reklam

27 Kasım 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Kodal: Devlet konut işini özel sektöre devretsin

Yapı Kredi Koray GMYO Genel Müdürü Hakan Kodal, AKP hükümetinin devleti direkt konut yatırımına yönlendirmek yerine, finans sektörünü devreye sokarak bu işi özel sektör kanalıyla çözmesinin daha doğru olacağını söyledi.

Konut sorununu çözeceğini söyleyen AKP hükümetinin özel sektör ile işbirliği yapması gerektiğini savunan Yapı Kredi Koray GMYO (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) Genel Müdürü Hakan Kodal, devletin Emlak Bankası'nda olduğu gibi direkt yatırım yapmasının doğru olmayacağını söyledi.

Konut sorunun özel sektör devreye alınmadan çözülemeyeceğini söyleyen Kodal, ‘‘Türkiye'de barınma sorunu yok, o nedenle standartları yükselme alanında bir hamle yapılmalı. Bunu yaparken de özel sektör devreye sokulmalı’’ dedi. AKP'nin gayrimenkul konusunda, belediye döneminden gelen bir tecrübesi bulunduğunu da hatırlatan Kodal, ancak geçmiş uygulamalar arasında iyi olduğu kadar yanlış projelerde de bulunduğunu kaydetti.

‘‘Kafalarında bazı modeller olduğuna inanıyorum ama bizlerle fikir alışverişinde bulunarak doğru nokta vuruşları yapılmalı’’ diyen Kodal, devletin direkt konut yatırımı yapmak yerine, finans sektörünü devreye sokarak bu işi özel sektör kanalıyla çözmesinin daha doğru olacağını söyledi. Kodal, devletin direkt kredi vermek yerine, bu işin fonlamasını bankalar aracılığıyla yapabileceğini, güven ortamı ve istikrarın sağlanmasıyla bankaların da bu alanı finanse edebileceğini, vergi avantajı sağlayarak bu konudaki adaletsizliği giderebileceğini anlattı. Kodal, ‘‘Fonlama sistemi bir kere kendini döndürmeye başlayınca bu işin ikincil piyasaları da oluşur, gayrimenkule dayalı tahviller, gelire dayalı VDMK (varlığa dayalı menkul kıymet) gibi enstrümanlar da gelişir’’ diye konuştu.

Bu konuda Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğunu da savunan Kodal, ‘‘Devlet bilfiil inşaatı yapıp, sosyal konutu da, villayı da ben üreteyim dememeli. Yapılması gereken kamunun ve yerel yönetimlerin birebir özel sektörün yapabileceği işleri yapmaması’’ dedi. Kodal, sosyal konut yapmak kadar şehir içi dönüşüm projelerinin de önemli olduğunu vurguladı.

Bölgesel düşünüyoruz
Konut sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin de, artık sadece İstanbul odaklı düşünmemeleri gerektiğini vurgulayan Kodal, ‘‘Bizim amacımız yürüttüğümüz İstanbul-İstanbul gibi başarılı projeleri Türkiye çapında geliştirmek, Türkiye'de şartlar iyi gitmiyorsa uluslararası pazarlara yönelmek’’ dedi. Toplam 50 milyon dolar tutarında olan İstanbul-İstanbul projesinin ikinci fazı için yatırıma başladıklarını belirten Kodal,bu projenin başarısından dolayı Prag ve Varşova'dan teklif aldıklarını ve inceleme yaptıklarını kaydetti. Kodal, 2003 yılı yatırımları için de ‘‘Her ne kadar 2003 yılının çok daha parlak geçmesini bekliyorsak da, yeni projelere girin girmeyeceğimize piyasanın gidişatına göre karar vereceğiz’’ diye konuştu.

Bu arada Kodal, şirket kárının geçen yıl dokuz aylık dönemde 2 trilyon 225 milyar lirayken bu yılın aynı döneminde 595 milyar liraya gerilemesinin muhasebe tekniklerinden kaynaklandığını belirterek yıl sonunda 3 trilyon lira kár hedeflediklerini açıkladı.
Hürriyet

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz