve satış yapan kamu kurum ve kuruluşları ile borsa ve özel sektör kuruluşlarından fiyat isteyebilecekleri gibi, piyasada ihale konusu malı üreten veya pazarlayan gerçek veya tüzel kişilerden de proforma fatura isteyebilecekler. Gerekli araştırmaların sonucunda idarelerce elde edilen fiyat bilgileri topluca değerlendirilerek, en doğru maliyet tespiti yapılacak.

Bu arada, ödeneği bulunmayan işler için ihaleye çıkılamayacağından, idareler bütçelerini hazırlarken, ihale konusu yapılacak her alım için yaklaşık maliyeti tespit edecekler.

Ödenek miktarının belirlenmesinde ise bu yaklaşık maliyete katma değer vergisi de dahil edilecek. Tespit edilen yaklaşık maliyetin belirlendiği tarihten, ihalenin ilk ilan tarihine kadar geçerliliğini koruyamayabileceği dikkate alınarak, idarelerce gerek duyulduğunda bu maliyetler DİE tarafından yayımlanan aylık TEFE (Toptan Eşya Fiyatları Endeksi) oranları üzerinden güncellenecek.

Yaklaşık maliyetin tespiti çalışmalarına katılan veya bu bilgiye sahip olan kişiler ihale sonuçlanıncaya kadar yaklaşık maliyetin gizliliğini korumak zorundalar.

En az beş kişilik ihale komisyonu
İdare, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince bir "ihale komisyonu" oluşturacak.

İhale komisyonu, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, idare personelinden en az dört kişinin, genel ve katma bütçeli kuruluşlarda maliye memurunun, diğerlerinde ise muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla, tek sayı olmak üzere, en az beş kişiden oluşacak.

İhale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar oluşturulmaksızın, ihale sürecindeki bütün değerlendirmeler ihale komisyonu tarafından yapılacak. İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanacak ve kararlar çoğunlukla alınacak.

İdare, ihalesi yapılacak her iş için bir işlem dosyası düzenleyecek ve bu dosyada, onay belgesi ve yaklaşık maliyet hesap cetveli, ihale dokümanı, yapılmışsa ilan metinleri, adaylar veya istekliler tarafından sunulan başvurular veya teklifler ve diğer belgeler, ihale komisyonu tutanak ve kararları, yüklenici tarafından sözleşme bedeli üzerinden hesaplanan (on binde beş) oranındaki Kurum payının Kamu İhale Kurumunun banka hesabına yatırıldığına ilişkin makbuzun aslı gibi ihale süreci ile ilgili bütün belgeler bulunacak.

İhalelerin süre ve esasları
Mal alımlarına ait ihale ilanları ise şu süre ve esaslara göre yapılacak:

-Yaklaşık maliyeti, Kanunun ilgili maddesinde yer alan eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihalelerden, açık ihale usulü ile ihale edilecekler ihale tarihinden en az 40 gün önce, pazarlık usulü ile ihale edilecekler ihale tarihinden en az 25 gün önce, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak olanların ön yeterlik ilanları son başvuru tarihinden en az 25 gün önce Resmi Gazete'de en az bir defa yayımlanmak suretiyle ilan edilecek.

-Belli istekliler arasında yapılacak ihalelerde ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda yeterliği belirlenen isteklilere ihale gününden en az 40 gün önce davet mektubu gönderilecek.

Öte yandan, ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususların bulunduğunun tespit edildiği hallerde ihale gününden önce ihale iptal edilebilecek. Bu durumda, iptal nedeni belirtilmek suretiyle ihalenin iptal edildiği isteklilere hemen ilan edilerek duyurulacak.

Yeterlilik ilkeleri
İsteklilerin ekonomik ve mali yeterlikleri ile mesleki ve teknik yeterliklerinin değerlendirilmesi amacıyla idarelerce istenilecek her türlü bilgi, belge, doküman ve değerlendirme kriterleri rekabeti engelleyici sonuç doğuracak şekilde belirlenmeyecek.

İsteklinin ekonomik ve mali yeterliği ile mesleki ve teknik yeterliğinin belirlenmesinde esas alınmak üzere şu belgeler istenecek;

-Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alım ihalelerinde; isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belge,

-Yaklaşık maliyeti eşik değere eşit, bu değerin üzerinde vealtında kalan isteklinin, mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler, bankalardan temin edilecek isteklinin mali durumu ile ilgili belgeler veya isteklinin bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümlerinden en az biri,

-Yaklaşık maliyeti eşik değerin on katına eşit ve bu değeri aşan mal alım ihalelerinde isteklinin, mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belge, bankalardan temin edilecek isteklinin mali durumu ile ilgili belge, isteklinin bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümleri, iş hacmini gösteren belge, iş deneyim belgeleri.
Dünya

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mustafa Kemal Abadan 
26 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Mustafa Kemal Abadan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz