reklam

13 Aralık 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

İhale Yasası krizi

Bayındırlık Bakanlığı'nın Dünya Bankası'ndan övgü alan Kamu İhale Yasası'nı erteleme girişimi, bakanlık ve Kamu İhale Kurumu arasında krize neden oldu. Yasa ‘müteahhitlik karnesi rantı’na son veriyordu. Kamu İhale Yasası ile Kamu İhale Kurulu oluşumu IMF'ye verilen taahhütler arasındaydı.

Bayındırlık Bakanlığı'nın, Dünya Bankası'ndan büyük övgü alan Kamu İhale Yasası'nı erteleme girişimi, bakanlık ve Kamu İhale Kurumu arasında krize yol açtı. Bayındırlık Bakanlığı, müteahhitlik karnesine son verecek olan Kamu İhale Yasası'nın yürürlüğe girmesine 20 gün kala, bu süreyi bir yıl uzatacak tek maddelik bir yasa değişikliği hazırlayıp Başbakanlığa gönderdi. Bu değişiklik kabul edilirse, 1 Ocak 2003'te yürürlüğe girecek olan yasa bir yıl ertelenecek.

Kamu İhale Yasası, önceki Hükümet döneminde Niyet Mektubu ile verilen bir ‘taahhüt’ olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkileri yakından ilgilendiriyor. 2002 yılı Mart ayı sonuna kadar bağımsız bir Kamu İhale Kurulu oluşturulması, ‘performans kriteri’ olarak, IMF'ye taahhüt edilmişti. Bu Kurul da Kamu İhale Yasası ile kuruldu.

Varolan yasal düzenlemeye göre özellikle Bayındırlık Bakanlığı'nda görev yapmış üst düzey bürokratlar, emekli olduklarında müteahhitlik karnesi alabiliyor. Yürürlük süresi erteletilmek istenen Kamu İhale Yasası, kamu kaynakları ile yapılan harcamaların yüzde 85'ini kontrol altına alıyor.

Ancak Kamu İhale Yasası'nın ertelenmesi için Bayındırlık Bakanlığı'nda yapılan üçlü zirvede, taslakta bir yıl olarak öngörülen erteleme süresinin altı aya çekilebileceği üzerinde görüş birliğine varıldı. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, dün yaptıkları toplantıda erteleme üzerinde uzlaştılar. Ancak sürenin bir yıl yerine altı aya çekilebileceği de belirtildi.

İhale sistemini değiştiren yasa 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğinde, bugüne kadar devletten trilyonluk iş alınmasını sağlayan müteahhitlik karneleri işe yaramayacak.

Taşeronlar devrede
Erteleme girişiminde, karne rantının yanısıra, yasanın taşeronluk sistemine getirdiği düzenlemenin de etkili olduğu ifade ediliyor. Hükümetin Acil Eylem Planı'nda öngörülen 15 bin kilometre duble yol (bölünmüş yol) projesinde de, taşeronlar etkili olmak istiyor. Yeni yasa ise taşeronlara (alt yükleniciye) tüm işin yaptırılamayacağını, ancak belli sınırlar içinde iş yaptırılabileceğini hükme bağlıyor.

Bu arada, Bayındırlık Bakanlığı'nca hazırlanan yasa değişikliğinin gerekçesinde, 11 ay önce çıkan yasaya hazırlanmak için sürenin yetersiz olduğu öne sürüldü. İhale mevzuatını tek çatı altında toplayan ve kurumlar arasında dağınıklığa son veren Kamu İhale Yasası'nın, diğer yasalarla uyumlu olmadığı da iddia edildi.

Yasanın 1 Ocak 2003'te yürürlüğe girecek olması nedeniyle ikincil mevzuat çalışmalarını tamamlayıp, ayrıca eğitim çalışmasına başlayan Kamu İhale Kurumu'na eğitim için başvuranlar arasında Bayındırlık Bakanlığı'nın bulunmaması da dikkat çekti.

Yeni mevzuat ile ayrıca, ihale mafyasına, ihalelerde danışıklı dövüşe, proje mezarlığı yaratılmasına son veriliyor. Ödeneği olmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamazken, yeni sistemle daha ilk aşamada 7.5-8 katrilyon tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Ergezen: Yasa önümüzü tıkamazsa ertelemeyiz
Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, İhale Yasası'nın ertelenmesi girişimini değerlendirirken, ‘‘Yasayı yeniden ele aldığımız yok, sadece önümüzü tıkayan bir şey var mı yok mu onun tetkikini yapacağız’’ dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşen Ergezen, İhale Yasası'nda gerekli tetkikleri yapacaklarını belirterek, ‘‘Gerçekten önümüzü tıkayan bir şey yoksa yasa elbette 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek’’ diye konuştu. Maliye Bakanı Unakıtan ise Bayındınlık Bakanlığı'na gitmek üzere bakanlığından çıkışında, Yasa'nın eksiklikleri bulunduğunu ifade etti. 

İlk duble yolun temeli Aksaray'da atılıyor
AKP'nin Acil Eylem Planı'nda yeralan 15 bin km duble yolun (bölünmüş yol) ilkinin temeli Pazar günü Aksaray'da atılıyor. Karayolları'nın, üç taşeron firma ile birlikte yapacağı yolun keşif bedeli 2 trilyon 244 milyar lira olarak belirlendi.

İhale gelecek hafta
Yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olacak yolun güzergahı, Ankara-Konya yolundaki, Bala Ayrımı-Kulu Ayrımı-Şereflikoçhisar-Aksaray-Ulukışla olarak belirlendi. İşe kendisi başlayacak olan Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü (Konya), üç taşeron firmayı belirleyeceği iki ihaleyi, 18-19 Aralık günlerinde gerçekleştirecek.

İşin % 70'i taşeronlara
Serme ve sıkıştırma işlerini Karayolları, harfiyat ve sanat yapılarını taşeronlar yapacak. Böylece işin yüzde 65-70 civarındaki bölümünün taşeronlara yaptırılacağı belirtildi.

Kapalı teklif usulü ile ve taşeron işleri birim fiyatlarda indirim verilmesi suretiyle gerçekleştirilecek ihale, iki aşamalı olacak. Üç taşeron firmanın belirleneceği ihalede, toplam keşif bedeli 2.2 trilyon lira olarak belirlendi.

Yerel gazetelerde ilan edildi
Bu arada, Konya'daki 3. Bölge Müdürlüğü'nün üstlendiği işin ihalesi, Konya bölge ilan tahtası ile Konya'nın mahalli gazetesinde ilan edildi. İhaleyi alacak olan taşeronların kriter puanları; iş deneyimi 60, inşaatı süresinde bitirebilme 30, ekipman 10 puan olarak belirlendi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'ne vekaleten atanan Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Sabri Özkan Erbakan da dün Konya'ya giderek yolla ilgili incelemelerde bulundu.
Hürriyet

 

Aralık 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Metin Hepgüler 
24 Aralık 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Metin Hepgüler ile ilgili Forum' da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın.


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz