reklam

24 Şubat 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tuz gölü için 80 milyon dolarlık proje

Türkiye'nin tuz üretiminin yüzde 64.8'ini karşılayarak, 4 milyar dolarlık bir tuz satışı yaratan Tuz Gölü, "Entegre Çevre Koruma Projesi" ile yok olmaktan kurtarılmaya çalışılıyor.

Konya Çevre Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, dünyanın yıllık tuz üretiminin 180 milyon ton olduğu düşünüldüğünde, her yıl 200 milyon ton tuzun oluştuğu Tuz Gölü'nün önemi ve potansiyeli daha net anlaşılıyor.

Bu yüksek potansiyele rağmen gölden üretilen tuz miktarı iç ve dıştaleple sınırlı kalıyor. Sadece Şereflikoçhisar ve Cihanbeyli ilçelerinde, yaklaşık 6 bin 500 kişi geçimi bu sektörden sağlarken, aile fertleri ile bu rakam yaklaşık 25 bin kişiye ulaşıyor.

Uzunluğu 80-100 kilometre, kapladığı alan ise 90 bin ile 120 bin hektar arasında olan Tuz Gölü, aynı zamanda kuşlar için çok önemli biryaşam alanını oluşturuyor.

Tuz Gölü, kış aylarında yükselen su seviyesi ile su kuşları için uygun bir kışlama özelliği taşıyor. İlkbaharda göl içinde oluşan adalarda ve göl kıyısındaki bataklıklarda suna, angıt, çamurcu, kılıçgaga, martı, gümüş martı, bataklık kırlangıcı gibi pek çok kuş kuluçkaya yatarken, diğer yandan göl, Türkiye'nin en büyük flamingo kolonisinin kuluçka alanını da oluşturuyor.

Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarda ve gölün havadan çekilen fotoğraflarında, bölgede 10 bin çiftten fazla flamingonun yuvalandığı ve kuluçkaya yattığı belirlendi.

Bölgenin atıkları Tuz Gölü'ne ulaşıyor
Beyşehir Gölü'nün taşkın suları, Konya-Çumra Ovası drenaj suları ve Konya kapalı havzasının sularını tahliye etmek amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce 1974 yılında 185 kilometre uzunluğunda bir ana tahliye kanalı yapıldı.

Sonraki yıllarda kanala, yapılış amacının dışında, başta Konya ilibaşta olmak üzere çevresindeki yerleşim merkezlerinden evsel ve endüstriyel nitelikli atık sular deşarj edilmeye başlandı. Ana tahliyekanalına günlük verilen Konya'nın atık su debisi 120 bin metreküpe ulaşırken, yapılan analizlerle bu suların Konya çıkışından itibaren insan sağlığı için önemli bir tehlike oluşturduğu anlaşıldı.

Ayrıca, atık suların deşarj edildiği kanalın toprak zemine sahip olması nedeniyle, sıvı atıkların bir bölümünün süzülerek çok yakın olan yeraltı sularına karıştığı ve ciddi tehlike oluşturduğu tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmalarda, gölde kirliliğe neden olan unsurlar arasında, azot, deterjan, yağ, gres, organik madde, serbest kükürt, nitrat, florür, ve civa gibi tehlikeli maddeler olduğu tespit edildi. Uzmanlar, söz konusu unsurların belli bir konsantrasyona ulaşması halinde Tuz Gölü'nün bir daha geri dönülemeyecek şekilde kirletilmiş olacağını tespit etiler.

Tarım alanları tehlikede
Göldeki kirlenmenin yanı sıra, uzmanlar ana tahliye kanalındaki kirli sudan yapılan kontrolsüz sulamanın da, tarlaların ilerde ıslahı mümkün olmayacak şekilde, verimsiz ve çorak arazilere dönüşmesi sonucunu doğuracağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Konya ve Aksaray ile Cihanbeyli ile Şereflikoçhisar ilçelerinin atık sularının yanında, Konya merkezde bulunan iki organize sanayi bölgesinin sanayi atıkları da halen ana tahliye kanalına verilmeye devam ediliyor.

Göl, İspanya kredisi ile kurtulacak
Göldeki kirlenmenin önüne geçmek için de yapılan çalışmalar son yıllarda önemli ölçüde hız kazandı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Atık Su Arıtma Tesisi'nin ÇED süreci tamamlanarak, arıtma tesisinin inşaası ile ilgili ihale yapıldı. Konya'nın atık sularının arıtılacağı dev tesisin 28.4 milyon dolara mal olması beklenirken, tesisin yapımına başlamak için İspanya kredisinin onayı bekleniyor.

Bakanlar Kurulu, 2 Kasım 2000'de Tuz Gölü'nü ''Özel Çevre Koruma Bölgesi'' ilan ederken, ''Tuz Gölü Entegre Çevre Koruma Projesi'' için İspanya hükümetinden çevre yatırımlarında kullanılmak üzere 80 milyon dolarlık bir kredi alındı.

İspanya-Türk finansal protokolü çerçevesinde işlemleri Çevre Bakanlığı ''Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'' tarafından yürütülenproje kapsamında, Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinde yapılması planlanan Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili ÇED süreci de tamamlandı. Proje gerçekleştiğinde Konya merkez, Altınekin, Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinin kanalizasyon sularının arıtılması ve katı atıkların Tuz Gölü'ne zarar vermeden bertaraf edilmesi mümkün olacak ve doğal Tuz kaynağı ve doğal yaşam alanı olan Tuz Gölü kurtarılacak.
Hürriyet

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Vasıf Kortun 25 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Vasıf Kortun hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz