reklam

09 Nisan 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

‘Klazomenai’ sponsor bekliyor

İzmir’in Urla İlçesi’nde bulunan ve 12 İon kentinden biri olan Klazomenai antik kentinde yapılacak kazılar için sponsor aranıyor.

12 İon kentinden biri olan Klazomenai’nin bir kısmı Urla’daki Karantina adası üzerinde bulunuyor. Kent Anadolu’da ortaya çıkarılan en eski ve modern zeytinyağı işliğine sahip.

İzmir İl Kültür Müdür Vekili Himmet Taşlı, yaptığı açıklamada, 2 bin 600 yıllık zeytinyağı işliği bulunan Klazomenai’deki kazılara yaklaşık 3 yıl önce sponsor olan firmanın desteğini çektiğini, bu nedenle yeni bir sponsor arayışına girdiklerini söyledi.

Dönemin en ileri teknolojisinin kullanıldığı zeytinyağı işliğinin restorasyonu başta olmak üzere Klazomenai’nın gün ışığına çıkarılması gerektiğini belirten Taşlı, “Komili firmasının desteğini çekmesi üzerine yeni sponsor arayışlarına başlandı. Bölgede, 20 yıldır kazılar devam ediyor. Fakat Komili firmasından beklediğimiz katkıyı göremedik” dedi.

Taşlı, bu yılki kazıların Haziran veya Temmuz ayında başlamasının ve sponsor katkıları ile en az 100 milyar lira kaynak aktarımının planlandığını kaydetti. Bugünkü zeytinyağı fabrikalarının ilkel hali olan ve dönemin en ileri zeytinyağı işliğinin aslına uygun olarak restore edileceğini belirten Taşlı, antik kentin bölgedeki kültür turizmine de katkı sağlayacağını ifade etti.

Anadolu'da ortaya çıkarılan en modern işlik
M.Ö 6. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen ve halen Anadolu’da ortaya çıkarılan en eski ve en modern zeytinyağı işliği olma özelliği taşıyan ve o günün koşullarına göre fabrika olarak adlandırılabilecek işliğin, birleşik kaplar düzeneğine göre çalışan yağ ayrıştırma aygıtını, Mısır, Filistin ve Kıbrıs’taki benzerlerinden ayıran özelliği, kesintiye uğramadan zeytinyağı üretmeye yönelik bir sisteme sahip olması. Klazomenai’de kazısı tamamlanan zeytinyağı işliği bugün de kullanılan teknolojinin 2 bin 600 yıl önce dünyada ilk defa bu bölgede geliştirildiğini kanıtlıyor.

12 İon kentinden biri
12 İon kentinden biri olan Klazomenai’nin bir kısmı Urla’daki Karantina adası üzerinde bulunuyor. Kent bu adanın karşısındaki Limantepe’den batıdaki Ayyıldız ve Cankurtaran tepeleri eteklerine kadar yayılıyor. Yerleşimin klasik devre ait Nekropolü (mezarlık) Ayyıldız tepe ile Cankurtaran tepenin oluşturduğu zincirin batısında ve Klazomenai-Hypkremnos-Erythrai antik yolunun geçtiği bölgede yer alıyor.

Klazomenai antik kentinin prehistorik dönemi ile klasik dönemlerini de yansıtan Limantepe, Urla İlçesi’nde İskele mahallesinde, İzmir-Çeşmealtı yolu tarafından ikiye bölünüyor. Limantepe ilk olarak 1950 yılında Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından tespit edilerek tanıtıldı. Kazıların Klazomenai bölümünü Prof. Dr. Güven Bakır başkanlığındaki, Limantepe bölümünü ise Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığındaki ekip yürütüyor.
NTVMSNBC

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

UIA 2005 Uluslarası Logo Tasarımı Yarışması

Son başvuru tarihi:
09.05.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz