reklam

20 Şubat 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi mirasa para bulundu

RTÜK'ten Kültür Bakanlığı'na aktarılacak para, Antandos, Çatalhöyük ve Arkeoloji Müzesi gibi kültür ve tabiat varlıklarının korunması için kullanılacak.

RTÜK bütçesinden harcanmayan miktarın Kültür Bakanlığı'na aktarılmasıyla ilgili yönetmelik yürürlüğe girdi. Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, bu miktarın 15 trilyon lira olduğunu belirtmişti

Son derece kısıtlı olan Kültür Bakanlığı bütçesi biraz olsun nefes alabilecek. Kültür Bakanlığı'nın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) alacağı payın harcama esas ve usulleri yönetmeliğe bağlandı. 'Kültür Bakanlığı'nca 3984 Sayılı Kanun Çerçevesinde Elde Edilen Gelirlerin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'nin 17 Şubat sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, RTÜK'ün yıllık bütçesinden harcanmayan miktar, yıl sonunda yurtiçinde kültür ve tabiat varlıklarının, yurtdışında Türk kültür varlıklarının korunması ve ihyası amacıyla Kültür Bakanlığı adına kamu bankasında açılan hesaba aktarılacak.

Gelirler, yurtiçindeki taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile yurtdışındaki kültür varlıklarının arkeolojik araştırma ve kazılarla açığa çıkarılması, korunması, tanıtılması, müze ve ören yerleri ile yurtdışında bulunan taşınmaz Türk kültür varlıkları olarak yaşayan cami, medrese, kervansaray, gibi eserlerin onarım ve restorasyon çalışmalarının desteklenmesinde kullanılacak.

Edebiyat, güzel sanatlar, müzik ve sinema gibi alanlarda gerçekleştirilecek çalışmaların desteklenmesinde de kullanılacak olan gelirler, ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında Türk kültürüyle ilgili olarak basılmış eserlerin satın alınması, kütüphanelerdeki eserlerin bakımı, onarımı ve bilgisayar ortamında sunulmasına da harcanabilecek.

Öte yandan 'Kültür Bakanlığı'nca 3257 Sayılı Kanun Çerçevesinde Elde Edilen Gelirlerin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, yerli/yabancı eserlerden alınacak kayıt ve tescil ücretleri, film/video kopyasından bandrol başına alınacak ücretler, plak, ses kasedi başına alınacak ücretler ve belediyelerden alınacak paylar ile Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca ayrılan pay bakanlıkça ulusal bir bankada açılacak hesapta toplanacak.

Söz konusu gelirler, Kültür Bakanlığı'nca bastırılacak bandrol, baskı giderleri ve bunlara ilişkin dağıtım giderlerinde kullanılacak. Yapımcıları teşvik etmek amacıyla her türlü sinema filmi, belgesel, çizgi film yaptırılması amacıyla da kullanılacak olan gelirler, muhtaç sanatçılara yapılacak yardımlar bu gelirlerden karşılanacak.

Söz konusu gelirler, ses veya görüntü taşıyıcı materyallerle yapılacak sinema ve müzik eseri projelerini gerçekleştirenlerin desteklenmesinde, ayrıca kültürel zenginlikleri tanıtmak amacıyla yapılacak her türlü film/müzik festivali ve benzeri faaliyetlere destek verilmesinde yapılacak ödemelerde de bu gelirler kullanılabilecek. Avrupa Sinema Fonu (Eurimages) Türkiye Temsilciliği'nin giderleri buradan karşılanacak.

Bu gelirler ayrıca fikri mülkiyet sisteminin güçlendirilmesi ve fikri haklara tecavüzün önlenmesi, sanat eserlerinin izlenmesi amacıyla veri tabanının oluşturulması, hak takibinin yapılabilmesi amacıyla iletişim
ağının kurulması, sinema/müzik eserleri arşivinin kurulması ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarında da kullanılacak.

Bakanlık bütçesi nefes alacak
RTÜK bütçesinden harcanmayan miktarın Kültür Bakanlığı'na aktarılmasına ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle bütçesi son derece kısıtlı olan Kültür Bakanlığı biraz olsun nefes alabilecek. Televizyonların reklam gelirinden yüzde 5 pay alan RTÜK'ten Kültür Bakanlığı'na aktarılacak gelirin miktarı belirtilmemekle birlikte, bu paranın ciddi bir meblağ tuttuğu biliniyor. Eski kültür bakanı İstemihan Talay zamanında RTÜK'ten gelecek paranın 150 trilyon lira civarında olduğundan söz ediliyordu. Ancak Kültür Bakanı Hüseyin Çelik, bu miktarın abartıldığını, RTÜK'ten gelecek paranın yaklaşık 15 trilyon lira civarında olduğunu belirtmişti.
Radikal

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Vasıf Kortun 25 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Vasıf Kortun hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz