reklam

22 Nisan 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Köprüaltı maziyi arıyor

'Emekliye' ayrılan eski Galata Köprüsü, restoranı, kitapçısı ve kahvehaneleriyle bir zamanlar İstanbul'un simgelerinden biriydi. Yeni köprüden, ne müşteriler memnun, ne köprü esnafı.

Yapımı bir yılan hikâyesine dönen Yeni Galata Köprüsü'nde sorunlar bitmek bilmiyor. İnşaatı 1992 yılında bitmesine rağmen ancak 1 Haziran 2002'de yaya trafiğine açılan ve 60 milyon dolara mal olan köprüde,
işyeri açanlar eski günleri özlemle anıyor. Köprü esnafı, aylık kiralarını bile ödeyemediklerini belirtirken, dükkânlardan 170 bin dolar gelir bekleyen Büyükşehir Belediyesi ise sadece 5 bin dolar tahsilat yapabildi.

Önce güvenlik
Köprünün tinerci ve hayat kadınlarının mekânı haline geldiğini ileri süren Yeni Galata Köprüsü Esnafları Derneği Başkanı Kemal Yıldız, müşterinin gelmesi için önce güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi.
Yıldız, "Işıklandırma çok yetersiz. İnsanlar akşamları buraya gelmeye korkuyor. Üstelik gelen müşterinin aracını park edecek bir otopark bile yok. Yani daha birçok eksiğimiz var. Hal böyle olunca esnaf 265 dolar ile 12 bin dolar arasında değişen kira bedellerini ödeyemiyor" dedi.

'Merdivenler kokuyor'
Merdivenlerin insan dışkısı nedeniyle koktuğunu belirten Yıldız, esnafın dükkânlara milyarca liralık yatırım yaptığını, ancak Büyükşehir Belediyesi'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini iddia etti. Kemal Yıldız, şunları söyledi:
'Hayallerim yıkıldı'
"Burası tarihi yarımadanın penceresiyse, eşi benzeri yoksa, neden değer verilmiyor? Akmerkez ya da Capitol kadar olamayacak mı? Yaz dönemine giriyoruz, turistleri buraya çekmenin yolları aranmalı. Reklamı, esnaf tek başına yapamaz. Hâlâ resmi açılışımız yapılmadı.

En büyük hayalim Galata Köprüsü esnafı olabilmekti. Side' deki dükkânlarımı
satıp buraya yatırdım. Şimdi işçime parasını ödeyemiyorum. Dükkânlarda merkezi ısıtma sistemi yok. Mangal kömürleriyle ısınıyoruz. Esnafın günlük toplam yakıt harcaması 100 milyon lira. Belediyede muhatap bulamıyoruz. Köprü aşkına her şeyimi kaybettim. Hayallerimizi gerçekleştirmenin bedeli bu olmamalıydı."

6. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak bilirkişi istediklerini belirten dernek başkanı Kemal Yıldız, "Bilirkişi raporunda köprü altında güvenliğin yetersiz, merdiven basamaklarının kirli, tavanların tehlikeli olduğu tesbit edildi. Raporda dükkânların müşteri çekecek durumda olmadığı belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dava açmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.

'Gerekeni yaptık'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri üzerine düşeni yaptıklarını ve tespit edilen bazı eksiklerin giderilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyledi. Köprü güvenliğinin 13 kişi tarafından sağlandığını belirten yetkililer, tüm dükkânlara su verilmesinin ve atık su tesisatlarının yapılmasının teknik zorluklar nedeniyle mümkün olmadığını ifade etti.

Çarşı temizliğinin altı kişi tarafından ve iki adet mini süpürge arabasıyla
yapıldığını vurgulayan yetkililer, "Köprü giriş ve çıkışlarının rahatlatılması için etüt ve projelendirme çalışmalarına başlandı. Orta koridordaki aydınlanma problemi için ek çalışmalar yapılıyor. Kiriş ve kolonlar ön gerilimli beton olduğu için yüksek ısıda zarar görebilir. Bu nedenle ısınma problemi sadece elektrikle karşılanabilir" dedi.
Radikal 

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 01 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz