reklam

17 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Astaldi: Bolu Tüneli'ni ek yük olmadan bitiririz

Yapım işindeki sorunları İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi ile AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kadar iletilen Bolu Tüneli Projesi'nde Astaldi işe asılıyor.

Bayındır İnşaat'ın tüm itirazlarına karşın bu şirket ile ortaklığın bittiğini ve yapım çalışmalarını tek başına sürdürdüğünü açıklayan Astaldi, gecikmelere ve sorunlara karşın programlanan tarihte bitireceğini belirtti.

Yapımına 1990 yılında başladığı Gümüşova-Gerede Otoyolu Projesi ve Bolu Dağı Geçişi projesine 1998 yılında Bayındır İnşaat'ı ortak eden Astaldi, projeyi tek başına tamamlamaya kararlı. Astaldi yetkilileri, ortaklığın mahkeme kararıyla resmen bittiğini savunurken, ‘‘Biz zaten çalışmalarımızı iki yıldır tek başımıza yürütüyoruz’’ diye konuşuyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yaptığı davete de bu nedenle katılmadıklarını söyleyen Astaldi yetkilileri ‘‘Bu boşandığınız eşinizle birilerinin araya girmesiyle tekrar biraraya gelmek gibi, biz boşanmışız artık geri dönüşü yok’’ diyor.

Maliyet 250 Milyon Dolar
Yapım sürecinde projenin gecikmesine, hatta işin durmasına neden olan pek çok sorun yaşadıklarını söyleyen yetkililer bir viyadük, bir dolgu gövde ve tünelden ibaret olan projenin, 1998'deki sel ve 1999'daki depremden sonra viyadükler serisi, yüksek dolgular ve güzergahı revize edilen bir tünele dönüştüğünü belirtti. Bu değişikliklerin uzun ve zahmetli tasarım çalışmaları gerektiğindiğini söyleyen yetkililer, bunun yanı sıra istimlak, ödemelerin geçikmesi gibi sorunların da programdaki sapmaları artırdığını savundu. 17 Ağustos 1999 depremiyle birlikte viyadüklerde hasarlar oluştuğunu hatırlatan yetkililer, projenin hangi aşamada olduğu konusunda şu bilgileri verdi: ‘‘Viyadük ve tünellerde meydana gelen hasar, zarar ve kayıplar sigortacılar sayesinde karşılanan yüksek tazminat bedeli sayesinde kamuya hiçbir şekilde yük olmadan tamir edilebilecek. 

Projenin iş programına göre başarı ile ilerlemesi ve programlanan tarihte bitirilmesi öngörülüyor. Şubat ayında tünelin, tüm projenin gerçekleşmesine engel olan ve 'by pass güzargahı' olarak adlandırılan yeni güzergahına göre, Ankara tarafından açılması çalışmalarına da başlanacak. Ancak büyük ölçekli tünel kesiti ile beraber tünelin bütünlüğünü ve insan gücünün güvenliğini korumak için yavaş ilerlemeyi zorunlu kılan bir zemin formasyonu söz konusu. Projenin maliyeti ara geçişler, betonarme üstyapı, havalandırma sistemi, yangın uyarıcıları, ışıklandırma, işaretlendirme gibi çalışmalarda dahil olmak üzere, ikiz tünellerin toplam yapım maliyeti 250 milyon dolar civarında olacak.’’
Hürriyet

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz