reklam

03 Aralık 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Başbakanlık’tan deprem raporu

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun Marmara Bölgesi’ndeki deprem nedeniyle yapılan yardımlar ve bu yardımlardan yapılacak harcamalar ile Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün faaliyetleri ile ilgili 2 ayrı denetleme raporu yayınlandı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Deprem Hesaplarını Denetleme Komisyonu’nca hazırlanan raporlardan, “Yardımlardan yapılacak harcamalara ilişkin” raporun, ilgili kararname ile getirilen yayım zorunluluğundan önce düzenlenmesi nedeniyle, daha önce yayını söz konusu olamadı.

Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün faaliyetlerine ilişkin raporun da ilgili kanun hükümlerine göre ön inceleme yapılması gereken bazı tespitler içermesi nedeni ile “hazırlık soruşturmasının gizliliği” prensibinden hareketle, yine daha önce yayınlanamadı.

Ancak, söz konusu raporlar, İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli ön incelemelerin yapılması ve verilen kararların kesinleşmesi sonucu, bu aşamada, “belirtilen mahzurun kalktığı” gerekçesi ile bugün yayınlandı. Söz konusu raporlar, 17 Eylül 1999 ve 10 Kasım 2000 tarihlerini kapsıyor.

Öneriler, tespit ve değerlendirmeler
Raporlarda, Marmara Bölgesinde meydana gelen deprem nedeniyle yapılan ilk çalışmalar, deprem yardım hesaplarının ve bu hesaplardan yapılacak harcamaların şeffaf, sağlıklı ve yasal alt yapısı oluşturularak denetlenmesine dair öneriler yeraldı.

Ayrıca, raporlarda Teftiş Kurulu’nun, Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün faaliyetleri, harcamaları, afet illerine gönderilen yardımlar ile ilgili tespit ve değerlendirmeleri de bulunuyor.

Raporda, Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün faaliyet ve harcamaları izlendiğinde, enkaz kaldırma hizmetlerinde, prefabrik geçici konutların alt yapı hizmetlerinde, Mehmetçik çadırkentlerinin hizmetlerinin yürütülmesinde, Lojistik Destek Üs Merkezi’nin hizmetlerinin askeri birliklerle beraber yürütülmesinde, depremzedelerin ısınma ve yemek ihtiyaçlarının karşılanmasında, Bolu depreminin acil enkaz kaldırma, depremzedeleri çadırlara ve konutlara yerleştirme, acil ihtiyaçların karşılanması hizmetlerinde ve Marmara depreminin sonuçlarının dünya kamuoyuna internet ortamında aktarılmasında başarılı çalışmalarda bulunduğu belirtildi.

“Gelen ödenekler sağlıklı tutulmadı”
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün (ABK) Marmara depremi nedeniyle yaptığı çalışmalarla ilgili raporunda, gelen ödeneklerin sağlıklı biçimde tutulmadığını belirledi. Raporda, harcamaların ayrı bütçelerde gösterilmemesinin yanı sıra gelen ödeneklerin sağlıklı biçimde tutulmaması nedeniyle, deprem yardım hesabından gönderilen meblağın 28 trilyon lira olmasına rağmen, koordinatörlük kayıtlarında daha fazla olduğunun görüldüğü belirtildi.

Kurul’un, Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün faaliyetlerine ilişkin raporunda, ABK’nün, döşeme, demirbaş ve bilgisayar ile taşıt aracı alımlarının bağış ve yardım paralarının kullanım amacının ilgili kanun hükmünde kararnamenin genel hükümlerine uygun düşmediği sonucuna ulaşıldığı bildirildi.
Sabit ve cep telefonlarına yapılan harcamaların merkezi bağış yardım hesabından gönderilen ödeneklerden karşılanmasının, ilgili kararname hükümlerine uygun düşmediği belirtilen raporda, “bu gibi harcamalar sırasında yetkililerin görevlerini yaparken kayıtsız davrandıkları anlaşılmıştır” denildi.

Cep telefonlarının dağıtımında duyarsızlık
Raporda, cep telefonlarının dağıtımında aşırı duyarsız davranılarak, şoför ve sekreterlere, ilgili ilgisiz kişilere dağıtımda bulunulduğunun görüldüğü kaydedilerek, şöyle devam edildi:

Son aylarda Afet Bölge Koordinatörlüğü’nün faaliyetlerinin azalmış olmasına rağmen telefon haberleşme gierleri aşırı artış göstermektedir. Faturaların tek tek irdelenmesi durumunda ABK’nın dağıttığı cep telefonlarında kişilerin özel konuşmalarını gerçekleştirdikleri ve bunların bedellerinin ABK tarafından ödenmesinde harcamaların yüksek olmasına neden olduğu sonucu çıkmaktadır.
Bilgisayar alımlarının da ilgili kararname hükümlerine göre amaca uygun harcama olmadığı görüşüne ulaşılmaktadır.

Bütçe ödeneklerinden karşılanması mümkün olan İçişleri Kriz Masasına fotokopi makinası alımı harcaması bağış yardım hesabından karşılanarak amaç dışına çıkılmıştır.
Deprem yardımlarının kullanım amacına uygun olmamasına rağmen, ‘temsil ağırlama giderleri’ adı altında bağış ve yardım hesabı ödeneklerinden harcama yapıldığı saptandı.
ABK yetkililerinin, el koyma ve kiralama tasarruflarında gerekli özeni göstermeyerek daha fazla harcama yapıldığı izlendi.
ABK yetkililerinin, istihkak ödemeleri sırasında kestiği damga vergilerini zamanında beyan etmeyerek, bağış ve yardım hesabından pişmanlık zammı ödenmesine neden olduğu saptandı.
ABK’nün faaliyet ve harcamalarının azalmasına rağmen yetkililerin personel azaltımına gitmeyerek, bağış ve yardım paralarının gereksiz harcama yapılmasına neden oldukları sonucuna ulaşıldı.
ABK’nün harcama, muhasebe usulleri ve faaliyetleri ile ilgili konularda mevzuat oluşturmadığı anlaşıldı.
Hürriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal 10 Aralık 2002 günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aykut Köksal hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz