reklam

20 Şubat 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Gökdelen değil yaşam dikin

New Yorklular, 19. yüzyılda inşa edilmiş küçük evleri ve Avrupa tarzı küçük sokakları olan Güney Manhattan ruhunun yeniden canlanmasını ve 70'li yılların hatalarının tekrarlanmamasını istiyor: "Gökdelenleri keşfedenlerin mimariye hâlâ yeni fikirler getirebileceğini dünyaya gösterelim.'

11 Eylül'de binlerce insanın yaşamını yitirdiği terör saldırılarının hedefi olan New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kuleleri yeniden yükselecek.

Amerika, kulelerin yerine yeni bir yerleşim merkezi inşa etmeyi düşünüyor. Le Figaro Magazine bu haftaki sayısında, bu tasarının yol açtığı polemiğe yer veriyor.

Kulelerin yerine yapılacak binaların maketleri New Yorkluların akınına uğradı uğramasına ama bu projeler, 11 Eylül'de yakınlarını, işlerini kaybeden ve günlük hayatı felce uğrayan New York halkının tepkisini çekti.

New Yorklular artık yükseklik rekorları kıran dev gökdelenler istemiyor. Hiç kimse 11 Eylül'de yaşanan korkuyu ve devamını unutmadı: "Canal Street'in güneyindeki kapalı ve ıssız sokakları, polis kontrolleri, sürekli tedirginlik, kapalı mağazalar, yıkılmış evler, ölüm korkusu."

Bazıları yakınlarını, bazıları işlerini kaybetti. Ve hiçbiri Manhattan'ın güneyinin geleceğinin onlara danışılmadan bürokratlar ve politikacılar arasında kararlaştırılmasını kabul etmek istemiyor. Geçen günlerde binlerce New Yorklu seslerini duyurabilmek için bir araya geldi. Halkın ortak isteği şuydu:

''İkizlerin yerine 11 Eylül saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına kule heykeli olan bir anıt mezar, kültür merkezi, müzesi olan bir yerleşim merkezi kurulması.''

New Yorklular, 19. yüzyılda inşa edilmiş küçük evleri ve Avrupa tarzı küçük sokakları olan Güney Manhattan ruhunun yeniden canlanmasını ve 70'li yılların hatalarının tekrarlanmamasını istiyorlar.

Peki şimdi ne olacak? Son sözü kim söyleyecek? Bu bölgenin geleceği, farklı alanlarda birçok kuruluşun elinde. Öncelikle New York ve New Jersey eyaletleri, kulelerin arsası ve taşımacılık altyapısı üzerinde ortak bir güce sahip.

Bir diğer güç ise felaketten birkaç hafta önce İkiz Kuleleri doksan dokuz yıllığına kiralayan pazarlamacı Larry Silverstein ve Westfielb ticaret merkezlerinin başkanı Frank Lowy. Onların rolü, sigortadan alacakları tutara bağlı olacak. Eğer yıkım, tek bir suikast olarak kabul edilirse 3.5 milyar dolar, yargıçlar tarafından iki saldırı tezi kabul edilirse paranın iki katını alacaklar. Üçüncü yardımcı olay ise federal hükümetin 15 milyar dolarlık çevre ve altyapının inşa edilmesi için yardımda bulunma sözü.

İncelemeler ve tereddütler içinde geçen on beş ay sonunda teklif edilen projeler, esas soruna cevap veremiyor.

New York halkı, ''Kapitalizmi ve kibrimizi unutalım'', ''Gökdelenleri keşfedenlerin mimariye hâlâ yeni fikirler getirebileceğini dünyaya gösterelim'' diyerek gün geçtikçe seslerini yükseltiyor.
Cumhuriyet

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz