reklam

28 Nisan 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Turizmcilere müjde

Hazine arazilerinin satışına ilişkin düzenleme turizmcileri de sevindirecek şekilde genişletildi. Buna göre, mahkemelik olan turizmciler hakkındaki davalardan vazgeçilirken, yatırımcılara bedava arsa verilecek

Hükümet, Hazine arazilerinin satışına ilişkin yeni düzenlemeyle, turizm sektörüyle barış yapma hazırlığında. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ''Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'' taslağı, yeniden düzenlendi. Kısa süre içinde TBMM gündemine gelmesi beklenen taslak, turizmciler için pek çok kolaylığı müjdeliyor.

Turizm davaları düşecek
Taslakta, turizm yatırımı yapmak amacıyla adlarına kamu arazisi tahsis edilen ve Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce, ilgili bakanlıkların iznine tabi işlemleri izinsiz olarak gerçekleştiren veya sözleşmelerine aykırı davranan yatırımcılar ve işletmeciler hakkında açılan davalardan vazgeçilmesi öngörülüyor.

Turizm yatırımcıları, cari yıl proje maliyet bedelinin yüzde 3'ü ile dava masraflarını defaten ödemeleri, sözleşmeden doğan mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve ilgili bakanlıklar ile yeniden sözleşme yapmaları kaydıyla affedilecekler. Ayrıca dava açılmasını gereken durumlarda da dava açılmayacak.

Turizm yatırımı bulunan kişiler adına, şu an için pek çok dava bulunuyor. Bu davaların büyük bir kısmı 2000 yılında Çiller Ailesi'nin de Kemer Beldibi'nde inşa ettirdikleri pansiyonun ellerinden alınmasına yol açan izinsiz devirler nedeniyle açılmış durumda. Ayrıca irtifak hakları üzerinde ipotek tesis ettirmek, borçlarını zamanında ödememek gibi nedenlerle, tahsis taahhütnamelerine veya irtifak hakkı sözleşmelerine aykırı davrandıkları gerekçesiyle bu tür yatırımı bulunanlara hak iptali için de pek çok turizmci mahkeme sürecinde.

Cezalar kredi kartıyla ödenecek
Yeni tasarıda, trafik cezaları ile ilgili de yeni düzenlemelere gidiliyor. Trafik para cezaları artık kredi kartı ile ödenebilecek. Ayrıca mera, yaylaların belirlenmesinde Maliye Bakanlığı'ndan da uygun görüş istenecek.

Rayiç bedelle arazi
Kalkınmada öncelikli yörelerde yatırımcılara, Hazine'ye ait arazi ve arsalar yanında katma bütçeli kuruluşlara, belediyelere ve il özel idarelerine ait arazi ve arsalar da kuruluşun onayı ile bedelsiz devredilebilecek. Ayrıca devredilen arazi veya arsa üzerinde, teşvik belgesinde öngörülen yatırımın yarısından fazlasını tamamlayan yatırımcıların, değişik nedenlerle bunu satın almak istemeleri halinde, rayiç bedel üzerinden doğrudan satışa imkan verilecek.

Hazine arazilerinin satışına ilişkin taslağa daha önce konulan hükümler ile de, ticari şirketler dahil yabancıların karşılıklılık esası ile ülkemizde mülk edinebilmelerine olanak sağlanıyor. Aynı şekilde Hazine arazisi satışlarında taksit süresi 2 yıla çıkarılıyor. Birinci derece SİT alanlarında bulunan arsa ve arazilere yüzölçümünün yüzde 6'sını geçmemek üzrere yapılaşma izni veriliyor. TASİŞ (Tasfiye İşleri Döner Sermaye Genel Müdürlüğü), satış gelirlerinden yüzde 10 yerine yüzde 50 pay alacak.
Akşam

 

Nisan 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Güngör Kaftancı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz