reklam

03 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tepebaşı kültür adası

Tepebaşı'nda büyük beyaz ciplerin, polis bariyerlerinin ve yüksek duvarların ardında, çatısının ucu gözüken bir bina: Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Konsolosluğu. İstanbul'da yaşayanların bu binayla ilişkisi en fazla önündeki vize kuyruğuna eklenmek, ya da yıllar önce kapanan kütüphanede çalışmak olmuştur. Binanın etrafındaki kalın güvenlik kuşağı, Meşrutiyet Caddesi ve civarını gözden düşürmüş, bölgenin kaderini olumsuz etkilemişti. Ama pek yakında her şey tersine dönecek gibi gözüküyor.

ABD, birkaç ay içinde İstanbul Konsolosluğu'nu, İstinye'de inşaatı biten yeni binasına taşıyacak. Geride bıraktıkları yüz yaşındaki üç binadan oluşan kompleksi de kültürel kullanım için bir sivil kuruluşa bırakacaklar. Bu kuruluş da büyük ihtimalle İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) olacak. İKSV, konsolosluğun çevresindeki boş yapılarıda kapsayan ayrıntılı bir kültür merkezi projesi hazırladı. ABD'nin tercihini İKSV'den yana kullanması durumunda bölgede büyük bir seferberlik gerçekleşecek.

ABD'nin İstanbul Konsolosluğu olarak kullandığı Corpi Sarayı, 1882'de yapılmış. ABD 1890'da binayı kiralayıp elçilik haline getirmiş, 1907'de de satın almış. Corpi Sarayı, ABD'nin mülkiyetini edindiği Avrupa'daki ilk, dünyadaki ikinci elçilik binası. Bu nedenle, eski binaların satılmasını tercih eden ABD Kongresi, Corpi Sarayı'nın korunmasını istiyor. Amerikalılar, Corpi Sarayı'nı kültürel amaçlarla kullanıp koruyacak, kalan binalarıysa satın alacak bir kurum arıyor. Konsolosluk binalarına, bazı ticari kuruluşlarla birlikte, bir üniversite ve birçok kamu yararına çalışan kurum talip olmuş bile.

Binalar birleştirilecek
Göründüğü kadarıyla, talipler arasında İKSV, saygın kimliği kadar sunduğu teklifin mükemmelliğiyle de öne çıkıyor. Projeye göre şu anda bilgi merkezi ve vize departmanı olarak kullanılan Tubini Evi'nin eskiden Amerikan Kütüphanesi olarak bilinen bölümleri sergi salonu olacak. Atölye çalışmaları da bu binada düzenlenecek. Corpi Sarayı'nın arkasındaki küçük yeşil alan, açık hava konserleri ve resepsiyonlar için kullanılacak. Corpi Sarayı da görkemli salonlarıyla konser ve sergileri ağırlayacak. Konsolosluğun tam karşısında, Asmalımescit'le Meşrutiyet Caddesi'nin kesiştiği noktadaki boş binanın da ofisler için kullanılması planlanıyor. Bu bina, Tubini Evi'ne havadan bir geçitle birleştirilecek. Yani tam bir kültür sanat adası yaratılacak.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın da mensubu olduğu Kültür Girişimi de projeyi destekliyor. Prof. Emre Kongar, projenin İKSV için çok iyi bir fırsat olduğunu, binaların kültür merkezi olarak düzenlenmesini desteklediğini açıklarken, Doğan Hızlan da Hürriyet'teki köşesinde binanın mutlaka bir kültür kurumuna verilmesi gerektiğini yazdı.

30 yıldır düzenlediği festivallerle Türkiye'nin sanat hayatına damgasını vuran İKSV'nin geleceğe yönelik tasarıları Ayazağa'daki Kültür ve Kongre Merkezi inşaatının durmasıyla darbe yemişti. Şimdi, etkinliklerini sürekli ve daha yaygın kılabilmek için önemli bir fırsat yakalamış gibi gözüküyor.
Umarız müzakere süreci İKSV'nin lehine bir kararla sonuçlanır.

Süslemeler boyanın altında
Corpi Sarayı, Cenova'dan Sakız Adası'na oradan da İstanbul'a göç eden Katolik Corpi, Tubini ve Nomico ailelerinin ortak mülkü olan Tepebaşı'ndaki arazi üzerine inşa edilmiş. Sarayı yaptıran Ignace Corpi. Corpi ve Tubini aileleri Galata'da bankerlik yaparken Nomico'lar aynı yerde bir lokum fabrikası işletiyordu. Corpi Sarayı'nın mimarı yine Sakızlı bir göçmen olan Giocomo Leoni. Görkemli bir üslupla inşa edilen dikdörtgen planlı binada dönemin en pahalı malzemeleri kullanılmış. Pencere ve kapı kasalarından mermerlere kadar birçok malzeme İtalya'dan getirtilmiş. Duvarlar bitki motifleri, tavanlarsa mitolojik sahneleri betimleyen fresklerle süslüdür. 1937'de, görevli konsolosun eşi bütün süslemeleri beyaz yağlıboyayla kapattırmış. Ana salonlardaki süslemeler 90'ların ikinci yarısında boyalar kazınarak tekrar ortaya çıkarılmış.
Hâlâ boyanın altında kalan merdiven duvarlarındaki kimi freskler de bina boşaltıldıktan sonra ortaya çıkarılacak.
Zaman

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz