reklam

18 Şubat 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi yaşatan projeler

Diyarbakır halkları, asırlar boyunca bu tarihi surların ardında yaşadı. Kayseri'nin Ağırnas ilçesinde, Mimar Sinan'ın doğduğu ev, çevresinde yapılan çalışmalarda ise Roma dönemine ait iki yeraltı şehri bulundu.

Tarihi 'yaşatmak' koordinasyon ve kararlılık gerektiren bir süreç. 'Tarihi Kentler Birliği' üyesi altı belediye, bu zorlu sürecin altından nasıl kalkılacağını gösterdi

Ahşap, taş veya kagir. İnce zevkin ürünü tarihi bir ev görüp de heyecanlanmayan insan bulmak güç. Buna rağmen tarihi evlerin yapıların kır çiçeği misali solup gidiyor.

Ağırnas, Diyarbakır ve İzmir belediyeleri çalışmalarıyla herkesin gözü önünde olup biten katliamı durdurmak için ne yapılabileceğini gösterdi. Üç belediye çalışmalarıyla 'Tarihi Mirası Koruma Projeleri ve Uygulamalarını Özendirme' yarışmasında, 'Başarı Ödülü' kazandı. 100 üyeli 'Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği yarışmada hedef, 'tarihi kentlerdeki kültürel mirasın ve eski kent dokularının korunması için 'yerel yönetimler dayanışması'nı kurumsallaştırmak'.

Ağırnas'ta Sinan Evi
İlki 2001'de düzenlenen yarışmaya bu yıl 16 belediye katıldı. Mimarlık, şehircilik, sanat tarihi, arkeoloji, hukuk ve siyasal bilimler uzmanlarının yer aldığı seçici kurulun, başarı ödülü verdiği belediyeler şöyle:
Mimar Sinan'ın doğduğu evi, etrafındaki tarihi yapıları ve altındaki daha eski dönemden kalma yeraltı mekânları kapsayan restorasyon çalışması, Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle Erciyes Üniversitesi'nin mimarlık hizmetleriyle yapılıyor. Kayseri Ağırnas Belediyesi bu uygulamaya yönelik öncü tutumu, uygulamayı kolaylaştırma çabası, bakanlık ve üniversite ile kurduğu işbirliğive ısrarlı takibi, birçok yan giderini sağlaması nedeniyle ödüle layık görüldü.

Kendi tesisini yıktı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 5 km.'lik tarihi Diyarbakır Surları'nın kent yaşamı ve peyzajıyla bütünleşmesini sağlamak için başlattığı projeyle ödül kazandı. Sur diplerindeki işgalci konumdaki 500 'yasadışı' işyerini kaldıran belediyenin yıktığı binalar arasında, kamu yapıları ve kendi tesisleri de bulunuyor.
Belediye ayrıca, boşaltılan esnafa yeni iş alanları yaratma çabalarını sürdürüyor. Proje kapsamında Suriçi Bölgesi'ndeki tarihi sokakların onarımı yapılıyor. Proje için eski Diyarbakır evlerinden biri restore ediliyor ve tarihi kentin altyapısının yenilenmesi hedefleniyor.

İzmir tarihiyle tanışıyor
Bir 'Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü' oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Agora'nın ortaya çıkarılması ve Alsancak semtinde bir sokakta bütün cephelerinin yenilenmesi, tarihi binaların restorasyonu ve peyzaj çalışmaları nedeniyle başarı ödülü kazandı.

Özendirme ödülleri
'Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği, 'Tarihi Mirası Koruma Projeleri ve Uygulamalarını Özendirme' yarışmasında üç belediyeye özendirme
ödülü verildi: Ödül alan belediyeler şunlar:

Bartın'daki kültürel peyzaj: Kent merkezindeki ana arterlerden Hükümet Caddesi'ni yayalaştırması ve bu caddedeki tarihi binaları restorasyona özendirme çalışmalarıyla ödül aldı.

Eskişehir Hali'nde çağdaş yaşam: Odunpazarı'ndaki tarihi evleri restore ettiren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarihi Hal Binası'nı da 'Haller Gençlik Merkezi'ne dönüştürerek örnek bir çalışma sergiledi.

Muğla'da özenli koruma: Muğla Belediyesi, geleneksel mimariyi yansıtan 90 yıllık Muğla Evi'ni restore edip kültür evine dönüştürerek ödül kazanmasını sağladı.
Radikal

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ayşe Orbay 18 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Ayşe Orbay hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz