reklam

27 Şubat 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Yeni Dünya Ticaret Merkezi'ni Liebeskind inşa ediyor!

11 Eylül 2001 tarihinde terorist saldırı sonucu yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin yerine Libeskind'in projesinin inşa edilmesine karar verildi. Yıkılan kulelerden daha yüksek olması planlanan Libeskind'in projesi tamamlandığında dünyanın en yüksek binası ünvanını elinde bulunduran Petronas Kuleleri'ni 541 metrelik yüksekliği ile geçmiş olacak.

Geçtiğimiz Ağustos ayında dünya çapında bir duyuru ile mimarlar ve plancılar Dünya Ticaret Merkezi projesinin yeniden yapılması için açılan uluslarası yarışmaya katılıma çağırılmıştı. Halk oylaması ve yapılan analizler doğrultusunda katılan projeler Aralık ayında 7 projeye düşürülmüş bunların arasından Şubat ayında 2 proje finale kalmıştı. Manhattan Geliştirme Kurumu, New York ve New Jersey Liman İdaresi yetkilileri, New York eyalet valisi George Pataki ve Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından yapılan detaylı analiz sonucu, Daniel Libeskind'in projesinin seçildiği belirtildi.

Liebeskind, " NY geldiğimde benden önceki milyonlarca insan gibi ilk gördüğüm Özgürlük Anıtı ve Manhattan'ın şaşırtıcı silüeti olmuştu. Bu manzarayı asla unutmadım ve bu projede bu unutamadığım anımı içermektedir" diyerek NY hakkındaki ilk izleniminin projesine olan etkisini anlatıyor.

Libeskind projesini açıklarken şöyle devam ediyor: "Dünya Ticaret Merkezi'nin arsasını ziyaret eden, 4 Milyon'dan daha fazla kişi, duvarların etrafından dikkatlice bakarak olanların trajik boyutunu anlamaya çalışıyorduk. Bende bundan yola çıkarak, yükselen bir yürüyüş yoluyla, anma mekanın etrafını saran bir mekan oluşturdum. Bu sayede herkes sadece "Ground Zero"yu görmeyecek, hayatın yeniden başlamasına da tanık olacak."

Liebeskind gökyüzünün evsahipliği yapacağı binasını "Dünyanın Bahçeleri" diye isimlendirmiş. Neden "Dünyanın Bahçeleri" diye sorulacak olursa; Liebeskind, bahçeler hayatın devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu söylüyor ve gökdelenlerin yükselmesindeki esası, özgürlüğün ve güzelliğin üstünlüğünün yeniden ortaya çıkarılması, tehlikeye karşı yaşamı ve trajedinin kötü sonuçlarına karşılık optimistik tavrı simgeleyen bir sembol olarak açıklıyor.

Libeskind sonuçların açıklanmasının ardından hemen yorum yapmazken, finale kalan diğer projenin sahibi THINK Ekibi sonucu gerçekten hayalkırıklığı olarak nitelendiriyor.

Daniel Libeskind'in projesini görmek için tıklayın.

Diğer projeleri görmek için tıklayın.

Arkitera

 

Şubat 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz