reklam

17 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bu çöpleri saklamasak!

Deniz kirliliğinde konutlar kadar gemiler, Karadeniz'den akıntı ve rüzgâr da etkili. Çöpler kaynağından ayrılmadığı için ayrıştırma işi makinalarla güçlükle yürütülüyor. Kirlilik İstanbul'un kenar mahallelerinde yoğun.

Yılda 3.5 milyon ton çöp toplanan İstanbul'da atık depolama zor ve pahalı. Çözüm ise geri dönüşüm. Şimdilik 10 bin konuta çöplerden elektrik veriliyor. Yeni proje 'otogaz' üretimi.

Taşı toprağı altın İstanbul bir çöp şehir halini aldı.
İstanbul'un her yıl karasından, denizinden, hatta çevre yollarından toplanan çöpün miktarı inanılmaz rakamlara ulaştı.
1980 yılına kadar ciddi bir kent planı yapılmayan İstanbul'un, 1984'e kadar da bir çöp yönetmeliği yoktu. İstanbul'da 1953'e kadar denize dökülen atıklar, ardından 40 yıl boyunca şehir çöplüklerine taşındı. Çöp yığınlarının patlamasının ardından bugün İstanbul'un çöpü Avrupa yakasında Göktürk, Asya yakasında Karakiraz merkezlerinde depolanıyor.

Çöpler önce Baruthane, Yenibosna, Halkalı, Aydınlı Hekimbaşı ve Küçükbakkalköy aktarma merkezlerinde presleniyor. Hacmi yüzde 30 küçültülen
çöp bin 400 yerine 380 nakliye seferiyle taşınıyor. Bu yöntemle masraf ve trafikteki kamyon yükü azaltılırken, topraktaki boşluk hacmi de artırılıyor. Çöpler daha sonra Göktürk ve Karakiraz'a aktarılıyor.
İstanbul'un iki düzenli depolama alanının toplam kullanılabilir alanı 120 hektarken, bugüne kadar 45 hektarı kullanıldı.

İstanbul'dan toplanan günlük 10 bin ton çöp, yılda 3.5 milyon ton çöpe ulaşıyor. Bunların yüzde 42'si ev ve hal atıkları gibi organik maddeyken, yüzde 14'ü plastik ve naylon, 9'u kül, 8'i çocuk bezi, 7'si kâğıt, 6'sı cam, yüzde 5'er oranındaysa metal ve tekstil.

Ayrıştırmaya ilgi yok
Çöplerin ayrımı aktarma merkezlerinde yapıldığı gibi, semtlerde bulunan cam, kâğıt, pil kumbaralarıyla da yapılabiliyor. Ancak İstanbulluların çöp kumbaralarına yeteri kadar ilgi göstermemesi nedeniyle, ayrım işleminin büyük bölümü daha zor olan aktarma ve depolama alanlarında gerçekleştiriliyor. Pil, batarya gibi ağır metalden çöpler çevreye zarar vermemesi için beton havuzlara gömülürken, yaprak, hal ve ev atıkları gibi organik maddeler basınçlı havalandırma ve fosforlamayla gübreye dönüştürülüyor. Hastanelerden toplanan günlük 20-23 ton tıbbi ve kimyasal atık ise yüksek ısıda yakılarak imha edilirken, bir ton tıbbi atığın imha işleminin maliyeti 400 doları buluyor.

İstanbul'da denizden 2002 yılında bin 560 ton katı, 50 ton da sıvı atık şeklinde çöp toplanırken, son 5 yılda denizden toplanan çöp miktarı 7 bin 800 ton katı atık ve 164 ton sıvı atığa ulaştı.

Denizden çöp toplama işlemini İstanbul Büyükşehir Belediyesi her gün 12 ekiple, Türkiye Denizcilik İşletmeleri de (TDİ) belli periyotlarla toplam 712 gemisiyle yürütüyor. İstanbul'da Lodos estiğinde Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Yenikapı, Kadıköy sahilleri, Poyraz estiğinde Haliç, Karayel estiğinde Üsküdar ve Kuleli sahilleri kirliliğe boğuluyor.

Çevre yollarda bin ton
İstanbul'daki çevre yollarından da yılda 1000 ton çöp toplanıyor. Yetkililer, otomobillerden atılan çöplerin yanı sıra özellikle İstanbul'un halen inşaat halinde bir şehir olmasından dolayı kamyonlardan kaynaklanan bir yol kirliliğinin olduğu kaydedildi.

İstanbul'da çöpün toplanması ve imhasının oluşturduğu maliyet, çöp toplama alanlarında kurulacak geri dönüşüm tesisleriyle karşılanmaya çalışılacak.
İşlenen çöpten otogaz elde edilecek ve bu gaz özellikle belediye otobüslerinde kullanılabilecek. İstanbul'da halen Kemerburgaz'daki çöp gazından elektrik enerjisi üretim tesisi bulunuyor. Bu tesisten saatte 4 bin kw/saat elektrik enerjisi üretiliyor. Tesis, 15 yıl 10 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak.
Radikal

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ayşe Orbay 18 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Ayşe Orbay hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz