reklam

03 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dünyaca ünlü mimarlar ARKIMEET toplantıları ile İstanbul'da buluşuyor


Aleksandra Pawloff (©)

Türk Philips Armatür Grubu sponsorluğunda, Mart ayında mimarlık dünyası için çok önemli bir dizi uluslararası etkinlik başlıyor: "ARKIMEET"

 

Dünyanın dört bir yanından uluslararası düzeyde ünlü mimarlar ARKIMEET toplantıları ile İstanbul'da biraraya gelerek kendi mimari yaklaşımlarını ve çalışmalarını Türkiye'deki meslektaşları, akademisyenler ve öğrencilerle paylaşacak.

Üniversite ve özel sektörün işbirliği ile organize edilen ARKIMEET, Türkiye'deki mimarlık ve tasarım dünyasının ihtiyaç duyduğu uluslararası tartışma platformunu İstanbul'a taşıması ile önemli bir misyonu üstlenmiş bulunuyor. Bu tartışma ortamı ülkemiz mimarisine katkıda bulunmasının yanısıra; Türkiye'yi uluslararası mimarlık gündeminine taşıması ile de önemli bulunuyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 60. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde ARKIMEET buluşmasına evsahipliği yaparken, bugüne kadar pek çok alanda mimarlık kültürünü destekleyen Philips Armatür, ilk iki buluşmanın ana sponsorluğunu üstleniyor. ARKIMEET'in organizasyonunu ise son iki yılda mimari ve tasarım içerikli pek çok etkinlik düzenleyen Arkitera yürütüyor.

ARKIMEET dünyaca ünlü mimarları İstanbul'da buluşturmaya Coop Himmelblau ile başlıyor. 18 Mart 2003 Salı günü Askeri Müze'de gerçekleşecek olan ilk toplantının konuğu merkezi Avusturya'da bulunan 35 yıllık geçmişe sahip Coop Himmelblau'nun iki kurucu ortağından biri olan Wolf Prix. Wolf Prix, kurucu ortağı olduğu Coop Himmelblau'nun mimariye yaklaşımını ve çalışmalarını anlatacağı konferansın ardından Türkiye'nin önde gelen mimar ve akademisyenlerinin katılacağı bir davette Türkiye'deki meslektaşları ile sohbet etme fırsatı da bulacak.

Viyana'da inşa ettikleri şehrin nadir yüksek yapılarından biri olan ve binada kullanılan özel klimatik cephe sistemi ile tamamen pasif iklimlendirmenin kullanıldığı "SEG Apartman Kulesi" ile son günlerde dikkatleri üzerlerine toplayan Coop Himmelblau ortaklığının Los Angeles ve Guadalajara Meksika'da da şubeleri bulunuyor. Avrupa, Amerika, Japonya ve Meksika'da pek çok uygulaması bulunan ve şehircilik, konut yerleşimleri, kültür yapıları konusunda çalışmalarına devam eden Coop Himmelblau, dünya çapında pek çok ödülün de sahibi.

Katılımın ücretsiz olacağı konferansta ziyaretçilerin salonda yer sorunu yaşamaması için başvurularını internet üzerinden yaparak davetiye alması tavsiye ediliyor; online davetiye alamayanlar konferans salonunun girişinde kayıt yaptırabilecekler. ARKIMEET toplantılarının internetteki başvuru adresi: www.arkimeet.com

Yine YTÜ, Philips Armatür ve Arkitera işbirliğinde düzenlenecek ikinci toplantının duyurusu ise önümüzdeki günlerde yapılacak. ARKIMEET toplantıları hakkında kapsamlı bilgiye ve 2003 yılı boyunca yapılacak diğer toplantıların programına www.arkimeet.com adresinden ulaşmak mümkün.

COOP HIMMELB(L)AU:
35 yıldır Şehircilik, Mimarlık, Tasarım ve Sanat alanlarında çalışmalarını sürdürmekte olan COOP HIMMELB(L)AU, 1968 yılında Viyana'da, Wolf D. Prix ve Helmut Swiczinsky tarafından kuruldu. Grubun, 1988 yılında Los Angeles, California'da ve 2000 yılında ise Guadalajara, Meksika'da iki ayrı şubesi açılmıştır.

COOP HIMMELB(L)AU Viyana'da iç mimari projelerinden Paris'te şehir planlama ölçeğine uzanan geniş bir alanda projeler gerçekleştirmiştir. En bilinen projeleri Viyana'da "Çatıkatı Projesi", Fransa'da Melun-Sénart şehrinin master planının hazırlanması, Hollanda Groningen'de Müze Pavyonu ve Almanya, Dresden'deki UFA Cinema kompleksidir. Bunların yanısıra son yıllarda tamamlanan Viyana'da SEG Apartman Binası, Gasometre Apartmanları da dikkat çeken projelerinden sayılmaktadır..

2001 Ağustos ayında COOP HIMMELB(L)AU, Münih'teki BMW Welt Projesi için açılan yarışmayı kazanmıştır. 2005 yılında tamamlanacak bu projenin yanısıra, Fransa, Lyon'daki "Musée des Confluences" ve de ABD'deki Ohio "Akron Sanat Müzesi", yarışmalarını da COOP HIMMELB(L)AU aynı sene içinde kazanmıştır.

COOP HIMMELB(L)AU Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Meksika'ya yayılmış dünya çapındaki pek çok alanda projelerini gerçekleştirmektedir. Bunların yanısıra COOP HIMMELB(L)AU pek çok ulusal ve uluslararası ödül kazanmış ve uluslararası sergilere katılmıştır. Sergilerden en önemlileri 1992'de Paris'te düzenlenen ve büyük ses getiren Philp Johnson'un küratörlüğünü üstlendiği "Dekonstrüktivist Mimarlık" sergisi, 1996 ve 2000 Venedik Bienalleri sergileridir.

Wolf Prix:
1942'de Viena'da doğan Wolf Prix, mimarlık öğrenimini Viyana Teknik Üniversitesi, Londra Architectural Association ve Güney Kalifornia Mimarlık Enstitüsünde tamamladı.
1993 yılından beri Viyana Uygulamalı Sanatlar Akademisi'nde Mimarlık Profesörü ve 1999 yılından beri de aynı akademide Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Moda ve Sahne tasarımı Fakültesi Dekanlığı görevini yürütmektedir. 1984'de Londra Architectural Association'da, 1990'da Harvard Graduate School of Design'da misafir profesör olarak dersler verdi.
1985 yılından beri dünya çapındaki çeşitli mimarlık ve tasarım okullarında dersler vermekte ve fakülte üyesi olarak görev yapmaktadır.
Coop-Himmelblau 1968'de Wolf D.Prix ve Helmut Swiczinsky tarafından Viyana'da kuruldu. Çoğunlukla yoğun tartışmalar esnasında çıkan eskizlerin makete ve ardından gerçek binalara dönüştüğü bir çalışma sistemi benimseyen Coop Himmelblau'nun formları, formalismin kısıtlayıcı yaklaşımdan uzaklaşan ve özgürlüğü çağrıştıran asimetrik strüktürlerden oluşuyor. 1960'larda kurulan pek çok mimarlık ekibinin aksine Coop-Himmelblau kuruluş aşamalarındaki itici gücü ve prensiplerini 35 yıldır koruyarak mimarlığın sınırlarını zorlayan eserler vermeye devam etmektedirler.
Arkitera

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar: Ratip Kansu,
Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz