reklam

19 Şubat 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Irak'ta 'pasta' büyük

Irak'ta 10 yıldır tek bir çivi dahi çakılmadığını belirten müteahhitler, pazardan pay alma peşinde.

Geçtiğimiz haftalarda, üslerin modernizasyonuyla ilgili 500 milyon doları bulması beklenen işlere yoğunlaşan müteahhitler, şimdi savaş sonrasında Irak'ın yeniden imarı için yapılması beklenen 60-80 milyar dolarlık harcamayla ilgileniyor

Amerikalı müteahhitler ve ABD'nin denizaşırı yatırımlarını destekleyen OPIC (Oversaas Private Investment Corporation) yetkilileriyle bir araya gelen Türk müteahhitler, hedef büyütüyor. Geçtiğimiz haftalarda olası savaş öncesi Türkiye'deki üslerin modernizasyonuyla ilgili 500 milyon dolar olacağı tahmin edilen işlere yoğunlaşan müteahhitler, şimdi dikkatini savaş sonrası fırsatlara çevirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir müteahhitlik şirketinin genel koordinatörüne göre, savaş sonrası Irak'ın yeniden yapılanması için en az 60, en çok 80 milyar dolarlık yatırım gerekecek. Yatırımın boyutunun bombardımanın yoğunluğuna göre değişeceğini savunan koordinatör şunları söylüyor:

Yapılacak iş çok
"Ancak bombardıman çok yoğun olmasa bile, Irak'ta son 10 yıldır tek çivi çakılmadı. Altyapı ve sanayi tesisleri kötü durumda. Çalışamaz halde olanların tamiratı sürdürülüyor, ama yapılacak iş çok. Afganistan'da yeniden yapılanmanın boyutu 22-23 milyar dolardı. Ancak Irak için bu rakamın çok daha yüksek olacağını düşünüyorum.

Irak'ın yeniden imarı için Afganistan'dakine benzer yapılanmaya gidileceğini belirten yönetici, Türkiye'nin pastadan pay alabilmesi için hem 'masada yer alması', hem de 'elini cebine atması' gerektiğini söylüyor. Afganistan'ın imarı için 'kulüp' oluşturulduğunu hatırlatan bu yönetici şöyle konuşuyor: "Her ülke oluşturulan havuza katkıda bulundu. Türkiye 50 milyon dolar koydu, o parayla orantılı ihale aldı. İran 1 milyar dolar koydu, daha çok iş aldı. En çok işi Amerikalılar yapıyor. Türkiye'nin Irak pastasından önemli pay alabilmesi için savaş sonrası oluşturulacak havuza ciddi katkıda bulunması gerekiyor. Yani bir anlamda, 'Parayı veren düdüğü çalıyor.' Pastadan hatırı sayılır pay almak için ayrıca masaya oturmak şart. Bunun yolu da savaş öncesi tavır belirlemek ve pasif kalmamaktan geçiyor."

Irak'ın imarında önemli oranda işi ABD'li şirketlerin yapacağı belirtilirken, bugüne kadar Irak'ta fabrikalar ve rafineriler kurmuş Almanlarla, otel ve havaalanları inşa etmiş Fransızların da şansı olduğu belirtiliyor.

Toplantıya 80 şirket katıldı
Önceki gece İstanbul Four Seasons Otelde yapılan toplantı, müteahhitlik şirketlerinin sıkıntısını da ortaya koydu. Toplantıda, en büyük 10 müteahhitlik şirketinin yetkilileri ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, OPIC yetkilileri ve Parris'in temsil ettiği Blaine adlı müteahhitlik şirketinin yöneticileriyle bir araya gelecekti. Ancak toplantının duyulması üzerine Türk Müteahhitler Birliği yetkilileri, davetli şirket sayısını 30'a çıkardı. Sonra iş alamadığı için sıkıntıda olan üyelerinin tepkisinden çekinen birlik, 'İsteyen katılsın' çağrısı yapınca sayı 80'e ulaştı. Toplantıya katılan bir şirketin genel müdürüne göre bu bir şovdu. Çünkü, üs ve liman modernizasyonuna ilişkin 500 milyon dolarlık işdaha önce beş şirket arasında paylaştırıldı. Birlik Başkanı Nihat Özdemir'in şirketi Limak, Güven Sazak'ın şirketi Yüksel İnşaat ve İç Taş İnşaat'ın projelerden pay alacağı kesinleşirken, Tepe İnşaat, Tekfen İnşaat ve Eko İnşaat'tan ikisinin adı projeleri gerçekleştirmek için imza atanlar arasında geçiyor.
Radikal

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz