reklam

28 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Moda’nın tarihi güzellikleri, Büyükşehir Belediyesi'nin yol projesiyle yok edilecek

Alımlı bir kadının gerdanındaki inci kolye misali duran güzel Moda semtimiz, bugünlerde zor günler yaşıyor. Moda sahilinin otoyola dönüştürülmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan köprü-kavşak inşaatı, Moda'nın tüm güzelliklerini yok edebilir.

Kadıköy'ün önemli ana arterlerinden olan Yoğurtçu Çayırı Caddesi ile Münir Nurettin Selçuk Caddesi'ne yapılacak "Köprü ve Karayolu Bağlantı Yolu", bu yüzden Modalılar'ın büyük tepkisine neden oluyor.
Ben de doğma büyüme bir Modalı olarak, bu proje sayesinde yapılacak köprü ve yolla, Moda güzelinin gerdanındaki inci kolyenin kopartılacağını, Moda'nın kalan son güzelliklerinin yok olacağını söylemek istiyorum.

Bu projeye göre Şifa, Küçük Moda, Büyük Moda, Mühürdar ve eski adıyla Kumluk bölgesi belki Rıhtım Boyu, görülüyor ki, yoğun bir trafiğe maruz kalacak. Söz konusu bölgeler aktif bir trafik güzergâhı olacak ve Kadıköy'ün trafik kapasitesi binlerce kat artacak. Kadıköy sahilleri, Hong-Kong'un kıyı kesimlerindeki gibi son derece kalabalık bir hale gelecek, izdiham yaşanacak. Çok merak ediyorum. Buna nasıl izin veriliyor?

ABD'de durum nasıl?
ABD’de sadece New York'ta, yedi büyük asma köprü inşa edildi, dünyanın en uzun ve yüksek köprüsü de burada. New York'da 11 Eylül'de yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nde bulunan Liman İdaresi'nde görev yapan, saldırıya uğramadan birkaç ay önce emekli olan, 30 yıl liman mühendisi olarak çalışan bir Türk'ün bana verdiği bilgiye dayanarak, sahilde köprü yapılamayacağını, yürürlükteki yasanın buna izin vermediğini söyleyebilirim. Ayrıca, halkın manzara seyretme özgürlüğünün doğal bir hak olduğunu, ancak iki yaka arasında yapılan köprülerin çevrede yaşayan halkın manzarasını kapatması nedeniyle inşa edilmesinin doğru olmayacağına dikkat çeken bu yetkili kişi, yanlış olan bu projenin hayata geçirilmesini önlemek için basının bu konuda aktif rol alması gerektiğini de vurguladı.

ABD'de sahillerde herhangi bir proje gerçekleştirilecekse, ilk olarak o bölgede evleri, apartmanları, bahçeleri bulunan halkın bunu kabul etmiş olmaları gerekir. Kabul etmedikleri takdirde proje hayata geçirilmez. Dünyanın hiçbir yerinde halkın iradesini ve isteğini hiçe sayarak bir işe başlanmaz. Modern demokrasinin öncüsü ve kurucusu olan ABD'de; senatörlerin Kongre'de ve nerede olurlarsa olsunlar irticalen yaptıkları konuşmalarında rehberleri, Anayasa'dır. Anayasa, her zaman kanun yapıcıların ceplerinde ve ellerinin altında bulunur. Anayasa ile yasalara aykırı olarak konuşmamak ve söz söylememek için senatörler ceplerinde küçük bir defter boyutunda basılı Anayasa'yı taşırlar.
Halkın manzarasını engellemek, gürültü, hava ve çevre kirliliği yaratmak, dünyanın hiçbir yerinde geçerli değildir ve olamaz da. Tanrı'nın verdiği manzara doğaldır, bunu bozmamak gerekir. Ancak görüldüğü kadarıyla Moda, Mühürdar ve Kadıköy sahillerindeki manzara, yol inşaatı nedeniyle tahrip olacak.

Parasız inşaat ve hava parası
Projeden anlaşıldığına göre Şifa, Moda, Kadıköy, sahiline yol yapılacak. Sahilin sahibi olmadığı için burada yapılacak çalışmalar kapsamında kimseye herhangi bir para ödenmeyecek. Böylece projenin maliyeti de azalmış alacak.
Bu yolla Moda'daki hava ve manzara satın mı alınacak? Bu soruların cevabını kim verecek?

Atatürk'ün ve Mimar Prost'un Moda'sı
Bu projeyle yok edilmeye çalışılan Moda'yı, Büyük Önder Atatürk de çok severdi. Büyük Önder Atatürk, Türk milletine çok şey verdi. Türk denizciliğine Kabotaj Bayramı'nı armağan eden Atatürk'ün talimatıyla bu bayram, Moda Koyu'nda son derece renkli etkinliklerle kutlanırdı. Atatürk, "Moda Kalamış Koyu'nda 1 Temmuz tarihinde Kabotaj Bayramı'nı kutlamak için Deniz Şenliği yapın, Ben de gelir izlerim" diyerek, bayram kutlamaları yapılması için talimat vermişti. Tarihçilerimiz, bu konuda araştırma yapabilir. Ben buna tanık olmuş bir Modalı'yım.

Moda'nın güzelliği, geçmişte sadece Atatürk'ün değil, birçok ünlü kişinin de dikkatini çekmişti. 1937 yılında Moda İskelesi’nde bir basın toplantısı yapan dünyaca ünlü şehircilik mimarı Prost da, "Moda-Kalamış Koyu, dünyanın incisi. Doğal güzelliğini koruyun, bir çivi bile çaktırmayın" demişti. Ama ne yazık ki Prost'un bu temennisi gerçekleşmedi.....

'Valencia.......'
Türkiye'nin kültürel yaşamına renk katan, tarihi geçmişinde büyük zenginlikler taşıyan Kadıköy'ün, Moda'nın geçmiş güzel günlerinin görüntüleri gözlerimizin önünden geçerken, Kuşdili Çayırı'ndan başlayıp Moda'ya kadar sahil boyu akıp giden, aralarında "Valencia" adlı eserlerin de bulunduğu eski unutulmaz şarkıların nağmeleri, bugün gençliğimizin hatıralarını bize yaşatıyor. Ancak Moda'ya yapılacak köprüyü ve yolu düşündüğümüzde ise içimize büyük bir hüzün çöküyor.

Moda'nın güzelliklerinin yok olma olasılığı, bizi daha çok üzüyor, geçmişi gözyaşlarıyla anıyoruz. Gençliğimizi, arkadaşlarımızı, gençlik eğlencelerimizi ve dönemimizin popüler melodilerini, sevinç ve hüzün duygularıyla karşılıyoruz.
İşte Valencia şarkısı, diğer melodiler ve daha pek çok Batı müziği eseri, sadece bizim kuşaktan olanlara ve Kadıköylüler'e değil, dünyadaki milyonlarca insana da geçmiş güzel günleri anımsatıyor.

O yıllarda Kuşdili Sineması'ndan, Hamdi'nin Gazinosu'ndan, Moda'da Bomonti Gazinosu'ndan, Koço'nun müzikli bahçeli gazinosundan ve Moda Gazinosu'ndan yükselen melodileri duyunca o zamanın yaşantısı ve saadet dolu geçmişi hatırlanıyor. 1930'lu yılların ardından 2. Dünya Savaşı sırasında da "Lili Marlen" şarkısı çok popülerdi. Bu şarkılar şimdi tabii tarih oldu ama unutulmadı.

Moda'ya Atatürk müzesi
Kadıköy'ün geçmişi çok zengin. Bu zengin ve renkli geçmişe fırsat buldukça değiniyor, anılarımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Bu haftaki yazıma bir öneriyle son vermek istiyorum. Moda-Kalamış Koyu'nda Kabotaj Bayramı kutlamalarını başlatan Atatürk'ü anmak ve yaşatmak amacıyla halen bir gecekondu görünümünde olan eski Moda Gazinosu binası, Modalılar ve bizlerin de yardımıyla bir "Atatürk Müzesi" yapılamaz mı? Bu müze, geçmiş anılarımızla ve eşyalarımızla zenginleştirerek, bir inanç, kudret, kuvvet ve cesaret simgesi haline getirilemez mi?
Gazete Kadıköy - İskender Songur

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

UIA 2005 Uluslarası Logo Tasarımı Yarışması

Son başvuru tarihi:
09.05.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz