reklam

04 Ocak 2003 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

ABD’li müteahhitler, Afganistan’ın imarında Türk firmalarını tercih ediyor

Afganistan’ın yeniden imarında en fazla uluslararası yardımı yaptığı için büyük pay alan ABD’li inşaat firmaları, yapım aşamasında alt müteahhit olarak Türk firmalarını tercih ediyor.

Afganistan için toplanan 4,5 milyar dolarlık uluslararası yardıma Türkiye’nin 5 milyon dolar gibi bir katılımda bulunması işadamlarımızın birinci derecede iş almasını zorlaştırıyor. Yardımda bulunan ülkeler ihalelerin de kendi ülkelerinin müteahhitlerine verilmesi şartı getirdiği için umduğunu bulamayan Türk müteahhitler, ABD’li müteahhitlerden iş alıyorlar. Henüz imar çalışmalarının tam hızlanmadığı Afganistan’da iş alan tek Türk firması da Yüksel İnşaat.

Amerika’nın 2 milyar dolar yardım etmesi nedeniyle en büyük payı Amerikalı müteahhitler alırken, Amerikalılar alt müteahhit olarak bölge ile ilişkileri iyi olan Türk firmalarını tercih ediyor. 2002 yılında kurulan Türk-Afgan İş Konseyi Başkanı Oktay Varlıer, alt müteahhitliğin küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “Ekonomik kriz nedeniyle Türkiye’nin buralara aktaracak büyük paraları yok. Türk müteahhitleri uluslararası tecrübelere sahip. Amerikalılar ihaleyi alsa bile işi bize vermekten yana. Türk firmalar bu nedenle şanslı durumda sayılır.” dedi.

Afganistan’daki Türk yatırımlarını Zaman’a değerlendiren Türk-Afgan İş Konseyi Başkanı Oktay Varlıer, Afganistan’da fırsatların henüz kaçmadığını söyledi. Afganistan için zengin devletlerin 10 yılda 15 milyar dolarlık bir yardım toplayacağını belirten Oktay Varlıer, bölgede henüz yatırımların ciddi manada başlamadığını, önümüzdeki yıllarda ciddi fırsatların doğacağını söyledi. Şimdiye kadar giden yardım paralarının temel ihtiyaçlara ve memur maaşlarına gittiğini belirten Varlıer, önümüzdeki 2-3 yıl içinde 4-5 milyar dolarlık bir altyapı yatırımının olacağını söyledi. Buralarda birinci derece müteahhit olarak girme şanslarının zayıf olduğuna dikkat çeken Varlıer, “En fazla yardımı yapan Amerika, Japonya, Almanya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler kaynak kullanılırken kendi müteahhitlerinin tercih edilmesini istiyor. İhaleleri onlar alır, işi biz yaparız. Bu kötü bir durum değil. Özellikle Amerikalı ve Japonların bizi tercih edecekleri mesajlarını alıyoruz.” şeklinde konuştu. Varlıer, Afganistan’da yapılması gerekenler ve fırsatlar konusunda şunları söyledi:

“Afganistan’da ciddi altyapı yatırımları yeni başlıyor. Büyükelçilik binaları, oteller, yollar, elektrik ve su hatları, havaalanı, doğalgaz hatları, okullar gibi birçok altyapı yatırımı yeni yapılacak. Türkmenistan gazı Afganistan üzerinden Pakistan’a gidecek. Buralarda işler alabiliriz. Afganistan’a 10 yılda 15 milyar dolar yardım yapılacak. Türkiye’nin şu ana kadar katkısı 5 milyon dolar. Bu 5 milyon dolarlık para karşılığında biz de bazı projelerin hiç olmazsa mühendislik çalışmalarının Türk firmaları tarafından yapılmasını isteyebiliriz. Ön çalışmasını bizim yaptığımız ihalelerde şansımız daha yüksek olur. En azından bizim standartlarımızda olur. Ben Türk firmaları için Afganistan’da bir şans olduğunu düşünüyorum. Alt müteahhitlik küçümsenecek bir durum değil.” Uluslararası Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir de, Afganistan’da çeşitli ülkeler tarafından kurulan ortak fona Türkiye’nin daha fazla kaynak aktarması halinde ihalelerden daha büyük pay alınabileceğini söyledi. Ota Asya ve Rusya pazarından sonra Afganistan’ın Türk müteahhitleri için yeni bir umut kapısı olduğunu belirten Özdemir, firmalarımızın şu anda daha çok Amerikan firmaları ile ortak iş yaptıklarını kaydetti. Özdemir, ülkenin en önemli yolu olan Kabil-Kandahar yolunun rehabilitasyonu işini bir Amerikan firması ile Yüksel İnşaat’ın ortaklaşa yaptığını kaydetti. Nihat Özdemir, Kabil’deki Amerikan Büyükelçiliği binasının da yine Amerikalılarla birlikte inşa edildiğini ifade etti.

Afganistan’da yeni hükümet kurulduktan sonra Tokyo ve Almanya’da yapılan uluslararası toplantılarda ülkenin yeniden imarı için zengin ülkelerden yardımlar toplandı. Şimdiye kadar 4,5 milyar dolar toplanırken en büyük payı 2 milyar dolarla ABD aldı. Dişe dokunur para yardımı yapan ülkeler listesinde Japonya, Almanya, Suudi Arabistan, İran gibi ülkeler de yer alırken, ekonomik krizle boğuşan Türkiye 5 milyon dolar gibi bir rakamla katkıda bulunabildi. Afganistan için 10 yılda 15 milyar dolara yakın yardım toplanması hedefleniyor. Bu ülkenin yeniden imarında öncelik de en fazla yardım yapan ülkelerin firmalarına veriliyor. Yardım konusunda geride kalan Türkiye’nin en büyük şansı bu ülke ile olan ikili ilişkileri. Türkiye’nin bu ilişkileri, Türk firmalarına ihaleyi alan firmalarla ortaklık ya da alt müteahhit olma şansı veriyor.
Zaman

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Yayıncılığı" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 09 Ocak'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar: Kadri Atabaş, Cana Bilsel,
Aykut Köksal, Haluk Pamir, Bülent Tanju

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz