reklam

06 Şubat 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

'İkiz'lerin boyu uzayacak

Finale kalan iki projeden 'Dünya Kültür Merkezi', eski kuleleri andırıyor. 'Dünyanın Bahçeleri' projesi ise geometrik bir gökdelen ile daha kısa kulelerden oluşuyor. Son seçim ay sonunda.

11 Eylül saldırısında yıkılan 411 metrelik Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine iki aday proje seçildi. Halkoyuyla seçilen projelerin biri 508, diğeri 541 metre uzunluğunda

ABD'deki 11 Eylül saldırılarında yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine iki aday var. Ancak her ikisi de dünyanın en yüksek kuleleri olmaya aday projelere, bazı Manhattan sakinleri itiraz ediyor: Ya yine yıkarlarsa!
Dünya Ticaret Merkezi arazisine yapılacak inşaattan sorumlu Güney Manhattan'ı Geliştirme Derneği, dokuz proje arasından finale kalan iki adayı açıkladı. İki proje de, yıkılan ikiz kulelerden ve dünyanın en uzun binaları olan Malezya'daki 452 metrelik Petronas Kuleleri'nden yüksek gökdelenler öngörüyor. Projelerden biri New York merkezli 'THINK' adlı bir mimarlar grubuna, diğeri de mimar Daniel Libeskind'e ait.

Yetkililer, kamuoyunun elektronik posta yoluyla yaptığı 12 bin yorum sonucunda, bunların en çok beğenilen projeler olduklarının anlaşıldığını söyledi.
ABD'li ekibin sunduğu projede yer alan 508 metre yüksekliğindeki iki kuleli 'Dünya Kültür Merkezi', 411 metrelik eski İikiz kulelerin iskeletine benziyor.
Berlin'deki Yahudi Müzesi'ni de tasarlayan mimar Daniel Libeskind'in elinden çıkan 'Dünyanın Bahçeleri' adlı proje ise 541 metre uzunluğunda geometrik tarzda bir gökdelen ve çevresindeki daha küçük kulelerden oluşuyor.

Ölenlerin anısına
Her iki projede de saldırılarda ölenler anısına yapılacak bir anıt bölge var. Anıt, başka bir proje yarışmasıyla belirlenecek.
Her iki projenin mimarları da, projelerinde yetkililerin istedikleri yönde bazı değişiklikler yapacak. Hangi projenin inşa edileceğine, ay sonunda karar verilmesi bekleniyor. Projelerin inşaatının ise yaklaşık 10 yıl alacağı tahmin ediliyor. Eski kulelerin bulunduğu ve saldırılardan sonra 'Sıfır Noktası' adı verilen bölgede yaşayan ve çalışanların bir bölümü ise yeni bir terör saldırısını davet edebileceği gerekçesiyle böyle dev gökdelenlerin inşa edilmesine karşı çıkıyor.
Akşam

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar:
Serhan Ada, Behiç Akİhsan Bilgin
Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz