reklam

17 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

140 metrelik tünel onarılmayınca tren yolu 408 kilometre daha uzadı

Malatya’nın Doğanşehir ve Adıyaman’ın Gölbaşı ilçeleri arasındaki tren yolu tünelindeki çökme sonucu Adana–İskenderun–Malatya hattı, Adana– Kayseri–Sivas–Malatya şeklinde kullanılmaya başlandı. Hat değişikliği ile Adana–Malatya arası 392 kilometreden 800 kilometreye çıkmış oldu.

Malatya’nın Doğanşehir ve Adıyaman’ın Gölbaşı ilçeleri arasındaki 7 numaralı tren yolu tünelinde meydana gelen çökme nedeniyle 10 aydır kapalı olan Malatya–Adana–İskenderun demiryolunun TCDD’ye zararının 24 trilyon lirayı bulduğu belirtildi. Yaklaşık 2 trilyon liralık onarımın yapılmaması nedeniyle İskenderun Demir Çelik tesislerine cevher nakliyesi, daha uzun ve yüksek maliyetli yolla gerçekleştiriliyor.

Söz konusu tren hattında yolcu taşımacılığı da yapılamazken, güzergah üzerindeki birçok yerleşim birimi ulaşım güçlüğü ile karşı karşıya kalıyor. Zarar her geçen gün büyürken, savaş dolayısıyla, stratejik önemi oldukça artan demiryolunun kullanılamaması, aynı zamanda milli güvenlik sorunu haline geldi.

Adana, Osmaniye, Hatay bölgesinden gelip Malatya, Erzincan, Erzurum, Sivas, Bingöl bölgesine gidecek yük ve yolcu trenleri tünel çökmesi nedeniyle Doğanşehir–Gölbaşı güzergahını kullanamıyor. 140 metrelik tünel inşaatı bitmeyince trenler Adana–Kayseri–Sivas–Malatya güzergahını dolaşıyor. Bu durum hem pahalıya mal oluyor, hem de zamandan kaybettiriyor. Yeni hat ile Adana–Malatya arası tren yolu mesafesi 392 kilometreden 800 kilometreye çıkmış oldu. 350 metrelik tünelin 140 metresi arızalı olduğu için tünelin tamir işi Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından 6.4.2002 tarihinde ihale edilmişti. İhaleyi kazanan STFA firması ekonomik sorunlar nedeniyle işi Acar İnşaat’a devretti. 

Tünel içindeki çalışmalar esnasında 4 defa göçük oluştu. Islah çalışmaları devam ederken, TCDD Genel Müdürlüğü’nün 9.9.2002 tarihli talimatıyla iş ikinci bir emre kadar durduruldu. Tünelde işin durdurulduğu tarihten sonra herhangi bir çalışma yapılmadı. İşin keşif bedeli 2002 birim fiyatlarıyla 1 trilyon 687 milyar 774 milyon lira iken işin durdurulduğu 9.9.2002 tarihine kadar 1 trilyon 925 milyar lira harcandığı iddia edildi. TCDD Genel Müdürlüğü tarafından ODTÜ’de görevli bilirkişi heyetine inceleme yaptırıldığı, incelemenin sonucunda verilecek rapora göre hareket edileceği ifade edildi.

Vatandaşlar dilekçelerine cevap alamadı
Bölgede yaşayan vatandaşlar aksayan tren seferlerine isyan ediyor. Malatya–Gölbaşı güzergahında bulunan, Doğanşehir ve Nurhak ilçeleri ile bu ilçelere bağlı belde–köy ve mezralarda yaşayan on binlerce vatandaş, en önemli ulaşım aracı olan demiryolunun kapanmasıyla kaderleriyle baş başa bırakıldı. K.Maraş’a bağlı Nurhak ilçe Belediye Başkanı Ali Delice, Adıyaman Gölbaşı ilçesine bağlı Kullartatlar belde Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yeşilkent beldesi Belediye Başkanı Hacı Coşkun, Doğanşehir ilçesine bağlı Gövdeli beldesi Belediye Başkanı Hasan Kaya, Elmalı Köyü Muhtarı İbrahim Aydoğan, Örencik Köyü Muhtarı Ahmet Batur, Küçüklü Köyü Muhtarı Abdurrahman Akçadal ve Kapıdere Muhtarı Mustafa Atmaca, 14 Ekim 2002 tarihinde ortaklaşa imzaladıkları dilekçe ile TCDD’ye başvurarak sorunun çözülmesini istedi.

Verdikleri dilekçede, tünelin kapanmasıyla yaklaşık 20 bin insanın kışın başlamasıyla her türlü ulaşım araçlarından yoksun kaldığını belirten yöre yetkilileri, bu durumun başta hastalar ve eğitim gören çocuklar olmak üzere herkesi olumsuz etkilediğini kaydettiler. Tünel açılana kadar Kapıdere istasyonuna kadar ek tren seferlerinin konmasını isteyen yetkililer, 3,5 aydır dilekçelerine bir cevap alamadı.

CHP’li Kılıç'tan soru önergesi
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, 7 no’lu tünelin 10 aydır kapalı kalması nedeniyle ülkenin uğradığı zararın en az 24 trilyon lira olduğunu savundu. Kılıç, yolun kapalı kalmasının Türkiye’nin büyük bir ayıbı olduğunu belirterek, Atatürk zamanında kazma kürekle yapılan yolun günümüz teknolojisi ile 10 aydır kapalı kalmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi. Milletvekili Kılıç, 19 Aralık 2002 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a bir soru önergesi vererek, yolun ne zaman açılacağını ve yolun kapalı kaldığı süre içerisinde ülkenin ne kadar zarara uğradığını sordu.
Zaman

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz