reklam

19 Şubat 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Irak’taki tarih nasıl korunacak?

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu Irak’ta bulunan tarihi Türk eserlerinin ABD’nin olası Irak harekatı sırasında zarar görmemesinin çok güç olduğunu söyledi.

Halaçoğlu, zararı önleyebilmek için Irak’ta bulunan Türk tarihi eserlerinin resimlerinin ve koordinatlarının belirtildiği bilgilerin Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı tarafından ilgili kuruluşlara ulaştırıldığını söyledi.

Halaçoğlu, yaptığı açıklamada, Irak’ta yaşanacak olası savaşın etkilerinden, bölgede bulunan Türk kültür ve tarihini korumak için girişimlerde bulunulduğunu söyledi.

Irak’ta bulunan Türk eserleriyle ilgili bir süre önce medyada çıkan haberlerden sonra Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerinden Irak’ta bulunan Türk tarihi eserlerinin envanterini istediğini belirten Halaçoğlu, bugün halen ayakta bulunan nitelikli 100’ün üzerinde Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma, medrese, kale, türbe, konak ve kışla gibi eserlerin resimlerinin ve koordinatlarının belirtildiği bilgilerin ilgili kuruluşlara ulaştırıldığını aktardı.

ABD ve UNESCO Bilgilendirildi
Hükümet’in ABD ve UNESCO’ya bu bilgileri ulaştırdığı ve olası savaşta tarihi eserlerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterilmesini istediğini anımsatan Halaçoğlu, tarihi varlıkların savaşın sınırlarının dışında bırakılmasının kolay olmadığını kaydetti. 

Irak’ta aralarında Türk kaleleri ve kışlasının da bulunduğu tarihi Türk eserlerinin savaştan korunmasının güçlüğünü vurgulayan Halaçoğlu, şunları kaydetti: “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, olası savaşın neden olacağı yıkımlardan bu binaların da nasibini almaması mümkün görünmüyor. Gece uçuşlarında yapılacak bombardımanların bu eserleri tahrip edeceğini ve yüzlerce yıllık tarih ve kültür uzantılarımıza darbe vuracağını düşünüyorum. Halen Irak Savunma Bakanlığı olarak kullanılan Osmanlı Sarayı ve Kışlası bu savaşın muhtemel hedefleri arasında bulunuyor. Umarım bu eserlerle ilgili gösterilen hassasiyet ve girişimler savaşın önlenmesine katkıda bulunur.”

Tarih Enkaz Olabilir
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülselam Uluçam da, Irak’taki eserlerle ilgili geniş araştırma yaptığını ve bu konuda hazırladığı tezin bölgedeki eserlerin envanterinin çıkarılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Irak’ta, Türk eserlerinin korunması için duyarlılık bulunmadığını anlatan Uluçam, 1980’lerde yaşanan İran-Irak Savaşı’nda da tespit edilemeyen çok sayıda eserin yok olduğunun sanıldığını ifade etti. Mevcut tarihi eserlerin koruma olmadan kendiliklerinden ayakta kaldıklarını ve bazılarının kullanılmaya devam edildiğini anlatan Uluçam, “Bugün 100’den fazla eserin savaşın tahribatından etkilenmeyeceğini düşünmek imkansız. Bu savaş bir daha asla geri getirilmeyecek pek çok şeyle beraber kültür ve tarih değerlerimizi de enkaza çevirebilir” dedi.

Irak’ta tespitini yaptığı Türk tarihi eserlerin listesi ile bilgilerini üyesi olduğu Türk Tarih Kurumu aracılığı ile yetkililere ulaştırdığını anlatan Uluçam, bu konuda hükümetin gösterdiği duyarlılığın ABD ve savaşı isteyenlere, savaşın olası sonuçlarını göstermek adına yararlı olabileceğini umduğunu sözlerine ekledi.
NTVMSNBC

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz