reklam

23 Ocak 2003 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Sabancı Holding Çimento Grubu, inşaatta canlılık bekliyor

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, inşaat sektörünün bahar aylarından itibaren hareketlilik kazanacağını ve yıllık çimento tüketiminin en az 28-29 milyon ton olacağını öngördüklerini belirtti.

Sabancı Holding Çimento Grubu’nun 2002 yılı faaliyetlerini değerlendiren Grup Başkanı Erhan Kamışlı, grubun iştirak ettiği 5 ayrı şirketle yurtiçinde ve dışında toplam 57 noktada sektördeki faaliyetlerini yürüttüğünü kaydetti.

Son yıllarda yaşanan doğal afetler, uluslararası ve ulusal mali krizlerin inşaat sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin 2002 yılında da devam ettiğini belirten Kamışlı, “Geçmiş yıla kıyasla pazarda küçük bir iyileşme olmakla birlikte, Türkiye çimento tüketimi 1998 yılındaki düzeyin çok altında seyretmeye devam etti” dedi.

Erhan Kamışlı, sözü edilen olumsuz koşullarla başa çıkabilmek amacıyla, birkaç yıldan beri, bir taraftan verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu konularında çalışmalar yaptıklarını, bir taraftan da ihracata yönelerek, iç pazardaki talep yetersizliğinin etkilerini dengelemeye çalıştıklarını bildirdi.

Uluslararası pazarlarda gösterilen çabaların sonucunda, Sabancı Holding Çimento Grubu şirketlerinin, geçen yıl 35 ayrı ülkeye çimento ve klinker satarak Türkiye’nin toplam klinker ve çimento ihracatının üçte birini gerçekleştirdiğini aktaran Kamışlı, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin çimento üretim ve satışının dörtte biri grubumuza aittir. Türkiye’den ABD’ye çimento ihraç edebilen sadece iki şirket vardır. Bunlar da Sabancı Holding Çimento Grubu şirketleridir. Sabancı Holding Çimento Grubu’nun başarısı, sadece ulusal ölçeklerle sınırlı değildir. Grubumuz şirketi olan Çimsa, beyaz çimentoda dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almaktadır. 2002 yılında Çimsa’nın üretip sattığı beyaz çimento, dünya beyaz çimento tüketiminin (Çin hariç) yüzde 8’ine erişmiştir. Beyaz çimentoda İspanya pazarının yüzde 20’si, İtalya pazarının yüzde 12’si, Ortadoğu pazarının (İran hariç) yüzde 15’i, Danimarka pazarının yüzde 20’si, Almanya pazarının yüzde 4.5’i, İngiltere pazarının yüzde 10’u Çimsa’ya aittir.”

Kamışlı, Türkiye çimento tüketimindeki büyümenin, geçen yıl son derece sınırlı olmasına karşın Sabancı Holding Çimento Grubu’nun ihracattaki artışlara bağlı olarak, 2002 yılı satış miktarlarında bir önceki yıla oranla gri çimentoda yüzde 4, gri klinkerde yüzde 16, beyaz çimentoda yüzde 5 ve beyaz klinkerde yüzde 17 artış sağladığını kaydetti. Erhan Kamışlı, hazır betonda geçen yıla kıyasla grubun yüzde 22 büyüdüğünü bildirdi.

Sabancı Holding Çimento Grubu olarak çıtayı her yıl daha yükseğe koyduklarını belirten Kamışlı, şunları kaydetti:

“Yeni yılda da inşaat sektörüne, ülkemiz ekonomisine, çevremize ve tüm paydaşlarımıza katkımızı giderek artırmayı, daha hızlı büyümeyi ve dünya ekonomisi ile daha büyük oranda entegre olmayı amaçlıyoruz. 2003 yılında da her zaman olduğu gibi yine olumlu düşünüyoruz. İnşaat sektörünün bahar aylarından itibaren hareketlilik kazanacağını ve yıllık çimento tüketiminin en az 28-29 milyon ton olacağını öngörüyoruz.
NTVMSNBC

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar: Serhan Ada, Behiç Ak, 
İhsan Bilgin, Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz