reklam

17 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

ABD ve UNESCO’ya tarihî eser çağrısı

Başbakan Abdullah Gül, Irak’ta bulunan Osmanlı Türk tarihi eserleri ve kültürel varlıklarının korunması için harekete geçti.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Abdullah Gül muhtemel bir savaş sırasında Irak’ta bulunan Türk kültürünü temsil eden kültürel varlıkların zarar görmemesi için ilgili kuruluş ve devletleri uyardı.

ABD olumlu yaklaşıyor
Bu çerçevede ilk olarak Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ni Osmanlı - Türk kültür varlığı dahil Irak’taki bütün tarihi eserlerin kültür varlıklarının korunması konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı nezninde girişimlerde bulunulduğuna dikkat çeken Gül, bakanlık yetkililerinin Irak’taki kültür varlıklarının korunmasına hassasiyetle yaklaştıklarını belirtti. Muhtemel bir harekat sırasında Irak’taki kültürel varlıkların zarar görmemesi için bakanlık yetkililerinin çaba göstereceğini dair teminat verdiğini kaydeden Gül, Pentagon uzmanlarının bu konu üzerinde de çalışma yürüttüklerini ifade etti.

UNESCO’ya mektup
Başbakan Gül, konunun UNESCO nezninde de gündeme getirilmesi amacıyla Kültür Bakanlığı tarafından UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura’ya gönderilmek üzere bir mektup hazırlattığını hatırlatarak, mektupta Türkiye’nin konuya verdiği önemin vurgulandığını söyledi. Başbakan, mektuba cevaben Genel Direktörün 1954 Lahey Sözleşmesi’nden doğan yükümlülükler uyarınca bölgedeki tarihi kültür varlıklarının korunması için gereken önlemleri almaya davet eden bir çağrıda bulunmanın yerinde olacağını ifade ettiğini dile getirdi.
Türkiye

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz