reklam

25 Şubat 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Fransa, Türk firmalarının Mostar Köprüsü'nün inşaatından geri çekilmesini istedi

Dışişleri Bakanlığımıza başvuran Fransa, Türk firmalarının Mostar Köprüsü'nün inşaatından geri çekilmesini istedi. Fransızlar, ihaleye sadece kendi firmalarının katılmasını istiyor.

Fransa ile Türkiye arasına tarihi Mostar Köprüsü girdi. 1993 yılında Hırvatlar tarafından yıkılan Mostar Köprüsü inşaatını Türk firmalar başarı ile yürütürken, Fransa, BM denetiminde yapılan inşaatın son aşaması olan 'Kule İhalesinin' kendi firmalarına verilmesini istedi. Fransa, 3 milyon Euro'luk ihalenin kendilerine verilmemesi halinde, Mostar Şehri'nin yeniden inşası için vaat ettiği 'kültür katkısını' çekeceği tehdidinde bulundu. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı'na resmi bir yazı göndererek, Türk firmalarının ihaleye katılmamalarını istedi.

MGK'nın tepkisi
Fransa'nın bu talebi Dışişleri Bakanlığı'nda tepki ile karşılanırken Milli Güvenlik Kurulu da olaya müdahale etti. MGK, Türk firmalarının kesinlikle Kule İhalesi'nden çekilmemelerini istedi. MGK'nın kararı üzerine Dışişleri Bakanlığı da Türk firmalarına birer yazı göndererek, isteyen firmaların Mostar Köprüsü Kule İhalesi'ne katılabileceğini duyurdu.

1993 yılında Bosna savaşı esnasında Hırvatlar tarafından bombalanarak yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nün eski haline getirilmesi için yoğun bir çalışma sürüyor. Erbu İnşaat Kollektif Şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, üç aşamada tamamlanacak. Çevre araştırma, temel güçlendirme ve kemer inşaatı Türk firmalar tarafından yapılan Mostar Köprüsü'nün kule inşaatları ile ilgili ihalesinin Nisan-Mayıs 2003 tarihinde gerçekleşeceği belirtildi.

Hırvatlar bombaladı
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Türk inşaat firmaları Şubat 2002 tarihinde ihale edilen ve Mart 2002 tarihinde başlanan Mostar Köprüsü inşaatı ile ilgili olarak şimdiye kadar 4 milyon Euro harcadılar. Dünya Bankası'nın belirlediği tarihten daha kısa sürede yürütülen Mostar Köprü inşatı ile ilgili denetimler dün başladı. Bundan sonra mart ayının ilk haftasında kemere ilk taş konulacak ve kemer inşaatı üç ay içinde tamamlanacak. Bu tarihten sonra da Kule inşaatına geçilecek.

Bir simgeydi
Bugün Yugoslavya'nın Bosna-Hersek Federasyonu'nda bulunan Mostar Köprüsü, 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi Hayrettin tarafından inşa edildi. Narin siluetiyle kentin simgesi oldu ve 28.60 m açıklığı ile Avrupa'nın en büyük açıklıklı taş köprü olma rekorunu yüzyıllarca taşıdı. Köprü, Boşnaklar ile Bosnalı Hırvatlar arasında 1993-94 yılları arasında meydana gelen ve kenti ikiye bölen savaşta, 9 Kasım 1993'te Hırvatlar'ın attığı bir obüs mermisiyle yıkıldı. Köprünün yeniden inşaasıyla ilgili ihaleyi kazanan ve bugüne kadar başarıyla yürüten ER-BU adlı Türk şirketi, köprünün tarihsel dokusunu bozmamak için 16. yüzyıl Osmanlı taş yapı geleneğine uygun olarak, el işçiliği ile çalışıyor.
Akşam

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Vasıf Kortun 25 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Vasıf Kortun hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz