reklam

02 Aralık 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

50 milyar dolarlık öneri

İstanbul Ticaret Odası, Acil Eylem Planı'nda yer alan inşaat sektörünün canlandırılmasında yapacağı cesaretli bir hamleyle bir taşla birkaç kuş vurabileceğini bildirdi. İTO, kat karşılığı Hazine arazisi satışı ve 5'er bin dolara tapu dağıtılmasını teklif ediyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, hükümetin Acil Eylem Planı'nda yer alan inşaat sektörünün canlandırılması konusunda yapacağı cesaretli bir hamleyle bir taşla birkaç kuş vurabileceğini bildirdi. Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binaların imar mevzuatına uygun hale getirilmesi ve konut açığının giderilmesi alanında ciddi adımlar atarak,

50 milyar dolar tutarında bir kaynak yaratacağını belirtti. Türkiye'de yılların birikimiyle oluşmuş, yüzde 65'i İstanbul'da olan en az 4 milyon kaçak yapı bulunduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

'Bu vatandaşlarımız kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldıklarından, ortaya çıkan bu konutlarda basit bir tahminle en az 20 milyon insan yaşamaktadır. Bu kadar insanı sokağa atıp bu binaları yıkmak mümkün değildir. Burada yapılacak iş, bir çeşit af çalışmasıyla bu konutların yasallaştırılması olacaktır.'

30 milyar dolar cepte
Yıldırım, yapılacak bu çalışma kapsamında konutların, konut başına alınacak ortalama

5 bin dolar tutarındaki imar ıslah harcıyla kullanana tapulanmasını önererek, bir kısmı inşaat halinde olan bu binaların sıva ve boyalarının yaptırılıp üst katlarında bulunan kolon filizlerinin söktürülerek çatılarının kapanmasının, görüntü kirliliğini önleme ve yakıt tasarrufu gibi yararlarının olacağını kaydetti. Hazine'nin elinde bulunan arsaların yüzde 40 payla kat karşılığında, müteahhitlere konut yapılmak üzere tahsis edilerek, toplam 1 milyon konut yapımını içeren bir hamle gerçekleştirilmesi durumunda bütçeden kaynak harcanmadan devletin 400 bin konut sahibi olacağını ifade eden Yıldırım, 'Bu konutlar, 10 yıl gibi uzun vadeli bir ödeme planı ile 75 bin dolar bedelle satılabilir. Böyle bir projenin hayata geçirilmesiyle ülkemizin konut açığı tamamen giderilmiş olacağı gibi, devlet de bu yolla 75.000x400.000=30 milyar dolar tutarında bir kaynak elde etmiş olacaktır' dedi.
Akşam

 

Kasım 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

'Mimarlık Eğitiminin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 17 Aralık'da Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Necati İnceoğlu
Konuşmacılar:
Aydan Balamir, Bilge Işık, Aykut Köksal, Hakkı Önel, Zülküf Güneli


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz