reklam

29 Ocak 2003 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Çelik bina hayat kurtarır

Çelik binaların betonarme binalara oranla hem maliyet hem de uygulama açısından daha avantajlı olduğunu anlatan Özcan Çelik, deprem bölgelerinde kamu binalarının çelik yapı olması gerektiğini belirtti.

Alfaçelik'in kurucu ortağı Özcan Tüfekçi , çelik binaların teknik ve finansman açıdan betonarme binalara oranla daha avantajlı olduğunu, özellikle deprem bölgelerinde kamu binalarının çelik yapı olması gerektiğini söyledi. Çelik binaların, daha hızlı yapılabilmesi sayesinde, şantiyedeki inşaat süresinin kısaldığını belirten Tüfekçi, maliyetlerin de azaldığını bildirdi.

Alfaçelik, çelik yapıların daha ekonomik ve hızlı inşa edilmesi için ''Alfapanel Bileşik Döşeme Paneli'' nin üretimine başladı. Türkiye'de yalnız Alfaçelik tarafından üretilen panel uygulamada, kalıp, kalıp işçiliği, şap ve şap işçiliği gibi maliyetleri ortadan kaldırarak, inşaat hızını yüzde 37 arttırıyor.

Özcan Tüfekçi, betonarme inşaatların son maliyetlerinin, fizibilite sonucu çıkarılan maliyetlerden farklı olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Betonarme yapılarda kalıplar kurulur, beton dökülür. Diğer kat kurulurken zemin zarar görür. Bu yüzden, zarar gören zeminler üzerine 3-5 santimetre kalınlığında, şap uygulaması dediğimiz yeni betonlar dökülür. Bunun uygulanması ciddi bir maliyettir. Fakat çelik binada kalıcı kalıplar var, bu kalıpların üstüne herhangi bir kalıp sök-tak işlemi yapılmadan beton dökülür.''

Şap uygulamasının metrekare başına 6-7 dolar ek maliyet getirdiğini de sözlerine ekleyen Tüfekçi, çok katlı binaların, gerek mali açıdan gerekse Türkiye'nin deprem bölgesinde olması sebebiyle 15 katın üzerinde betonarme bina yapılmaması gerektiğini söyledi.

Çok katlı binalarda, doğru projelerle yapılmış betonarme binaların kaba inşaatlarının maliyetlerinin, çelik binalara oranla yüzde 15 daha düşük olduğunu belirten Tüfekçi, toplam maliyetler göz önüne alındığında ise çelik binaların maliyetinin daha hesaplı olduğunu vurguladı.

Çelik binalarda, kalifiye işçi kullanılması gerekliliğinin kaliteyi arttırdığına dikkat çeken Tüfekçi şunları söyledi:

Önce kamu binaları
''Bu sistem, Türkiye genelinde zor yayılabilecek bir sistem. Yalnız 'çelik binalar artsın' diye düşünmemek gerekir. Artsın ama kontrollü artsın. Öyle kötü çelik binalar var ki onları görünce ben de betonarmeyi tercih ediyorum. Türkiye'de çelik yapıların yaygınlaşması 25 yılı bulur. Ama biz istiyoruz ki, deprem bölgesi olan Türkiye'de çelik yapı kullanımı, hastane, okul gibi öncelikli binalardan başlasın.''

1996'da kurulan Alfaçelik'in 2002'de yıllık cirosunun 5 milyon dolar olduğunu belirten Tüfekçi, 2003'te 8-10 milyon dolarlık ciro öngördüklerini ifade etti.
Cumhuriyet

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Abdurrahman Hancı  
04 Şubat 2003 
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

Abdurrahman Hancı ile ilgili Forum'da başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz