reklam

20 Ocak 2003 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Pier bu hafta açılıyor

Mağaza sahipleri sorunun çözümü için destek olan Yeni Asır'a çok teşekkür etti. Gözler bu hafta toplanacak SİT Kurulu ve Konak Belediyesi'ne çevrildi.

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in Konak Pier'in imar planını onaylaması, kararı bekleyen mağaza sahiplerini sevince boğdu. Sorunun çözümünde destek olan Yeni Asır'a teşekkür eden mağaza sahipleri, İzmir halkını da Pier'e davet etti. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in imar planı onayıyla düğümü çözülen Pier'de son noktayı koyacak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ise bu hafta toplanacak. Kuruldan olumlu rapor çıkmasını bekleyen işyeri sahipleri mağazalarını bu hafta içinde açmaya hazırlanıyor. Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi de çözümün son aşamaya geldiğini ve Koruma Kurulu onayının beklendiğini, ancak mağazalara geçici ruhsat verilmeyeceğini söyledi. Yeni Asır'ın önderliğinde oluşan sivil hareketi destekleyen meslek odası başkanları da İzmir'in siyasi açıdan ilk kez sahiplenildiğini Pier'in örnek alınarak sivil hareketin yoluna devam etmesini istedi.

Top Sit Kurulu'nda
1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Pier'in yapımına başlanan 1996 yılında röleve ve restorasyon projelerini onaylamıştı. Ancak inşaat süresince sinema ve bazı bölümler, projenin dışında yapıldı. İzmer yönetimi bu bölümler için tadilat projeleri yaptırsa da, yasaya göre Koruma Kurulu, 1/1000'lik imar planı onaylanmadığı için tadilat projelerini onaylayamıyordu. Kurulun, Bayındırlık Bakanı Ergezen'in imar planı imzalamasından sonra bu hafta içinde yapılacak toplantıda tadilat projelerinin de onaylanarak Pier önündeki ruhsat sorununun ortadan kaldıracağı ifade edildi. Kültür Bakanlığı yetkilileri ise, Pier ile sorunları olmadığını, düğümün çözülmesinde tek sorunun 1/1000'lik imar uygulama planının onayı olduğunu belirtti.

Kutlama yapacaklar
Sorunun çözümünde en büyük adımın atıldığını belirten yatırımcılar, mağazalarının mühürlerini kutlamayla çözeceklerini belirtti. Kapandığı günden bu yana Pier'e destek olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür eden yatırımcılar, İzmirlileri, mağazaların açılacağı gün Pier'e davet etti. Mağazalarının kapanmasının çok büyük bir toplumsal hareketi başlattığını belirten mağaza sahipleri, mühürleme kararının "Pier Ailesi"ni yarattığını kaydetti. Bundan sonra her türlü sorunda toplu olarak hareket edeceklerini belirten mağaza sahipleri, otopark sorununu da çözmek istediklerini söyledi.

Geçici ruhsat yok
İmar Planı'nın imzalanmasıyla büyük bir engelin kalktığına değinen Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi, " Pier'le ilgili hukuksal sürecin ilk ve en önemli adımı atılmış oldu. 2 yıldan bu yana onaylanmayan 1/1000'lik imar uygulama planının onaylanması oldukça sevindirici. İkinci aşamada Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan proje onayı alınacak ve hemen ardından mağazalara ruhsatlar dağıtılacak. Başından beri savunduğumuz söylediğimiz ve olması gereken budur. Kişisel olarak kaybedilen zaman ve yaratılan mağduriyete acıyorum. Şimdi kurulun toplanma tarihini bekliyoruz. Geçici ruhsat vermem öneriliyor ancak, 2860 sayılı sayılı yasaya tabi bu gibi yerlerde geçici ruhsatlandırma yapmak mümkün olamıyor. İmar affı kanununda dahi, geçici ruhsat vermenin mümkün olmadığı belirtilmiştir. Keşke imkan olsa da verebilsem" dedi

Mağaza sahipleri sonuçtan memnun
Ali Özraç: Bizim mağaza sahipleri olarak tek istediğimiz, uğradığımız haksızlığın ortadan kalkması ve Bayındırlık Bakanlığı'nın bu onayı vermesiydi. Şimdi Yeni Asır'dan aldığımız haberle önümüz açılmış oldu. Sorunun çözümünde en büyük adımı attığımızı düşünüyorum. Bundan sonra herşeyin en iyisini yapacağımızı da taahhüt ediyorum. Pier gibi, İzmir'in ısrarla ihtiyacı olan bir mekanı, yakışmayan görüntülerle kapatmak bizi çok üzdü. Ancak biz mağazalar mühürlü olmasına rağmen umudumuzu ve mücadeleci gücümüzü yitirmediğimizi gösterdik. Hatta bir tane daha mağaza açtık"

Ümit İnan: İZMER'le sözleşmemi imzaladığım tarihin üzerinden 7 yıl geçti. Mağazamı açmayı beklediğim bu süre içinde herkesten başka sözler duyduk. Ancak hiçbir zaman bu sözlere bakıp gitmeyi düşünmedim. Çünkü her zaman haklı olduğumuz gerçeğine vardım. Pier'in yapılma sürecinde söylenen iyi niyet sözleri ve davranışlarını da doğru bulmuyorum. Pier'in bu noktaya gelmesini de tepki korkusuna bağlıyorum. Ancak mühürlenme, bizim sağlam ibir Pier Ailesi'ni oluşturmamızı sağladı. Mağaza sahipleri bu sayede topla hareket etme kabiliyetini kazandı

Taner Özalp: Pier sorununu çözümünde destek olan başta Yeni Asır olmak üzere tüm kuruluşlara çalışanlar adına teşekkür ederim. Bakan Ergezen'in kararı kamuoyunda büyük etki yarattı. Sabah saatlerinden beri bizi müşterilerimiz telefon yağmuruna tuttu. Mağazalarımızı ne zaman açacağımızı soruyorlar. Ancak en çok sevindiren yaklaşık 1000 çalışanın yeniden işinin başına döneceği oldu. Mühürleme işlemi yapıldığı gün, evlerine dönen çalışanlar şimdi büyük bir sevinçle mağazalarına dönecekleri günü bekliyorlar. Pier İzmir'deki yarım yatırımlara örne olacaktır. Ancak İzmirliler daha büyük destek vermeli."

Mehmet Yörük : Özellikle mağaza sahiplerinin temsilcisi Taner Özalp'in gösterdiği büyük gayretler sonuç getirdi. Mühürleme tarihinden bu yana Pier'e sahip çıkan tüm kuruluşlara çok teşekkür ediyoruz. Özellikle İzmir milletvekilleri sorunun çözümünde büyük gayret gösterdi. Bayındırlık Bakanı Ergezen'in İzmir'in talebine gösterdiği duyarlılık ve aldığı karar bizi çok sevindirdi. Bunun yanısıra AKP miletvekillerinin İzmir'in sorunlarına sahiip çıkıcı tutumu, tüm mağaza sahiplerinin takdirini topladı."
Yeni Asır

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kerem Erginoğlu &  Hasan Çalışlar 21 Ocak 2003  günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz