reklam

14 Ocak 2003 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

TİM-SE: TOBB bünyesinde inşaatçılar odası kurulsun

Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TİM-SE) Genel Başkanı Nazım Aygün, inşaat sektöründe dayanışmanın sağlanması ve etik kuralların uygulanması için sektörün aynı çatı altında toplanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) şemsiyesi altında faaliyet gösterecek "İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri Odası" nın kurulması konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'dan söz aldıklarını belirten Aygün, bazı maddi kaygılar nedeniyle TOBB'un odanın kurulmasına karşı çıktığını savundu.

İstanbul ve Ankara ticaret odaları başkanlarının yanı sıra çeşitli illerde faaliyet gösteren müteahhitler birliği ile birçok sivil toplum kuruluşundan odanın kurulması konusunda destek aldıklarını ifade eden Aygün, TOBB'un çatısı altında faaliyet göstermek istediklerini söyledi. Odanın kurulması için hiçbir engelin bulunmadığının altını çizen Aygün, "Müteahhitler odası sektörün geleceği açısından büyük önem taşıyor. Lütfen artık bu konuda adım atılsın" dedi.

Aygün: TOBB karşı çıkıyor
1950 yılından bu yana inşaat sektörünün bağlı bulunduğu ticaret odalarının inşaat ve tesisat müteahhitlerine eğitici, yönlendirici ve koruyucu hiçbir katkısının bulunmadığını ifade eden Aygün, 1982 yılındaki ekonomik programda Müteahhitler Odası'nın kurulması yönünde karar alındığını, geçmiş hükümetler döneminde iki ayrı kanun değişikliği hazırlandığını ve komisyona aktarıldığını ancak, TOBB'un karşı tutumu nedeniyle kanunlaştırılamadığını belirtti. Aygün, "Ticaret odalarından sonra kurulan sanayi, ziraat, deniz, mali müşavirler, muhasebeciler ve esnaf odalarının ülke ekonomisi ve meslek mensuplarına katkıları düşünüldüğünde müteahhitlerin de ticaret odaları bünyesinden ayrılarak 'oda' kurması artık zorunluluk haline gelmiştir" diye konuştu.

Oda'nın işlevi ne olacak?
İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri Odası'nın sektörle ilgili kanunların daha düzgün bir şekilde çıkması için baskı unsuru oluşturacağını ifade eden Aygün, etik değerlerin ve kuralların uygulanabilir hale getirileceğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Oda, sektörde yasalar çıkarken görüş bildirecek. Sektör çalışmalarını disiplin altına alacak. Bununla ilgili sicilleri tutacak. Sektörün önünün açılabilmesi için ortam hazırlanacak. Devlet yatırımlarının süresinde ve en iyi şekilde gerçekleşmesi için gerekeli yasal tüzük çalışmalarına yardımcı olunacak. Sektördeki fiyat artışlarının denetimi sağlanacak. 

Yapılarda kalite, standart ve teknolojik gelişmeler sağlanacak. Konut sorununa çözüm getirecek projeler için girişimlerde bulunulacak. İmar planı uygulamalarında belediyelere yardımcı olunacak. Müteahhitlik belgelerinin çıkarılması ve vize işlemlerinde gerekli evrakların tamamlanması konularında üyelere yardımcı olunacak. Bayındırlık Bakanlığı'nca hazırlanan yıllık birim fiyatı ve analizi gibi çalışmalara yardımcı olunacak. Sosyal dayanışma sağlanacak ve sektörel eğitimler verilecek."
Dünya

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar: Serhan Ada, Behiç Ak, 
İhsan Bilgin, Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz