reklam

31 Ocak 2003 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Deprem projelerine fren

Yüksek Planlama Kurulu, bütçede tasarruf etmek için başta Marmara Bölgesi olmak üzere, doğal afetlerde meydana gelen zararların giderilmesine yönelik uluslararası anlaşmalara dayalı bütün projeleri durdurdu.

YÜKSEK Planlama Kurulu (YPK), bütçede tasarruf etmek adına, akıl almaz bir karara imza atarak başta Marmara Deprem bölgesi olmak üzere, doğal afetlerde meydana gelen zararların giderilmesine yönelik uluslararası anlaşmalara dayalı bütün projeleri durdurdu.

Dış kredili projeleri durdurma kararı alan YPK, Merkez Bankası kanalıyla bu kredilerin hakedişlerinin de ödenmemesi talimatını verdi. Bölgede yaşayan yüzbinlerce insanın hayatının hiçe sayılması anlamına gelen bu kararın etkilediği projeler arasında, geçen yıl Dünya Bankası'ndan ‘En Başarılı Proje’’ ödünülü alan MEER (Marmara Depremi Yeniden Yapılandırma Projesi) de bulunuyor.

YPK'nın iki gün önceki toplantısında aldığı kararla durdurulan projeler şunlar:
TEFER: 1998'de meydana gelen Karadeniz sel felaketi ile Adana depreminin yol açtığı zararların giderilmesine yönelik Dünya Bankası projesi. 369 milyon dolarlık projenin 100 milyon doları.

MEER: Dünya Bankası Marmara Depremi Yeniden Yapılandırma Projesi. 505 milyon dolarlık kredi.

TERRA: Marmara Depremi'nden sonra Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan 450 milyon milyon Euro.

Neleri Kapsıyor
50'ye yakın kamu kurum ve kuruluşunun tam 2.5 yıldır gece-gündüz uğraştığı bu projelerin kapsadığı çalışma alanları ise şöyle sıralanıyor:

‘‘Marmara Bölgesi'nde itfaiye ve ambulans sistemlerinin modernizasyonu, sağlık, emniyet haberleşme sistemleri kurulması, modern anlamda afete müdahahel apasitesinin arttırılması, arama kurtarma ekipmanlarının modernizasyonu, deprem dolayısıyla yöre halkında ortaya çıkan psikolojik travmanın rehabilitasyonu, arazi bilgi sistemi tapu kadastro bilgi sistemi, kurumlararası haberleşme şebekelerinin bilgisayar ortamına aktarılması.’’

Dünya Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan kredilerle sürdürülen konutların önemli bölümü bitmesine karşın, Marmara Bölgesi'nde 4 bin konut ile 5 bin 600 işyerinin inşaatı devam ediyor. Özellikle işyeri inşaatların bitmek üzere olduğu ve bayram öncesine yetiştirilmeye çalışıldığı bir dönemde alınan karar, hakedişleri durdurulan 75 müteahhidi de şoke etti. İşyerlerini bayrama yetişmesi artık imkansız hale gelirken, dört yıldır ev bekleyen ve Mayıs ayında bitmesi planlanan konut inşaatlarının akibeti de belirsiz hale geldi.
Hürriyet

 

Ocak 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

 

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar:
Serhan Ada, Behiç Ak,  İhsan Bilgin
Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz