reklam

17 Mart 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bürokrasinin doğduğu yer

Arslantepe'de yapılan kazılarda dünyanın en eski kılıçları ve Yakın Doğu'da bilinen ilk saray tipi bina bulundu. Araştırmayı yürüten Prof. Fragipane, ‘‘Arslantepe, Mezopotamya gibi devletin doğması sürecinde yer alan bir merkezdi. Buradaki çalışmalarla tarih yeniden yazılabilir’’ dedi.

Malatya yakınlarındaki Arslantepe kazı bölgesinde dünyanın en eski kılıçlarını bulan İtalyan arkeoloji profesörü Marcella Fragipane, Arslantepe'yi keşfederek tarihin yeniden yazılabileceğini söyledi.

1977 yılından bu yana Arslantepe'de çalışmalarda bulunan Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi'nden Prof. Fragipane, ‘‘Kılıçları 10 yıl önce bulduğumuzda önemli olduklarını biliyorduk, ama konunun bütününü anlayamıyorduk. Çalışmalar devam ettikçe anladık ki, sadece Mezopotamya değil Arslantepe de devletin doğması sürecinin içinde yer aldı. Artık Mezopotamya gibi, Anadolu'da da Arslantepe'de ilk kent yaşamı olduğunu biliyoruz’ dedi.

Burasi Kompleks
Arslantepe’nin bir kompleks olduğunu da belirten Prof. Fragipane, ‘Birbirleriyle bağlantılı, farklı fonksiyonları olan bürolar, ayrıca 2 tapınak, gıda ambarları var. Burası bir sömürge yeri değildi, yerel bir merkezdi’’ diye konuştu.

Kazılarda ortaya çıkarılan yapı ve malzeme sayesinde çerçevenin tamamlanmaya başlandığını söyleyen İtalyan arkeolog, 2000 yılında çok fazla sayıda mühür bulduklarını, bu delilleri araştırdıklarında, Arslantepe'de yaşayanların halen yazmadıklarını anladıklarını söyledi.

Prof. Fragipane şunları kaydetti: ‘‘Arslantepe'de yaşayanların yazmadan, sanki fatura gibi ticaretlerini mühürlerle belgelendiriyorlardı. Diyebiliriz ki, görevli memur ticaret yapana mührü veriyordu, kontrole gelen diğer görevli ise bu mührü kırıp bir kenara koyup sayıyorlardı.Bu görevlilerin olması, belki de bürokrasinin doğuşu olarak düşünülebilir. ’’

Dünyanın en eski kılıçları
Arslantepe'deki kılıçların dünyanın en eski kılıçları olduğunu belirten Prof. Fragipane, elde edilen veriler dahilinde bunların İ.Ö 3300-3000 yıllarına ait olduğunun anlaşıldığını söyledi. Fragipane, ‘‘Bazı kılıçlar gümüşten. O zamanlarda büyük metal teknolojisi olduğunu anlıyoruz. Bulunan 9 kılıç, olağanüstü bir şekilde tek parça halinde ve üzerleri işlemeli olarak çıkarıldı’’ dedi.
Hürriyet

 

Mart 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

31

diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak, 
Coop-Himmelb(l)au ortaklığından Wolf D.Prix 
18 Mart'ta Saat: 19:00'da Harbiye Askeri Müze Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz