reklam

22 Şubat 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Deprem takviyesi yapılan Belediye Sarayı’nın tavanı çöktü

20 trilyon liraya depreme karşı güçlendiri len İstanbul Belediye Sarayı’nın tavanı çöktü. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Raşit Civan, olayın eksik malzeme kullanımından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Deprem tehlikesine karşı trilyonlarca lira harcanarak güçlendirilen İstanbul Saraçhane’deki Belediye Sarayı’nın tavanı çöktü. Çökmenin, eksik malzeme kullanılmasından kaynaklandığı belirtildi.

Depreme karşı güçlendirilen binanın tavanının durup dururken çökmesi şaşkınlığa yol açarken, takviye işinin ihalesini 20 trilyon lira karşılığında alan Kazova İnşaat Tic. AŞ ile Aslan İnşaat AŞ firmalarının malzemeden çaldığı ileri sürüldü. Kazada can kaybı ve yaralanma olmazken, Beyaz Masa için hazırlanan bilgisayarlar, masalar ve tavanda maddi hasar meydana geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Altan Raşit Civan, müteahhit firmanın malzemeden çalmış olabileceğini kabul ederken, Arslan İnşaat’ın sahibi Mehmet Arslan sorulara cevap vermedi.

Durup dururken tavanın çökmesi, bir deprem anında nasıl bir facianın yaşanacağı tartışmasını başlattı. Belediye Sarayı’nın giriş katında Beyaz Masa biriminin yerleştirileceği geniş bölümün çatısı dün öğle saatlerinde birdenbire çöktü. O sırada Beyaz Masa biriminin bilgisayarlarını monte eden iki işçi kaçarak çöken tavanın altında kalmaktan kurtuldu. Çökmeyle birlikte her tarafı toz duman kapladı, sirenler çalmaya başladı ve büyük bir panik yaşandı. Çökmede 10 bilgisayar, masa, sandalye ve diğer eşyalar hasar gördü. Kaçarak kurtulan işçiler, önce çatırdamalar olduğunu ve tozların dökülmeye başladığını, ardından tavanın büyük bir gürültüyle çöktüğünü dile getirdi. Kazanın ardından olay yerine gelen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Altan Raşit Civan, olayın eksik malzeme kullanılmasından kaynaklanmış olabileceğini belirterek, binanın diğer bölümlerini de kontrol edeceklerini söyledi. Hemen inceleme başlattıklarını belirten Civan, “Olayın depreme dayanıklılıkla alakası yok. Asma tavanda eksik malzeme kullanılmasından kaynaklanıyor.” dedi. Müteahhit firmanın şantiye şefi Cemal Usta da, tavanı şirketin alt taşeronlarının yaptığını ve çökme konusunda henüz net bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Usta, “Nemlenme sonucu vidalar bırakmış olabilir. Tavanı bir hafta içinde tekrar yaparız.” ifadesini kullandı.

Belediye Sarayı’nın A ve B blokları muhtemel bir deprem tehlikesine karşı yaklaşık 20 trilyon liraya ihale edilmişti. İhaleyi Kazova İnşaat Tic. AŞ ile Aslan İnşaat AŞ kazanmıştı. Sarayın A Blok güçlendirme çalışmaları tamamlanmış ve çeşitli birimler taşınarak çalışmalara başlamıştı. Tavanı çöken bölüme de Beyaz Masa’nın yerleşmesi planlanıyordu. Çöken tavanın hafta sonu tekrar yapılacağı kaydedildi.
Zaman

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz