reklam

16 Ocak 2003 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir Valiliği, köyleri kent konforuna kavuşturuyor

"Kırsal kesim kalkınmadıkça topyekûn kalkınma gerçekleşemez" anlayışıyla harekete geçen İzmir Valiliği, iki yıl içinde İzmir'in 200 köyünün kanalizasyon, içme suyu, yol gibi altyapı hizmetlerini tamamladı, köy meydanlarını parke taşlarıyla döşeyerek modernize etti. Valilik koordinasyonunda yürütülen "Köylerde Yaşam Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi" kapsamında altyapı hizmetleri 5 yıl içinde tamamlandıktan sonra, köylerin ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif ihtiyaçlarına yönelik yatırımlara yönelinecek.

İzmir nüfusunun üçte birini oluşturan yaklaşık 1 milyon kişinin köylerde yaşadığına dikkat çeken İzmir Vali Yardımcısı Turan Eren, "O bölgelerin gelişmesi, kalkınması, çağdaş uygarlığın nimet ve hizmetlerinden yararlanması temel hedefimiz. Bunun için öncelikle yol, su, kanalizasyon, sağlık, eğitim gibi temel altyapı yatırımlarının kısa süre içinde bitirilmesi gerekir. Biz iki yıl önce başlattığımız proje kapsamında 5 yıl içinde tüm köylerin kanalizasyon ve meydan düzenlemesini tamamlamayı hedefledik" dedi.

Bayındır, Bergama ve Torbalı'ya fabrika kuruldu
Maliyetlerin düşürülmesi, ucuz ve kaliteli beton parke, beton boru, bordür üretiminin gerçekleştirilmesi amacıyla Bayındır, Bergama ve Torbalı'da birer fabrika kurduklarını belirten Eren, şu bilgileri verdi:

"İlçeleri seçerken coğrafi konumlarını dikkate aldık. Her bir tesis günde bin metre beton boru, bin metre bordür ve bin metrekare beton parke taşı üretiyor. Ürettiğimiz malzemeleri devlet-vatandaş işbirliği ile köylerde kullanıyoruz. Bizzat kaymakamlar ve muhtarlar tarafından yapılan koordinasyon ile kanal kazılması, parke taşı döşenmesi gibi işlerde köylülerden destek alıyoruz. Malzemenin üretilmesi ve nakli, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, İl Özel İdare tarafından gerçekleştiriliyor. Hedefimiz her yıl 100 köyün kanalizasyon ve meydan düzenlemelerini gerçekleştirmek. İki yıl içinde 200 köyde çalışmalar tamamlandı."

24 trilyona 90 trilyon liralık iş
İzmir Valisi Alaaddin Yüksel'in "Konak Meydanı'nda ne varsa köyde de o olacak" düşüncesiyle projeye büyük destek verdiğini ifade eden Eren, şöyle devam etti:

"Köylerimizi çağdaş, uygar bir görünüme kavuşturup, çevre sağlığı, bulaşıcı hastalıklardan koruma gibi konularda önemli mesafe aldık. Kanalizasyon yanında arıtmaya da büyük önem veriyoruz. Şu an 60'a yakın köyde arıtma tesisi var. 5 yıl içinde tüm köylerin arıtma sistemleri de tamamlanacak. Tabii birbirlerine yakın köylerde merkezi arıtma sistemleri kurulacak. Arıtma tesislerini Çevre Vakfı ile birlikte kuruyoruz. Diğer çalışmaları büyük oranda İl Özel İdaresi finanse ediyor. Geçen yıl İl Özel İdaresi projeye 16 trilyon lira ayırdı. Toplam harcanan miktar ise 24 trilyon lira. Fakat gerek işçiliğin köylüler tarafından karşılanması gerekse üretimi kendi tesislerimizde yapmamız nedeniyle yüzde 60-65 tasarruf sağlıyoruz. Yani yaklaşık 80-90 trilyon liralık işi 24 trilyon liraya yaptık. 3-4 yıl içinde İzmir'in tüm köylerinin kanalizasyon sistemleri ve meydan düzenlemeleri tamamlanmış olacak."

Turan Eren, altyapı hizmetleri tamamlandıktan sonraki hedeflerinin köyde kırsal kalkınmayı sağlayacak, kırsaldaki insanların gelirlerini artıracak, istihdam yaratacak yatırım ve hizmetleri hayata geçirmek olduğunu ifade etti.
Dünya

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz