reklam

21 Şubat 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Türk müteahhitleri ganimet peşinde

500 milyon dolar iş hacmi olduğu öne sürülen çalışmalar için 100 milyon dolarlık teklif verildi.

Dünyanın dört bir yanında ''Irak'ta savaşa hayır'' gösterileri yapıladursun, Türkiye'de müteahhitler savaşta kullanılacak deniz ve havalimanlarının revizyonu ve ABD askerlerinin kalacakları yerli yapma yarışına girdi. Deprem ve krizlerin de etkisiyle işsizliğin yoğun olduğu sektörde, kötü de olsa bir çare olarak görülen savaşın kendileri iş yaratabileceğini uman müteahhitler bir yandan ABD'li inşaat şirketleriyle iş yapmanın yollarını ararken, bir yandan da birbirlerini ABD'li avına çıkmakma suçluyorlar. Geçen hafta Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından savaşın 500 milyon dolarlık savaş sonrası imar çalışmalarının da 20 milyar doların üzerinde iş potansiyeli yaratacığının ileri sürülmesiyle gelişen olaylar adeta bir kapışmaya döndü.

Bazı firmaların anlaşma yaptığı, bazılarının da yapmak üzere olduğunun duyulması üzerine, müteahhitler arasında TMB'nin düzenlediği toplantının bir show olduğu, atı alanın üsküdar'ı çoktan geçtiği serzenişleri yükselmeye başladı.

TMB Başkanı Nihat Özdemir , önceden iş kapmak ve bu durumu kabul edilebilir kılmak için iş çıkmayacak toplantılar yapmakla suçlanırken, anlaşma yapan şirketlerin istenen işler konusunda deneyimli olmadığı ileri sürüldü.

Eski TMB Başkanı Kadir Sever , ABD'nin Türkiye'de iş yapmaya yetkili şirketinin Milli Savunma Bakanlığı'ndan daha önce NATO işleri uzmanı olan firmaların isimlerini ve yaptıkları işleri istediklerini hatırlatarak, bu firmaların 16'yı geçmeyeceğini ancak iş aldıkları ileri sürülen Yüksel, Limak, İçtaş, Tepe ve Reysaş'ın daha önce NATO işi yapmadıklarını dile getirdi. Önceden ilişki kuran ve çabuk hareket eden şirketlerin iş aldığını belirten Sever, Yüksel'in Afganistan'da da ABD'li bir şirketin taşeronu olarak çalıştığını söyledi. Öte yandan verilen tekliflerin toplamının 100 milyon dolar olduğu öne sürüldü.
Cumhuriyet

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Vasıf Kortun 25 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Vasıf Kortun hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz