reklam

20 Ocak 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Çevreye sıkı koruma

Komisyonda bu hafta ele alınacak yasa tasarısı 'Yüksek Çevre Kurulu' oluşturulmasını öngörüyor

- Sulak alanlar kurutularak arazi kazanılamayacak.
- Çevre ve havayı kirletenlere verilen para cezaları arttırılacak. 
- Anız yakılmasıyla tarım arazileri tahrip edilemeyecek. 
- Gönüllü çevre müfettişliği geliyor.

TBMM Çevre Komisyonu'nda bu hafta ele alınacak olan Çevre Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, çevrenin korunması için sıkı önlemler getiriyor. Yüksek Çevre Kurulu'' oluşturulması öngörülen tasarıda, çevre ve havayı kirletenlere verilen para cezalarının arttırılması hükme bağlanıyor. ''Gönüllü çevre müfettişliğine'' de olanak tanıyan tasarıda, ekin hasadından sonra anız yakılmasını yasaklıyor.

TBMM Çevre Komisyonu'nda bu hafta Hayvan Hakları Yasa Tasarısı ile Çevre Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı görüşülecek. Çevre Yasası'yla ilgili tasarının alt komisyona havale edilmesi beklenirken yapılacak değişikliklerle öngörülen düzenlemelerin bazıları şöyle:

- Kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar, kirleten ve bozulmaya neden olanlar tarafından karşılanacak.

- Başbakan'ın başkanlığında ''Yüksek Çevre Kurulu'' oluşturulacak. Kurul, ''Özel Çevre Koruma Bölgesi'' belirlemeye yetkili olacak.

- Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esas olacak. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamayacak.

- Çevre ve hava kirliliğine neden olanlara uygulanan cezalar arttırılacak. Buna göre, standartlara aykırı emisyona neden olan motorlu taşıtlara 100, emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt işleticilerine 200 milyon lira; hava kirliliğine neden olan konutlara 30 milyon lira; ön arıtma, arıtma ya da bertaraf tesisleri kurmayanlara 15 milyar lira para cezası verilecek. Denize atık boşaltanlara 6 milyar, atığın radyoaktif veya tehlikeli atık olması durumunda ise 180 milyar lira para cezası uygulanacak.

- Tehlikeli veya radyoaktif atıkların her ne biçimde olursa olsun ülkeye girişini sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 50-100 milyar liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacak. Atığın radyoaktif atık olması durumunda para cezası 30 kat arttırılacak.

- Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi, çölleşme, toprakların tuzlanmasına, asitlenmesine, alkalileşmesine ve erozyona neden verecek her türlü faaliyet yasaklanacak.

- Çevre Bakanlığı, aranan koşulları taşıyanlara gönüllü çevre müfettişliği görevi verebilecek.
Cumhuriyet

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar: Serhan Ada, Behiç Ak, 
İhsan Bilgin, Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz