reklam

09 Ocak 2003 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Bakan Hüseyin Çelik,müzenin onarımı için talimat verdi

Resim Heykel Müzesi'nin Ege Üniversitesi'ne tahsisini iptal ederek, onarımını durduran Kültür Bakanı, Yeni Asır'ın yayınları üzerine kararından vazgeçti

Konak'taki Resim Heykel Müzesi'nin Ege Üniversitesi'ne tahsisini iptal ederek onarımını durduran Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, müzenin Bakanlık tarafından kurtarılması için İl Kültür Müdürlüğü'ne talimat verdi.

İzmir'in 3 trilyonuna el koyan ve Resim Heykel Müzesi'nin Ege Üniversitesi'ne tahsisini iptal ederek onarımını durduran Kültür Bakanı Çelik, yayınlarımız üzerine kararından vazgeçti.

Burası bir akademi
Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan'ın Ağustos ayında başlattığı kurtarma çalışmalarına yönelen Bakan Çelik, İzmir Kültür Müdürlüğü'nü arayarak müzenin eski haline kavuşması için çalışma başlatılmasını istedi. 3 Aralık 2002'de aldığı kararla müzenin onarımını rafa kaldıran Bakan Çelik, İl Kültür Müdürlüğü'nden Ağustos ayından beri yapılan çalışmalarla ilgili bilgi ve belge istedi. İl Kültür Müdürlüğü ise, Kültür Bakanlığı'na Ağustos ayında başlattığı çalışmayla ilgili "Fiziki iyileştirmelerle müze kurtarılabilir" raporunu gönderdi. Raporları inceleme altına aldığı öğrenilen Bakan Çelik, onarımını durdurduğu Resim Heykel Müzesi'nin bir akademi olduğunu ve İzmir'e kazandırılacağını belirtti.

Neler yapıldı?
İl Kültür Müdürlüğü, Eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan'ın önderliğinde bir kurtarma mücadelesi başlattı. Harekete geçen İl Kültür Müdürlüğü, 14 kuruluşun destek verdiği bir çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubunun, yaptığı ilk toplantılarda müze binasının yıkılarak yerine yeni bir bina yapılması gündeme geldi. Ancak bu uygulamanın çok pahalıya geleceği düşüncesiyle İnşaat Mühendisleri Odası'nın Resim Heykel Müzesi binasında kapsamlı bir dayanıklılık testi yapmasına karar verildi. Özel yöntemlerle binanın dayanıklılığını "kent kültürüne katkı" adı altında ücretsiz olarak ölçen İnşaat Mühendisleri Odası, binanın kurtarılabileceği raporunu verdi. Alınan "kurtarılır" raporu ise, Kültür Bakanlığı'na gönderildi.

Kabul etmiyor
Kültür Bakanı Çelik, 3 Aralık 2002'de aldığı vazgeçme kararı bakanlık kayıtlarına geçmesine rağmen, Resim Heykel Müzesi'nin Ege Üniversitesi'ne tahsisini iptal ettiğini yalanladı. Bakan Çelik, müzenin onarımını durdurma kararının gerçek dışı olduğunu belirterek, Ege Üniversitesi'ne tahsis edilme konusunun da fikir düzeyinde olduğunu ve işleme konmadığını iddia etti.

Kültür Bakanı Hüseyin Çelik "Resim Heykel Müzesi'nin Ege Üniversitesi'ne tahsisi için esik Bakan Suat Çağlayan bir dosya hazırlamış. Ancak bu dosya sadece teklif olarak kalırken, taraflar arasında da protokol imzalanmamış. Benim iptalim bu teklif için geçerlidir. Kültür bakanlığı'nda işleme konmuş geçerli bir belge yoktur" dedi.

Bakan Çelik bu iddialarda bulunurken, Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Ülkü Bayındır, protokol yaptıklarını kabul etti. Kültür Bakanlığı'nın gazetemize gönderdiği belgede, "İzmir Konak'taki Resim Heykel Müzesi binasının Ege Üniversitesi'ne tahsisinin iptali" maddesi görülürken, Bakan Çelik'in ısrarla inkar etmesi, olayı düşündürücü boyutlara ulaştırdı.

Onarımda kararlıyız
İzmir'de 30 yılı geride bırakan Resim Heykel Müzesi'nin bir akademi görevi gördüğünü belirten Kültür Bakanı Çelik yaptığı açıklamada "İnşaat Mühendisleri Odası tarafından özel tabancalı sistem ile dayanıklılık testi yapılan müze binasının onarılabilir sonucu çıktı. Bize destek veren sivil toplum kuruluşlarıyla da toplantılar yaparak müzenin eski işlevine kavuşturulacağı sonucuna vardık. Kültür Bakanlığı müzenin onarımında kararlıdır ve daha önce olduğu gibi müze akademiye döndürülecektir. En kısa zamanda çalışmalar tamamlanarak, onarım için gerekli talimatlar verilecektir" dedi. İl Kültür Müdürlüğü Yetkilileri ise, sağlamlaştırma çalışmalarının bakanlık tarafından ihale edilerek yapılacağını söyledi.

Binanın kurtarılması için 15 kuruluş buluştu
Resim Heykel Müzesi binasının kurtarılması için harekete geçen İl Kültür Müdürlüğü'ne 15 kuruluş destek verdi. İl Kültür Müdürlüğü'ne destek veren kuruluşlar şöyle:
* Dokuz Eylül Üniversitesi (D.E.Ü) Mimarlık Fakültesi
* İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakülteleri
* D.E.Ü Resim Bölümü
* D.E.Ü Güzel Sanatlar Heykel Bölümü
* D.E.Ü Seramik Bölümü
* D.E.Ü Eğitim Fakültesi Resim Bölümü
* İzmir Mimarlar Odası
* İzmir İnşaat Mühendisleri Odası
* İzmir Şehir Plancıları Odası
* Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü
* Resim Heykel Müzesi Koruma Derneği
* İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı İmar Daire Başkanlığı
* Konak Belediyesi İmar Müdürlüğü
* Uluslararı Plastik Sanatçıları İzmir Şubesi
* İzmir Suluboya Rassamlar Derneği.

Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan
Projeyi ben başlattım
Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan, Kültür Bakanı Hüseyin Çelik'in bahsettiği kurtarma çalışmasını kendisinin başlattığını söyledi. Sivil toplum kuruluşlarından da destek alma fikrinin kendisine ait olduğunu belirten Çağlayan şöyle konuştu:
"Bakanlığım döneminde müzenin kurtarılmasıiçin çalışma başlatmıştım. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle toplantılar yaptım. Çalışmanın başladığı ilk dönemde müze binasının yakılarak, yerine yeni bina yapılması gündeme gelmişti. Ancak bu İzmir'e pahalıya patlayacaktı. Yine aynı dönemde müzeye Ege Üniversitesi talip oldu ve aramızda bir protokol yaptık. Bakan'ın protokolü iptal ettiği yetmiyormuş gibi, bir de benim başlattığım çalışmaya sahip çıkıyor
Yeni Asır

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Yayıncılığı" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 09 Ocak'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Uğur Tanyeli
Konuşmacılar:
Kadri Atabaş, Cânâ Bilsel, Aykut Köksal, Haluk Pamir, Bülent Tanju

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz