reklam

06 Şubat 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Uygarlıkların İzinde....... 

Tarihi Kentler Birliği'nin Ankara toplantıları 'Beypazarı Bildirgesi'yle sonuçlandı

'Koruma 5 Yılı' kampanyası
Tarihsel toplantıları ağırladılar: Kültürel miras için birlik kuran belediyelerin koruma projeleri sergisi ve ödül törenini Ankara'daki Türkocağı Binası ağırladı. 2003-2008'in "Koruma 5 Yılı" ilan edildiği bildirgeyle sonuçlanan "Başkent Forumu" da Ankara'nın tarihi ilçesi Beypazarı'nda yapıldı.

Başkentimizi süsleyen Cumhuriyet dönemi anıtsal yapılarından Türkocağı Binası 1 Şubat 2003 Cumartesi günü kendine yakışır bir toplantıyı daha ağırladı...

Tarihi Kentler Birliği 'nin (TKB) üye belediyeleri arasında düzenlediği; ''2002 Yılı Koruma Projeleri ve Uygulamaları" ödül töreni ve kolokyumu için bir araya gelenler, önce fuayedeki sergiyi gezdiler. TKB'de birleşen belediyelerin, kültür ve çevre mirasını sahiplenme ve yaşatma çabalarında birbirleriyle nasıl yarıştıklarını gördüler...

Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer 'le birlikte, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ertuğrul Yalçınbayır ile Kültür Bakanı Hüseyin Çelik 'in de katıldıkları toplantının açılış konuşmasında, TKB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser şu çağrıyı yaptı:

''Dünyayla uygarca buluşmak ve geleceğimizi kimlikli kılabilmek için, tarihsel ve doğal mirasımızı güvenceye alacak bir toplumsal bilinçlenme ve kalıcı önlemleri geliştirmek üzere, 2003-2008 döneminin devlet ve hükümet tarafından Koruma 5 Yılı ilan edilmesini öneriyoruz..."

Bilenser'in ardından söz alan bakanlar da Türkiye'nin sahip olduğu kimlik ve kültür varlıklarına artık çok daha duyarlı yaklaşılması gerektiğini belirttiler.

Sezer'in vurgulamaları
Cumhurbaşkanımız ise her zamanki ''ders verici" konuşmalarından birini daha yaparak, özellikle ''barış içinde yaşama" bilincinin de insanlığın ortak mirası olan geçmişe ait kültür ve sanat değerlerini koruyan toplumlarda yüksek olduğunun altını çizdi... Tarihi kent dokularının, sadece ticari kazancı amaçlayan imar planları ve uygulamalarıyla yok edildiğini belirten Sezer, bunun yarattığı yoksullaşmanın ise en yüksek rantlarla bile giderilemeyeceğini, çünkü yitirilen değerlerin bir daha geri kazanılamayacak kimlik ve gerçek kalkınma kaynakları olduklarını anımsattı...

Bu konuşmalardan sonra, TKB'den ''Özendirme Ödülleri" alan Eskişehir, Muğla ve Bartın 'daki projelerle ''Başarı Ödüllerini" paylaşan İzmir, Diyarbakır ve Ağırnas 'takiler, belediye başkanlarınca ve müellifleri tarafından tanıtıldı...

İzleyen saatlerde değişik kurum temsilcileri TKB ile işbirliği alanları üzerinde görüşlerini açıkladılar. Altındağ Belediyesi 'nce restorasyonu tamamlanan ''Tarihi Ankara Evi" nin açılış töreni de aynı etkinlik içinde yapıldıktan sonra, yurdun her bölgesinden katılımcılar toplu olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi 'ni ziyaret ettiler... Altındağ Belediye Başkanı M. Ziya Kahraman 'ın Ankara Kalesi'ndeki Boyacızade Konağı 'nda verdiği akşam yemeği ikramı da gün boyu süren ''zaman içinde yolculuğun" gece söyleşilerine uzanmasını sağladı...

Beypazarı bildirgesi
TKB'nin Ankara buluşmasındaki ikinci gün programında yer alan ''Başkent Forumu" ise aynı etkinliğin Beypazarı gezisi kapsamında gerçekleştirildi...

Son birkaç yıl içinde, 400'ü aşkın geleneksel evin cephe ve çatı onarımlarıyla kent peyzajına yeniden eski güzellikleriyle kazandırıldığı bu ilçemiz, tarihe belki de ''kültürel direnişin Ankara sözleşmesi" olarak geçecek olan ''Beypazarı Bildirgesi" ne de ev sahipliği yapmış oldu.

Belediye Başkanı Mansur Yavaş 'a geçen yılın TKB ödülünü de kazandıran bu duyarlı çabayı ''Hıdırlık Tepesi'nden görerek" alkışlayan forum katılımcıları, lise binasındaki 300 kişilik salonu doldurarak sürdürdükleri toplantılarını ise ''Koruma 5 Yılı" nın ilk kararlarıyla noktaladılar.

İşte, 2 Şubat 2003 tarihli Beypazarı Bildirgesi'nden bazı vurgulamalar:
- Forum katılımcıları, koruma 5 yılına kalıcı ve etkin bir yasal altyapıyla başlayabilmek için; kültürel ve doğal mirasa karşı yerel görev ve sorumlulukların, hükümetin gündeminde bulunan 'Yerel Yönetimler Reformu Yasa Taslağında' mutlaka yer alması gerektiğini anımsatırlar..."

- Koruma amacıyla kesin imar ve yapılaşma yasağı getirilen taşınmazların sahiplerine 'Hazine arazilerinden' imarlı arsa verilmesi yönündeki mevcut mevzuata işlerlik kazandırılmalı ve Hazine arazilerinin değerlendirilmesi politikasında bu konuya öncelik tanınmalıdır."

- Kamu ve özel sektör hizmetleri için gerekli mekânsal gereksinmelerde mümkün olduğunca 'kültür varlığı' niteliğindeki binalar değerlendirilmelidir."

- Vali konakları gibi, belediye başkanları için de o kentteki sivil mimarlık örneklerinden biri 'başkanlık konutu' olarak kullanılmalı, halka örnek olunmalıdır."

- SİT'ler için öngörülen 'koruma amaçlı planların' yasal sürelerinde tamamlanmalarını sağlayacak ve bu plan kavramını tüm yerleşme alanlarındaki imar düzenleri için de geçerli kılacak önlemler alınmalıdır."

- İlköğretimden itibaren tarih öğrenimi siyasal tarih ağırlıklı değil, 'kent, kültür ve uygarlık tarihi' ağırlıklı olmalıdır."

- Yasal altyapısı önceki yıl hazırlanan ve eski eser yapıların onarımına düşük ve uygun ücretlerle 'ahşap tahsisi' konusunu başlatan uygulama yurt düzeyindeki orman işletmelerinde yaygınlaştırılmalıdır."

- Kültürel ve doğal çevre korumasının 'havza ölçeğinde' planlanması ve yönetilmesini hedefleyen örnek girişimler desteklenerek, yasal güvenceleri de sağlanmalıdır."

- Tarihi kent merkezlerinin korunup sakinleriyle birlikte yaşatılması için aynı amaca uygun 'mahalle kooperatiflerinin' kurulması desteklenmeli, 'TOKİ (Toplu Konut İdaresi) kredisi' de kullanılarak tarihi yapı stokunun konut gereksinmesinde değerlendirilmesi sağlanmalıdır."

- Genel bütçe içinde binde 2.5'lara düşürülen Kültür Bakanlığı payı, UNESCO'nun hedefi olan, 'en az yüzde 1'e' çıkarılmalıdır. Ören yeri gelirleri de dahil, kaynakların önemli bir bölümüyle de kültür varlıklarının onarımına yardım fonu güçlendirilmelidir."

- Tüm forum katılımcıları, bu öneri ve dileklerin zenginleştirilerek 'Koruma 5 Yılı'nın' başlatılması kararına, tüm ilgili kurum ve kuruluşları katılmaya ve destek vermeye çağırmaktadır."
Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Güncel Basın ve Mimarlık"  tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 06 Şubat'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Korhan Gümüş
Konuşmacılar:
Serhan Ada, Behiç Akİhsan Bilgin
Tan Oral

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz