reklam

17 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

77 yıllık rüyaya TAY desteği

Alman arkeolog Greg Bartley Von Der Osten’in 77 yıllık rüyası gerçek oluyor.

Von Der Osten’in Türkiye’nin gerçek bir arkeolojik envanterinin çıkarılmasına ilişkin 1926 yılında açıkladığı rüyasını, Oğuz Tanındı başkanlığındaki gönüllü bir ekip gerçekleştiriyor. Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi (TAY) adı altında biraraya gelen ekip, Anadolu topraklarındaki tüm uygarlıklardan günümüze kalan arkeolojik yerleşim yerlerini tek tek belgeliyor.

Çalışma tamamlandığında Türkiye, eski taş çağından Osmanlı dönemine kadar bir çok uygarlığa evsahipliği yapmış bütün yerleşim yerlerine ilişkin bilgilerin yer aldığı muhteşem bir veri havuzuna sahip olacak.

Profesör M.J. Breasted’in öğrencisi Greg Bartley Von Der Osten, 1926 yılında hocasına, “Anadolu’da uzun, geniş bir arkeoloji seyahati yapmak, diğer arkeolog-seyyahların gördüklerini yeniden görmek, yazdıklarını tahkik etmek, söylediklerini yeniden tevsik etmek, görmeden geçtikleri üzerinde durmak, sonra, gitmedikleri, görmedikleri sahalar, harabeler ve eserleri ziyaret ve tespit etmek” kısacası arkeolojiyi ilgilendiren herşeyin bilançosunu çıkarmak istiyordu.

Alman arkeoloğun bu rüyasından yola çıkan Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi (TAY) ekibi, kültürel emanetlerin korunması ve tahribatın önlenmesi için “önce belgeleme” ilkesiyle 1993 yılında çalışmalarına başladı. Kişisel çabalar ve oldukça sınırlı olanaklarla yürütülen ve türünün tek örneği olan proje ile ilk kez Türkiye’deki arkeolojik yerleşim yerleri, höyükler, tümülüsler, anıtlar, mezarlıklar ve ören yerleri belgelenecek.

Proje sonucunda, Anadolu’daki Paleolitik Çağ (Eski taş çağı), Neolitik Çağ (Cilalı Taş Çağı), Kalkolitik Çağ (Bakır Taş Çağı), İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Son Tunç Çağı, Demir Çağı (Asur, Hitit, Urartu, Frig, Lidya vd.), Hellenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, Selçuklu Dönemi ve Osmanlı dönemine ait arkeolojik yerleşim yerlerine ilişkin bütün bilgi ve belgeler 12 ayrı CD’de toplanacak. Böylece, arkeologlara, tarihçilere, yakın bilim dallarındaki araştırmacılara yönelik bilimsel bir başvuru kaynağı niteliğindeki bir “veri havuzu” hazırlanmış olacak.

İlk Dosya 1996’da Yayınlandı
TAY Projesi kapsamında ilk dosya 1996 yılında Paleolitik/Epipaleolitik Çağlar’la ilgili olarak yayınlandı. 1997’de Neolitik Çağ, 1998’de Kalkolitik Çağ yayınlanırken, 2002 yılında İlk Tunç Çağını kapsayan dosya hazırlandı. Söz konusu dosyaları, Demir Çağı, Hellenistik, Roma, Bizans ve diğer dönemler izleyecek.

Bir ülkenin internet üzerinden ulaşılabilen “ilk kültür/yerleşme envanteri” niteliğindeki TAY projesi çerçevesinde, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç çağlarına ait, arama ve sorgulamaların yapılabileceği veri tabanları, yerleşmelerin mimari ve buluntu çizimleriyle birlikte internet üzerinde yayınlanıyor.

Ayrıca, proje kapsamında 3 yıldır yürütülen arazi çalışmalarından elde edilen arkeolojik yerleşme fotoğraflarından 6 bin 500’ü internet sitesinde meraklılarına sunuluyor. “Belgeleme olmadan koruma olamaz” görüşü ile Türkiye’deki her türlü kültür varlığının envanterinin bir an önce çıkartılması için çalışan ekip, 1998 yılından bu yana internet üzerinden, Türkçe ve İngilizce olarak, arkeolojik verilerin yayınını sürdürüyor.

TAY Keşif Gezisi
Öte yandan projenin diğer bölümünü oluşturan TAY Keşif Gezisi kapsamında ise uzman bir ekip, Anadolu ve Trakya’nın tüm bölgelerini sistemli biçimde dolaşarak, bugüne kadar yapılmış yüzey araştırma alanları, kazı ve buluntu yerlerini, çağdaş teknolojiler kullanarak bilgisayar donanımlı keşif araçları ile tarıyor. 4 yıl sürmesi planlanan bu araştırmada, koordinat, ölçüm, haritalama, fotoğraf ve film çalışmaları yapılırken, mevcut bilgilerin doğrulanmasının yanı sıra yeni yerler de belgeleniyor.

Oğuz Tanındı başkanlığındaki gönüllü bir ekip, sonuç olarak şu görüşte birleşiyor: “Türkiye’nin kültürel emanetlerinin, Dünya kültür varlıklarının bir parçası -ve de önemli bir parçası- olduğunu anlamamız ve kabul etmemiz, bu emanetlere sahip olmanın getirdiği sorumluluğun bilincinde olmamız gerekir. Her tahrip edilen höyük, her yok edilen tümülüs ya da düz yerleşme, dünya kültür tarihinden bir parçanın, bir daha yerine konamaz bir şekilde yok olması, dünya tarihinin bir bölümünün silinmesi sorumluluğunu da beraberinde getirecektir. Belleğini yitirmiş bir toplum, bölgesel kısıtlılığın sorumluluğunu sırtında taşıyacak, küresel köyümüzde amaçsızlığın acı sınırlarında dolaşacaktır.”
NTVMSNBC

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz