reklam

27 Kasım 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

İbrahim Polat Holding'den yatırım çağrısı

İbrahim Polat Holding'in Seramik Grup Başkanı Bülent Zıhnalı, firmalara yeni bir kalkınma hamlesi başlatma çağrısı yaptı. Türkiye'de 1998 Aralık ayında başlayan mali krizin 4 Kasım sabahı sona erdiğini söyleyen Zıhnalı, yatırım yapmanın, üretim, istihdam ve ihracatı artırmanın tam zamanı olduğunu söyledi. Piyasalarda oluşan ılımlı havanın geçici olmadığını ve en az üç yıl süreceğini ifade eden Zıhnalı, "Bu nedenle uzun zamandır ihmal edilen yatırımlara başlamanın tam zamanıdır. Biz de dahil olmak üzere birçok firma çekmecelerinde hazır fizibiliteler, yatırım programları tutuyorlardı. Bunları uygulamaya koymanın, ülkede bir kalkınma hamlesi başlatmanın tam zamanıdır" diye konuştu.
"Ilımlı hava 3 yıl sürer"

Bazı kesimlerin piyasalardaki ılımlı gidişatın uzun sürmeyeceği yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Zınnalı, şunları söyledi:

"Bu ılımlı gidişat beni hiçbir şekilde ürkütmüyor. Hatta ben ılımlı havanın minimum 3 yıl süreceğine inanıyorum. Bundan üç ay önce konuşsak, `üç ay sonrasını göremiyorum' derdim ama bugün Türkiye'de çok uzun zamandır beklenen oldukça güçlü bir tek parti hükümeti var. Ekonomik konularda biz şunu yapacağız dedikleri zaman artık kimse `acaba' demiyor çünkü Meclis'te yapabilecekleri kadar çoğunlukları var. Seçimlerden bir koalisyon hükümeti çıkmış olsaydı, dolar şu anda 1 milyon 900 binlerde, faizler ise yüzde 180'lerde falan olurdu. Ben de o zaman değil üç yıl, üç ayı bile telafuz edemiyor olurdum. Ama bu ortamdan çok umutluyum."

Ege Seramik'in ihracat başarısı
Bu yılın Ege Seramik açısından planlandığı gibi geçtiğini belirten Zıhnalı, "Bu yıl tam kapasite ürettik ve sattık. İhracatımızı yüzde 40'lar seviyesinden yüzde 52'ye çıkardık. Böylece 2001'de 25 milyon dolar olan ihracatımız 31 milyon dolara çıktı. Hiç işçi çıkarmadık ve şu anda çalışan sayımız bin 100. Buna rağmen kur farkı ve yaklaşık 3 yıl üretimde LPG kullanmamız nedeniyle bu yıl da zarar açıklayacağız. Eylül sonu itibariyle zararımız 16 trilyon liraydı. Yıl sonunu da aşağı yukarı aynı trendlerde kapatmayı bekliyoruz" dedi.

33 milyon dolar LPG maliyeti
LPG kullandıkları yaklaşık 3 yılın Ege Seramik'e maliyetinin alınan devlet yardımına rağmen 33 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Zıhnalı, şöyle devam etti: "Bu işin ekonomik kararı esasında 3 Ağustos 1999'da bu fabrikayı kapatmaktı, ekonomi bunu gerektiriyordu. Ancak şirketin sahipleri üretimi sürdürmeyi, işçi çıkarmamayı, bir ticari ve siyasi karar olarak kabullendiler. Dolayısıyla biz 33 milyon doları pazara yapılmış bir yatırım olarak gördük. Çünkü o gün fabrikayı kapatsaydık, Ege Seramik'e doğalgazın bağlandığı 14 Haziran 2002 tarihinde belki 33 milyon dolar pazarlama yatırımı yapacaktık. Çünkü o güne kadar yurtiçinde ve yurtdışında inşa ettiğimiz yapı yıkılmış olacaktı. Dolayısıyla bu ticari karar çok doğru bir karardı, biz bunu uyguladık. Doğalgaz bağlandığından beri ayda yaklaşık 1.5 milyon dolar enerjiden tasarruf ediyoruz. Tasarruf edilen bu kaynak ile de süratle borç ödemesine geçtik."
Dünya

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz