reklam

06 Mart 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

G.Doğu’daki müzeler tahliye ediliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 9 ildeki müzelerin muhtemel ABD–Irak savaşı yüzünden tahliye edileceği ileri sürüldü.

Bölge illerindeki müzelerde koruma altına alınan tarihî eserlerin muhtemel savaşta zarar görmemesi için Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin değişik illerine tahliye edileceği öğrenildi. Güneydoğu’da bulunan 9 ildeki eserlerin hangi illere tahliye edileceği gizli tutulurken illerden birinin Kayseri olabileceği iddia ediliyor. Kültür Bakanı Hüseyin Çelik ise iddiaları doğrulamıyor.

Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Batman, Kilis, Şırnak ve Siirt’teki çeşitli kazılarda ortaya çıkartılan ‘Savaş Tanrısı Mars’ gibi dünyada benzeri bulunmayan eserler müzelerde sergileniyor. Gaziantep’teki eserlerin tahliyesi sırasında kullanılmak için çeşitli ebatlarda kasa hazırlandığı bildiriliyor. Kimi müzelerin maddi sıkıntı içerisinde olduğunu belirten yetkililer, söz konusu müzelerin kasa yaptırmakta bile güçlük çektiğine dikkat çekti. Söz konusu müzelerin tahliyesi için çalışmaların sürdüğünü belirten bir müze müdürü, muhtemel savaşta en büyük zararı görecek müzelerin başında Şanlıurfa ile Gaziantep müzelerinin geldiğini kaydetti. Adının açıklanmasını istemeyen müze müdürü, “Savaş ihtimali yüzünden 9 ildeki müzenin tahliye edilmesi gündemde.” dedi. Bir başka ilin kültür müdürü ise iddiaları doğruladı. Konu hakkında bir toplantı yapıldığını belirten kültür müdürü, “Şu anda net bir şey yok. Toplantıya müze müdürü gitti.” dedi.

Tahliye edilecek müzeler arasında bulunan Gaziantep Müzesi’nde sergilenmesi planlanan Savaş Tanrısı Mars’ın teşhirinden vazgeçildi. Savaş Tanrısı Mars’ın heykeli, merkezi ABD’de bulunan Packard Humanities Institute’nin (PHI) finans desteği ile İtalyan ve Türk uzmanların çalışması ile restore edilmişti. Gaziantep Müzesi, Zeugma antik kentinde çıkartılan eserlerin sergilenmesi nedeniyle stratejik önem arz ediyor. 140 bin bullanın (mühür) sergilendiği müze dünyanın en büyük bulla koleksiyonuna sahip.

Taş Devri’nden Osmanlı dönemine kadar tüm Ortadoğu kültürlerinin 600 bin yıllık izini taşıyan eserlerin bulunduğu Şanlıurfa Müzesi ise zengin kültür birikimini kaldıramıyor. Yer sıkıntısı nedeniyle söz konusu eserlerin önemli bir bölümü depolarda tutuluyor. Mardin Müzesi'nde ise birçok eserin paketlendiği öğrenilirken, müzenin kapılarına kilit vuruldu.

‘Eserler taşınırken sigortalanmalı’
Harran Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. A. Cihat Kürkçüoğlu, tahliye sırasında söz konusu kültürel varlıkların sigorta ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kürkçüoğlu, kırılma ve çalınmaların önüne geçilmesi için bunun şart olduğunu ifade etti. Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erkin Erten de, müzelerin olağan dışı durumlarda bir yerden başka bir yere taşınmasının mümkün olabileceğini belirtti. Müzedeki eser taşıma işleminin görevliler ve bölgedeki Anıtlar Kurulu üyelerinin nezaretinde yapılmasının önemine değinen Erten, şunları söyledi: “Çok nadir eserler taşıma sırasında zarar görebilir. Taşıma çok hassas olmalı. Her müzedeki eserlerin envanteri vardır. Bu envanter dahilinde eserler numaralandırma yapılarak taşınırsa zarar görmesi ve kaybolması önlenir.”

Öte yandan, Kültür Bakanı Hüseyin Çelik iddiaları yalanladı. Bakan Çelik, muhtemel Irak savaşında Güneydoğu’da bulunan 9 müzenin boşaltılması haberlerinin sadece bir söylentiden ibaret olduğunu söyledi. Konuyla ilgili sorumuza, “Ben kültür bakanı olarak duymadım, siz nasıl duydunuz?” diye cevap veren Çelik, şunları söyledi: “Kültür bakanının, müzelerin boşaltılmasından haberi yoksa, sizin nasıl haberiniz olur? Hayır, yok böyle bir şey. Ona bakarsan sadece Güneydoğu’da değil Van’daki müze de çok önemli.”
Zaman

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz