reklam

25 Kasım 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

30 milyar dolarlık proje AKP'ye kaldı

Yatırım tutarı 30 milyar doları aşan yatırım projelerinde nihai kararı 58. hükümet verecek. Karar bekleyen projeler arasında, İstanbul Tüp Geçit, ‘‘Atak’’ savaş helikopter tedarik projesi ile 3. Boğaziçi, Körfez Geçişi, Kars-Tiflis, Ankara-İstanbul demiryolu hat yapımı ve rehabilitasyon projeleri ile 3 bin kilometre uzunluğunda otoyol yatırımları yer alıyor.

Geçmiş hükümetler döneminde ilgili kuruluşlar tarafından yatırım programına alınarak karar aşamasına getirilen öncelikli projelerin gerçekleştirilmesine yönelik nihai kararı vermek 58. hükümete kaldı.

Yatırım aşamasına getirilenyaklaşık toplam tutarı 30 milyar doları aşan projelerin büyük bölümünü ulaştırma, enerji ve savunma sanayii amaçlı yatırımlar oluşturuyor.

Söz konusu projeler arasında firma seçimi aşamasına gelen taktik-taarruz savaş helikopterleri, boğaziçi köprüleri, İstanbul tüp geçit, İzmit körfez geçişi ile Kars-Tiflis, Ankara-İstanbul çift hat demiryolu ile Göcek tüneli inşaatları gibi önemli yatırım projeleri debulunuyor.

Atak projesi
Türkiye ile ABD ve Rus firma grupları ile ayrı ayrı sürdürülen müzakerelerin devam ettiği 3 milyar dolarlık 50 adetlik taktik-taarruz savaş helikopterlerinin Türkiye'de ortak imalatını öngören projenin hayata geçirilmesine ilişkin kararın da 2003 yılında verilmesi bekleniyor.

Yine TAI'nin de içinde yeraldığı ileri bir aşamaya getirilen ‘‘geleceğin büyük uçağı’’ ile ‘‘geleceğin savaş uçak’’ projelerinde deönümüzdeki yıl içindönemli gelişmeler olması bekleniyor.

Tüp geçit
Bu arada Türkiye'nin ilk boğaz geçişi projesi özelliğindeki kısa adı ‘‘Marmaray‘‘ olan tüp geçiş ve banliyö hatlarının iyileştirilmesini içine alan 2 milyar dolar tutarındaki entegre projenin de nihai ihale sürecinin Ocak ayı içinde ‘‘start’’ alması bekleniyor. 2006 yılında tamamlanması öngörülen projenin planlanan süreye yetişmesi için tüm hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanan projenin ihale sürecinin 2003 yılı Ağustos ayına kadar bitirilmesi öngörülüyor.

Ulaştırma projeleri
Öte yandan kredi görüşmeleri sürdürülen ve ülkenin çeşitli kesimlerinde yapımı öngörülen yaklaşık 15 bin kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol yapım projelerinde de son sözü 58. Hükümet söyleyecek. Daha önce açıklandığı gibi 15 bin kilometre uzunluğundaki duble yolun yapımı için çeşitli modeller devreye alınarak 1.5 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak.

Ulaştırma sektörü içinde proje çalışmaları sürdürülen Ankara-İstanbul çift hat demiryolu yapımı ile mevcut hattın rehabilitasyonu ayrıca İstanbul boğazına kurulacak olan ve yaklaşık 1 milyar dolara malolması planlanan 3. köprü projesi ile 1 milyar dolar tutarında bir maliyeti bulunan Çanakkale köprüsünün kaderi ise yeni hükümetin alacağı karar doğrultusunda gerçekleştirilecek.

Yine Türkiye için stratejik önemi bulunan yaklaşık 400 milyon dolar tutarındaki Kars-Tiflis demiryolu hattı projesinin de yeniden ihale edilmesi bekleniyor. Bu arada 57. hükümet tarafından ihale edilen Göcek tüneli ile ilgili yapım sözleşmesinin de yeni yılın ilk aylarında idare ile ilgili firma grubu arasında imzalanması bekleniyor.

Körfez geçişi
İzmit körfezine inşa edilmesi planlanan 5 milyar dolar tutarındaki körfez geçiş projesinin ise yeniden gündeme gelip gelmeyeceği yapılacak maliyet hesaplamaları sonrasında programa alınacak.

Nükleer santral yeniden gündemde
1970'li yılların başında Türkiye'nin gündemine gelen ve bugüne kadar 3 kez uluslararası ihaleye çıkarılan Mersin Akkuyu'daki nükleer santral projesinin de yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

Enerji talebinin uzun vadeli karşılanması amacı ile kurulması öngörülen ancak, daha sonra finansman yetersizliği nedeni ile projesi askıya alınan nükleer santral projesinin yapılması amacı ile yaklaşık 3 ila 4 milyar dolarlık bir yatırıma gerek duyuluyor. 1.200 mw kurulu gücündeki santraldan yılda 10 milyar kwh enerji üretilmesi planlanıyor. Böylece daha önceki hükümetler tarafından programa alınan ve yaklaşık toplam yatırım tutarları 30 milyar dolara ulaşan öncelikli yatırım projelerinin 58. hükümet tarafından da benimsenmesi ve gereklikaynağın bulunması halinde projeler planlanan süre içerisinde hayata geçirilmiş olacak.
Hürriyet

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz