reklam

23 Ocak 2003 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Yok olan cami yeniden yapılacak

Yeni Camii Hünkâr Mahfili'nin çinilerinin çalındığını ama yıllar önce de Karaköy'deki caminin ortadan kaybolduğunu yazan gazetemiz belediyeyi harekete geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yazarlarımıza teşekkür ederken, caminin yeniden yapılacağını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, önceki gün Hürriyet'in birinci sayfasında ‘‘Bırakın çinileri, koca cami gitti’’ başlığıyla yayınlanan haberde sözü edilen Karaköy'deki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii'nin aslına uygun yeniden yapılacağını açıkladı.

Hürriyet'in yayını üzerine dün konuyla ilgili belediyeden yapılan açıklamada, şöyle denildi: ‘‘Gazetenizde konu edilen Karaköy Mecsidi, Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü'müzün bir çalışması olarak 2002 yılındaki gibi, 2003 yılı Yatırım Programı'nda da yer almaktadır. İtalyan Mimar D'Aranco tarafından yapılan ve 1958 yılında Karaköy'de anacadde yapımı nedeniyle yıkılan, Osmanlı İmparatorluğu'nun tamamen ahşap ilk ve tek mecsidi olan Karaköy Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, belediyemizce restitüre edilecek ve restorasyonu yapılacaktır. Yapının orijinal yeri hâlâ boştur. Beyoğlu Kemankeş Mahallesi, 123 pafta, 94 ada adresli caminin, Karaköy Meydanı alanında kaldığı ve terkinli alanda bulunduğu tespit edilmiştir. Alanın terkinli olması, mülkiyet problemi konusunda kolaylık sağlayacaktır.’’

Yaza tamamlanacak
Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için, Planlama ve İmar Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı 1/5000'lik Beyoğlu Koruma Planı'nın tamamlanmasının beklendiği, planların Belediye Meclisi’nde onaylandığı, ancak 1 No'lu Koruma Kurulu'nun istediği bazı eksikliklerin tamamlanmaya çalışıldığı belirtildi.

Belediye yetkilileri, ‘‘İlçe belediyelerince yapılan 1/1000 ölçekli plan da belediyemizce hazırlanmakta olup, 2003 yazına kadar tamamlanması planlanmaktadır’’ diye konuştu.

Bardakçı ve Kaplan’a belediyeden teşekkür
Yeni Camii'deki çinilerin sökülmesinin yankıları sürerken gazetemizde yıllar önce Karaköy'deki bir caminin de yok olduğunun hatırlatılmasına İstanbul Belediyesi'nden yanıt geldi. Hürriyet'in yayını üzerine dün konuyla ilgili belediyeden yapılan açıklamada, ‘‘Gazetenizin önceki gün ve dünkü sayılarında İstanbul'un sahip çıkılmayan ve göz göre göre yok edilen iki paha biçilmez eserine yer vermektesiniz. Öncelikle gazetenize, değerli tarihçi-yazar Sayın Murat Bardakçı'ya, Sayın Sefa Kaplan'a İstanbullular olarak büyük bir teşekkür borçluyuz’’ denildi. 1958 yılında Karaköy'deki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii ‘başka yere nakledileceği’ söylenerek kaldırılmış, ancak camiden bir daha ses gelmemişti.
Hürriyet 

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Abdurrahman Hancı  
04 Şubat 2003 
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Abdurrahman Hancı ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz