reklam

17 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

SİT alanındaki deprem müzesi 3,5 yıldır açılamıyor

Adapazarı’nda, Marmara depreminin izlerini hafızalarda canlı tutmak amacıyla yaptırılan Deprem Müzesi, SİT alanına yapıldığı gerekçesiyle 3,5 yıldır açılamıyor.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi de gündeme gelen müzenin açılması yılan hikayesine döndü. Deprem Müzesi, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen depremde yıkılan eski Orduevi’nin yerine ‘Fay Kırığı’ teması kullanılarak göçük şeklinde inşa edildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın finanse ettiği müze yaklaşık 500 milyar liraya mal oldu. Müzenin inşa edildiği alan Anıtlar Yüksek Kurulu’nca daha önce SİT alanı ilan edildiği için müze açılamadı. SİT alanına niçin müze inşa edildiği konusunda ise hiçbir yetkili konuşmak istemedi.

Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, müze ile ilgili yaptığı açıklamada, müzenin yapıldığı yerin SİT alanı olduğunu doğruladı. Kıraç, Deprem Müzesi’nin Kültür Bakanlığı’na devredilmesi için yazışmaların sürdüğünü söyledi. Kültür Bakanlığı’nın ise hukuki meseleleri olan müzeyi almak istemediği öğrenilirken, müzenin Adapazarı Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gündeme geldi.

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Abdurrahman Yıldız, müzenin belediyeye devredilmesi çalışmalarının sürdüğünü belirterek şöyle konuştu: “Müzeyi yine bir devlet kuruluşu olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı inşa etmiş. SİT alanı üzerine yapıldığı doğrudur. Bu konuda Anıtlar Yüksek Kurulu ile belediye ortak çalışma yaparak müzenin halkın hizmetine açılabileceğini düşünüyoruz. Artık müze inşa edilmiş ve 500 milyar lira para harcanmış. Buranın SİT alanı dışına çıkarılarak bu sorunun aşılabileceği kanaati taşıyoruz. Deprem Müzesi’nin 3,5 yıldır kapalı bir şekilde tutulması doğru değildir. Bir an önce bu müzenin halkın ziyaretine açılması gerekir.”

İlginç mimari tarzıyla dikkatleri çeken müzenin Türkiye’de başka bir örneği bulunmadığı belirtiliyor. Göçük şeklini andıran yapı, yıkık duvarları, eğik kolonları ve kırık kirişler temasıyla depremin sonuçlarını yansıtıyor. Ayrıca müzenin girişinden itibaren binanın her noktasında depremin acı sonuçlarının etkileri göze çarpıyor.
Zaman

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz