reklam

06 Şubat 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

ABD'ye üç üs için inşaat izni

Savaş için Körfez'e yığınak yapan ABD'ye İstanbul Sabiha Gökçen, Çorlu ve Afyon havalimanlarında inşaat izni verildiği iddia edildi. ABD'nin içinde askeri birlikler, okul, hastane ve sosyal konut gibi bütün yaşamsal birimleri kurmayı planladığı üç üsse, toplam 7 bin askeri personel konuşlandırmayı planladığı ileri sürüldü. ABD operasyonlarının bu üslerden yönlendirileceği ifade edildi. 3 Aralık'ta ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman Ankara'ya kritik bir ziyarette bulundu. 

ABD ile üs pazarlığının, AKP Lideri Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisi sırasında yapıldığı ileri sürüldü. Erdoğan, 10 Aralık 2002'de Beyaz Saray'da Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Colin Powell ile bir araya gelmişti. ABD'deki görüşmelerden sonra 13 Ocak'ta Amerikalı askeri uzmanlardan oluşan heyet İncirlik'e geldi. 14 Ocak'ta Mersin Limanı'nda keşif yapan heyet, Adana, Batman, Mardin, Malatya, Gaziantap, Diyarbakır, Afyon, Sabiha Gökçen ve Çorlu'da inceleme yaptı. Heyet 23 Ocak'ta ayrıldı.

ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, 19 Ocak'ta Türkiye'ye geldi. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya gelen Myers'in ayrıntıları konuştuğu öne sürüldü. Dışişleri Bakanı Powell'ın, 25 Ocak'ta Davos'ta bir araya geldiği Gül ve Erdoğan ile pazarlığa son noktayı koyduğu iddia edildi. ABD'nin Sabiha Gökçen, Çorlu ve Afyon havaalanlarını şehir merkezlerine yakın olmaları nedeniyle tercih ettiği öğrenildi. ABD'nin havaalanlarında koğuş, lojman, okul ve diğer sosyal tesisler inşa edeceği belirtildi. ABD'nin yetki tezkeresinin çıkarılmasından hemen sonra inşaatlara başlanacağı bildirildi. Sabiha Gökçen'de bin 500-2 bin, Çorlu'da 2 bin-2 bin 500, Afyon'a da 3 bin civarında asker konuşlandırmayı planladığı kaydedildi.

6 radyoya kapama
Bu arada Sabiha Gökçen Havaalanı'ndaki güvenli iniş sistemini (ILS) olumsuz etkilediği gerekçesiyle Yalova, İstanbul ve Kocaeli'nde 6 radyonun yayını durduruldu. Telekomünikasyon Kurumu İstanbul Bölge Müdür Vekili Namık Aşıla, Yalova'da Radyo Gözde, İzmit'te Genç FM, Mesaj FM, Şahin FM, İstanbul'da Gül FM ile Best FM'in yayınlarının durdurulduğu bildirildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Rauf Gerz de, frekans iptalinin ABD ile ilgisi bulunmadığını açıkladı. Gerz, radyo yayınlarının ILS sistemini bozdukları için kapatıldığını vurguladı.
Akşam

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ayşe Orbay 18 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Ayşe Orbay hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz